Бизнесът демонстрира еталона за професионалното образование

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Бизнесът демонстрира еталона за професионалното образованиеТракия икономическа зона, Милара Интернешънъл и Макском оборудваха Технологичен комплекс в Професионалната гимназия по машиностроене – Пловдив
Как трябва да изглежда едно съвременно, модерно училище показаха в Професионалната гимназия по машиностроене /ПГМ/ в Пловдив. Вчера там тържествено откриха Технологичен комплекс с лаборатории, реализиран със съдействието на екипа на Тракия икономическа зона /ТИЗ/, най-големият индустриален парк в Източна Европа, и на безвъзмездната финансова помощ на фирмите, които са ситуиране в зоната – Макском ЕООД и Милара Интернешънъл ООД.

На събитието присъстваха Таня Михайлова, служебен зам.-министър на образованието и науката, Атанас Кунчев – кмет на район „Южен“, представители на бизнеса и образователните институции. 15-минутна музикална и танцова програма зарадва още в началото гостите.

 

„Откриваме един комплекс от лаборатории, който ще даде възможност на нашите сегашни и бъдещи ученици да бъдат по-мотивирани да изучават науката, да изучават техниката. Защо лаборатории, а не работилници? Защото това е високотехнологична апаратура. Тя не може да бъде работилница, може да бъде само лаборатория. Този комплекс е реален и нагледен пример за публично-частното партньорство между бизнеса в Тракия икономическа зона и държавата“, каза инж. Кирил Саксанов, директор на ПГМ. Той допълни, че с новата придобивка учениците съвместяват теорията с практиката и по този начин добиват представа от първо лице за индустрията.

 

В приветствието си заместник-министърът Таня Михайлова посочи, че е свидетел на това колко години училищата са били оставени настрани от самия бизнес. „Искам да поздравя Тракия икономическа зона, че вървят заедно с професионалната гимназия. Радвам, че съм част от екипа, който разработи списъка със застрашени професии, с професии с очакван недостиг на пазара на труда, защото това даде глътка въздух на тези училища. Бизнесът да подкрепи едно училище, значи го прави адекватно на изискванията на пазара на труда“, каза зам.-министърът.

 

„Едно от професионалните училища тук тръгва по правилния път, защото знаете, че Пловдив е с най-голяма концентрация на реална индустрия в България“. Това коментира Росен Костурков, един от създателите на ситуирания в ПГМ Център за професионално обучение „Тракия“ към ТИЗ, в който учащите се обучават в модерна база с роботи, и преподаватели от Университета по хранителни технологии – Пловдив водят часове в средното образование. „Първата стъпка за това, което откриваме днес, беше направена от нас – Тракия икономическа зона и нашия обучителен център. Но ние не подпомагаме само едно училище. С помощта на партньорите ни от Фондация „Америка за България“ работим вече по трети проект, чиято стойност доближава половин милион лева. Досега сме обучили и обучаваме над 200 деца от седем училища в Пловдив и региона“, съобщи Костурков.

 

„Имаме нужда от квалифицирана работна ръка и наистина вярваме, че образованите хора живеят по-добре“, аргументира създаването на лаборатория на Милара Интернешънъл в ПГМ управителят на фирмата Радослав Макавеев. Българо-американската компания, световен лидер в роботиката за полупроводниковата индустрия, произвежда първия български мини товарен автомобил на ток и съдейства за откриването в ПГМ на специалност „Електрически превозни средства“.

 

„Щастлив съм, че с училището сме партньори. Защото настоящето дърпа напред, а образованието понякога изостава“, посочи Николай Бояджиев, изпълнителен директор на „Макском“. Фирмата е един от европейските лидери в производството на колелета и оборудва в ПГМ два специализирани кабинета за проектиране и производство на електрически велосипеди.

 

Кметът на район „Южен“ Атанас Кунчев пожела на гимназията и нейните ученици и партньори много успехи на родната и международната сцена. В двора на гимназията беше разположен открит шоурум, на който бяха представени най-новите електрически автомобили на фирмите-партньори на училището.

 

Фокусът на открития вчера Технологичен комплекс са именно електрическите превозни средства и роботиката. С него ПГМ – гр. Пловдив се превръща в еталон на съвременното професионално образование. Ръководството на училището се надява, че така ще привлече желаещи за специалностите машинен техник – технология на машиностроенето, електрически превозни средства, техник на пътностроителна техника и техник на подемнотранспортна техника.

 

ПГМ разполага с 9 паралелки от 8 до 11 клас, като шест от тях са с дуална форма на обучение.

 

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.