Цените на металите пробиха тавана и полетяха към небето!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
1

Боян РашевВчера беше особено интересен ден на борсите. Повечето хора ще отразят само новият исторически рекорд на DJIA – индексът на 30-те големи компании в САЩ проби 40. Неговото движение обаче бледнее пред това, което се случи в света на цветните и благородните метали.

Златото скочи до нива от $2,420 на унция, което е пореден исторически връх и ръст от 23% от началото на годината.

 

Среброто прегази границата от $30 на унция с дневен скок от 6.35%, който го отведе до цена от $31.50. Ръстът на цената му от началото на годината е 34%.

 

Медта в Ню Йорк стигна до $5.08 на паунд, което е равно на $11,200 на тон. Това е нов исторически рекорд и представлява с около $500 на тон по-висока цена от търговията в Лондон. През седмицата отчете дори над $1,000 разлика – невиждана в историята между двете борси.

 

Останалите цветни метали също не спят. Индексът на Лондонската метална борса (LME), който включва алуминий, мед, цинк, олово, никел и калай реализира ръст от около 3,550 до 4,450 пункта за последните 3 месеца – от средата на февруари до средата на май.

 

Акциите на съответните добивни компании най-сетне реагират според очакванията. Само вчера:

GDXJ (малките златни мини) скочи с 4.67%
SILJ (малките сребърни мини) скочи с 5.29%
COPX (медните мини) скочи с 4.68%

 

Друга интересна новина: Китай е продал рекордно количество американски ценни книжа – $53 милиарда само за първото тримесечие на 2024 г. С парите купуват преди всичко злато. И не е само Китай. Интересното е, че дори страни като Белгия участват в разпродажбата на американски ценни книжа – те са продали $22 милиарда.

 

Забележете, че всичко това се случва на фона на доста високи лихви и несигурност дали изобщо те ще бъдат свалени в рамките на годината. Представете си какво ще стане, когато наистина започнат да ги свалят и се върне печатането на пари – абсолютно неизбежно на фона на ужасяващото дългово бреме по цял свят.

 

Ако някой е живеел с илюзията, че сме преборили инфлацията – време е да се събуди. Тези цени на златото и среброто ясно показват какво наистина се случва с фиатните валути. Цените на цветните метали неизбежно ще стигнат до индустрията, а оттам и до потребителя.

 

Разбира се, нищо от написаното не трябва да се приема като препоръка за инвестиции. Евентуалната рецесия например може бързо да свали цените на цветните метали.

 

Цените на металите пробиха тавана и полетяха към небето! Цените на металите пробиха тавана и полетяха към небето!

 

 

БЛОГЪТ НА DENKSTATT

 

 

 

 

1 коментар

 1. Нямането на необходима грамотност на министъра на финансите подсигурява неустойчивост на цени. Популярните лица коментират последици, ала са с мълчание за причини.

  Сега стопанските процеси са в условия на създаващ неограничавани щети държавен метод за финансово регулиране. Неправилността причинява неустойчивост на цени.

  Въведеният създаващ неограничавани щети държавен метод за финансово регулиране е водеща причина за съвременната инфлация.
  Запазването на държавната сгрешеност създава нова инфлация.
  Добрата новина е: съвременната инфлация може да бъде прекратена с употреба на предпазващ от щети държавен метод за финансово регулиране.

  Защо съгласен правителството да помага за инфлация е недоволен за последици от своето поведение?

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.