ЕСО регистрира все повече соларни централи като „балансиращи мощности“!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

ЕСО регистрира все повече соларни централи като „балансиращи мощности“! Те щели да „спасят електроенергийната система през пролетта, когато има свръхизлишък на електроенергия“?

„Вече има постъпили доста заявления за регистриране на соларни централи, които да предоставят балансираща услуга за регулиране надолу“, коментира за Economic.bg директорът на оператора Ангелин Цачев.“

„Регулиране надолу“?

Добре дошли в „1984“! Брюкселският новоговор е на власт. Оттам струи чистата и зелена истина, която никой няма право да оспорва…

И все пак:
Свръхизлишъкът се дължи на наличието на огромно количество слънчеви мощности, чиито ток бива вкарван приоритетно в мрежата, заради климатичните политики на ЕС. Те я вадят от баланс и създават гигантски проблем.

Какво е решението?

Вече ще им плащаме да „балансират“ мрежата – като се изключват. Тоест ще им плащаме да НЕ работят, за да ни спасят от работенето си.

Разбира се, това е опит да бъдат спасени самите слънчеви „инвеститори“, които няма как да си избият парите на свободния пазар с нулевите цени, които те самите докараха. Но пък са достатъчно влиятелни да се продадат като „спасители“ – първо на планетата, а сега и на електроенергийната система.

Не знам как точно да нарека това, което се случва…

Ще добавя само, че истинските балансиращи мощности в електроенергийната система трябва да могат да намаляват и увеличават производството си относително бързо във всеки един момент и това да бъде гарантирано при всякакви климатични и метеорологични условия. В България на тези условия отговарят само ТЕЦ и ПАВЕЦ (ВЕЦ понякога нямат достатъчно вода), но първите имат много по-голям капацитет.

 

 

БЛОГЪТ НА DENKSTATT

 

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.