За какво ни трябват тия лигнитни въглища и ТЕЦ?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

За какво ни трябват тия лигнитни въглища и ТЕЦ?2007 г.: Влизаме в ЕС и спираме старите блокове на АЕЦ Козлодуй – няма проблем, имаме въглища, строим нови и рехабилитираме стари ТЕЦ, палим ги и имаме ток.

 

2009 г.: Русия спира газа през Украйна, настъпва газова криза – няма проблем, палим лигнитните ТЕЦ и правим ток за цяла Югоизточна Европа.

 

2017 г.: През януари настъпва як студ, лед сковава целия Балкански полуостров, в язовирите има твърде малко вода – няма проблем, палим лигнитните ТЕЦ, бримчат на макс повече от месец, Югоизточна Европа не замръзва.

 

2019 г.: ПАВЕЦ Чаира започва често да аварира и влиза в поредица от ремонти, които завършват с катастрофа през 2022 г. – няма проблем, палим лигнитните ТЕЦ и заместваме максимално много функциите и услугите на най-голямата батерия на Балканите.

 

2021 г.: Юни месец цените на газа започват да растат, токът малко по малко поскъпва значително – няма проблем, палим лигнитните ТЕЦ и започваме да изнасяме за всички наоколо, щото въглеродните квоти все още са на поносими цени.

 

2022 г.: Русия навлиза в Украйна, газова криза става историческа, цените на тока стигат невиждани висоти – няма проблем, палим лигнитните ТЕЦ на макс, цяла година спасяваме електроенергийната система на Югоизточна Европа, а държавата има пари да субсидира цените на тока за българската индустрия, която прави рекордно производство и износ.

 

2022 г.: Енергийната криза се задълбочава, лигнитните мини в Сърбия са наводнени и не могат да захранват техните ТЕЦ, хората там са изправени пред катастрофа – няма проблем, Мини Марица-Изток увеличават добива до рекордни стойности и се случва нещо нечувано в цял свят – осъществяваме износ на лигнитни въглища (навсякъде се изгарят на място!), в Белград палят ТЕЦ и буквално спасяваме Сърбия.

 

2024 г.: Настъпва дълга и брутална лятна жега, вятърът не духа никъде, част от водните централи на Румъния са в ремонт, украинската електроенергетика е смазана от руските бомби, цяла Югоизточна Европа изпада в поредната енергийна криза – няма проблем, палим лигнитните ТЕЦ, вкл. два блока в уж спрения завинаги ТЕЦ КонтурГлобал Марица Изток 3, изнасяме за всички наоколо и спасяваме положението за пореден път.

 

Ежедневно слънцето залязва, облачно е или просто идва зима и фотоволтаиците заспиват; задържа се антициклон и вятърните централи излизат в отпуск за седмици; суша е и големите ВЕЦ не могат да произвеждат нищо; става твърде студено и има нужда от много повече ток; става твърде горещо и има нужда от много повече ток; появява се голям инвеститор в енергийно-интензивна индустрия и има нужда от много повече ток; някъде става авария или просто има непредвидени облаци и някой трябва веднага да подаде мощност, за да запази напрежението и честотата на системата – тук могат да се изредят десетки различни ситуации, които налагат нуждата от наш, независим източник на голямо количество, надеждна, диспечеруема и евтина енергия и решението винаги е едно и също:

 

Палим или вдигаме мощността на лигнитните ТЕЦ и решаваме проблема!

 

Всяка прилика с действителни лица и събития в тази история е случайна, но пък доста добре отговаря на въпроса в заглавието…

 

На снимката е работещият ТЕЦ КонтурГлобал Марица Изток 3, която днес отново изглежда така. Гледката на централата, докато от охладителните кули и сероочистките не излизаше нищо, беше най-тъжното преживяване в живота на много хора в региона – не само за пряко заетите, а за всички в бранша. За съжаление, след жегите тя пак ще затвори и един ден няма да може да се включи, за да участва в борбата с неизбежната, поредна енергийна криза, в която сами ще се вкараме…

 

 

 

БЛОГЪТ НА DENKSTATT

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.