На съда е (не)ясно – да влезе убитият кмет

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Икономическа полиция проверява община Елин Пелин за длъжностни престъпления

Политическите Андрешковци нямат вечен цвят – имат вечни лични интереси

Волни партийни пеперуди, пърхащи от цвят на цвят, у нас дал Господ. Някои ги убиват – рядко заради невярна любов, обикновено заради греховни сделки. Кой от двата варианта е валиден за застреляния на 9 януари 2007 г. кмет на Елин Пелин Янко Янков продължава да е неизвестно, а случаят като че ли – забравен. Както обаче съобщи за „Форумът“ говорителката на Софийска окръжна прокуратура Нина Панчева, в момента в община Елин Пелин течела проверка за престъпления по служба. С прокурорско постановление на прокурор Маринела Тотева от средата на април тя е възложена на икономическа полиция към МВР София – област. Причината е сигнал, адресиран на 31 март тази година, както до главния прокурор Борис Велчев, така и до окръжната прокуратура. Проверката трябва да изясни някои смущаващи обстоятелства около странния развой на няколко сделки с общинско имущество, сключени приживе от убития елинпелински кмет.   Всъщност въпросните сделки добиха популярност в медиите веднага след фаталното покушение срещу него. Една от тях – за продажбата на старата болница в града, дори бе спрягана като евентуален мотив за убийството на Янков. Накратко

историята на сделката е следната. През октомври 2006 г. Общинският съвет в Елин Пелин взима решение за продажба на болницата.  На 18 декември, след проведени тръжни процедури, за победител е определена ЕТ „АИППМП – Оптима – д-р Соня Цаканска“, която с офертата си от 130 хил. лв. печели двуетажната сграда с 620 кв. м. разгърната застроена площ. Оставяме на страна твърденията на брокери, че реалната пазарна цена на подобен обект е поне 1 млн. лева.   Подробност от пейзажа е и фактът, че д-р Цаканска по това време е общинска съветничка от квотата на БСП и председател на здравната комисия към местния парламент. По-любопитното е, че същата г-жа Цаканска фигурира и в дружеството, загубило състезанието за здравното заведение. Това е „Аптечна фирма Кадес“ ООД, където докторката държи 33% , а гражданинът Любомир Ангелов Донов – 34 на сто. Двамата влизат в състава на аптечната фирма с решение на Софийския окръжен съд от 30 ноември 2005 г., която до този момент е била общинска собственост.

По силата на каква законова логика, за морал изобщо не говорим, едни и същи, взаимосвързани лица са допуснати да участват в приватизационна процедура уж като конкуренти е пълна мъгла. Във все случай Цаканска и Донов си партнират и в още едно дружество – „Донсон“ ООД, занимаващо се със строителство на сгради и строителни съоръжения. Отделно Любомир Донов търгува с недвижими имоти, има дял в автомобилен сервиз в Костенец, член е на директорския борд софийската компания „БКД Билд“ АД (занимаваща се със закупуване на дълготрайни материални активи) заедно с Венцислав Мишев, който пък е управител на общинската елинпелинска фирма“БКС – Строител“ , базирана в село Новоселци. Към целия този актив на г-н Донов се добавя шефското място в „Застрахователна компания ВИС-2 – клон Елин Пелин“ АД и съдружието му с бизнесмена Тони Илиев, който е акционер заедно с общината в „Елин Пелин-газ“ АД и притежава дялове от фирми, занимаващи се с питейни заведения и търговия с хранителни продукти и тютюневи изделия.

Толкоз за житие-битието на приватизаторите, спечелили на 18 декември 2006 г. наддаването за злополучната елинпелинска болница. Срещу тази сделка остро се противопоставя синята общинската съветничка и председателка на местната структура на СДС – д-р Валентина Паликова. Тя е убедена, че обектът, който е дарен навремето на общината от американския милиардер Рокфелер, изобщо не подлежи на приватизация, а на концесия, и че в самата процедура са допуснати съществени нарушения. Това обаче ни най-малко не пречи на кмета Янко Янков да пусне зелена светлина пред сделката. На 3 януари 2007 г. той издава заповед за финализирането й. Същия ден, поради отсъствието по болест на председателя на Общинския съвет, Паликова в качеството си на негов заместник, нанася своя контраудар – подписва официално възражение срещу кметската заповед, адресирано до управителя на София област Емил Иванов, назначен от квотата на ДПС.

Заради тази й постъпка на 9 януари около 16 ч., в кабинета на Янко Янков, където случайно присъства и споменатият вече Любомир Донов, Янков отправя следния въпрос към Паликова: „Не мислиш ли, че можеш да си имаш неприятности, обявявайки тази война?“ (бел. ред. – в. „Стандарт“, 19 . 01. 2007 г.). Шест часа по-късно Янков е застрелян. На 16 януари 2007 г. областният управител Емил Иванов отменя заповедта на вече мъртвия кмет за продажбата на болницата. Назначеният за временно изпълняващ длъжността кмет на Елин Пелин Емил Бозев обаче тутакси отправя искане до Емил Иванов да си анулира решението. И … о, чудеса – областният шеф се обръща на 180 градуса и на 28 февруари 2007 г. благосклонно уважава искането на Бозев. Паликова от своя страна атакува решението от 28 февруари пред Административния съд на София област и печели – на 18 март 2008 г. областните магистрати отменят решението на Емил Иванов от 28 февруари 2007 година. Естествено купувачите на болничната сграда в лицето на Соня Цаканска и сие, обжалват пред Върховния административен съд (ВАС).

И оттук нататък започват да се случват меко казано странни неща. Защото преди да се появи на бял свят въпросното решение на Областния административен съд от 18 март 2008 г. , през октомври 2007-а е проведена кампания за местните избори. Валентина Паликова е издигната за кандидат-кмет на Елин Пелин от коалицията „Бъдеще за Елин Пелин“, включваща формациите СДС, Атака и Новото Време. Под лозунга – честност и почтеност – не на корупцията, Паликова обещава на електората, че една от първите й задачи, ако стане кмет, ще е да спаси болницата и да защити общинските интереси. Изборите обаче се печелят от Герб и на кметския стол сяда една млада и очарователна жена – Галя Георгиева. За д-р Валентина Паликова остава да търка банката на редови общински съветник. Но човек трябва да вярва в късмета си и никога да не унива. Очаквано или не щастието все пак каца на рамото на борбената докторка – на 12 февруари 2008 г. тя е назначена за зам.кмет на Георгиева, и то с важен ресор – еврофондове, екология, образование и т.н.

Месец по-късно – на 18 март, решението на Административния съд София област, отваря пред новоназначената зам.-кметица по-широк фронт да изпълни предизборните си обещания. Незнайно защо обаче същата така напориста Паликова на 27 юни 2008 г. депозира пред ВАС молба, в която заявява, че: „се отказва изцяло от спорното право по настоящето дело (бел. ред. – за продажбата на болницата) и моли да бъде обезсилено решение 121 от 18 март 2008 г. на Административен съд София област“.

Каква е причината д-р Паликова да се предаде така безславно и без бой – е загадка. В сигнала до прокуратурата се твърди, че г-жа Паликова е била подложена на парично изкушение в размер на 15 хил. евро. И още – че през 2006 г., бидейки общински съветник и зам.-председател на Общинския съвет е закупила по преференциални цени, предоставената й общинска гарсониера, подписвайки документ с невярно съдържание – декларация че няма други имоти, което не отговаряло на истината. Впоследствие гарсониерата била препродадена по пазарна цена.

Основателни или не тия подозрения са бял кахър. По-голямата беда е,че въз основа на споменатата молба на г-жа Паликова до ВАС, върховните съдии на 9 януари тази година съвсем резонно са постановили решение, с което са прекратили делото по касационната жалба на купувачите на общинската болница, както и делото, заведено от Паликова през 2007 година. Забележителното е, че тя го е започнала в качеството си на и.д. председател на Общинския съвет, а молбата си за отказ от същото дело е подписала вече в качеството си на зам.-кмет, но е спестила тая „подробност“ на ВАС, въпреки, че е била длъжна да го стори. Пълен нонсенс – висш общински чиновник да върви срещу интересите на институцията, в чието управление участва.

Скорострелно – веднага след получаването на решението на ВАС общината финализира сделката, макар срокът на оценката на болницата да е отдавна изтекъл. Нещо повече в същия порядък е уважена и молбата на купувачите да получат и земята под сградата на здравното заведение, което се намира в центъра на Елин Пелин.

Междувременно отново сме пред избори, г-жа Паликова вече била член на Герб. А съпартийката й – г-жа Галя Георгиева – кмет на общината, категорично отказа на „Форумът“ да изрази своето становище по случая. Въпреки че по нейно изрично искане още на 19 май изпратихме по електронната поща конкретните си питания. На 26 май уважаваната кметица заяви по телефона, че по съвет на общинския юрист не можело да се отговаря на въпроси, зададени чрез Интернет, имейлът по принцип не бил легитимен адрес. Тоест бил нещо като нищо на света. В заключение г-жа Георгиева отсече: „Коя сте вие, за да питате, има си разследващи органи, а ние ако искаме да изразяваме мнение има авторитетни трибуни – национални телевизии и вестници.“ Излишно е да спорим с кметицата на Елин Пелин, но все пак публикуваме въпросите, които по нейно желание й изпратихме и на които тя все някога и някъде може би ще отговори.

 


 

Уважаема г-жо Георгиева,

 

Във връзка с извършваната в момента проверка от Дирекция на МВР София област, възложена с постановление на Софийска окръжна прокуратура за изясняване на няколко сделки с имущество, собственост на община Елин Пелин, с чиято история Вие заявихте, че сте добре запозната, Ви молим за становище по следните въпроси:

 

1. Получила ли сте и Вие сигнал за нарушения по споменатите сделки и ако да, предприела ли сте проверка по изнесените в него данни, преди намесата на правоохранителните органи?

 

2. Каква е причината бившата общинска съветничка и бивш Зам.-Председател на Общинския съвет и сегашна Ваша заместничка – г-жа Валентина Паликова, да се откаже от дългата съдебна битка за защита на общинските интереси и в частност за отмяна на неизгодната сделка за продажба на общинската болница? Основателни ли са подозренията за корупционни мотиви за странното й поведение? Била ли сте информирана от нея за наличието на такъв казус и за конфликта на интереси след като е станала Ваш заместник кмет?

 

3. Защо само няколко дни след последното решение на ВАС от 7 януари 2009 г., с което на практика единствено валидно остава решението на областния управител на София – област за отмяна на заповедта на убития кмет на Елин Пелин Янко Янков за продажба на болницата, Вие все пак сте подписали договора за продажба на сградата? Още повече че към този момент е изтекъл срокът за нейната оценка. Знаела ли сте, че с тези си действия извършвате закононарушение? Кой настояваше за подписването на този договор?

 

4. Защо в същия скорострелен порядък сте уважили и молбата на собствениците на болничната сграда да закупят и земята под нея? Спазени ли са както в предния, така и в този случай законовите процедури – оценки, вещи лица и прочие? Фирмата купувач има ли връзка с интересите на бивши и настоящи общински съветници, с различни политически разцветки, особено от БСП?

 

5. Правомерно ли споменатата вече зам.-кмет Валентина Паликова е закупила по преференциални цени обитавано от нея общинско жилище, при положение, че е имала друга собственост? Подписаната от г-жа Паликова декларация за обратното не е ли документ с невярно съдържание? И това не е ли престъпление? Ако е така, редно ли е да й гласувате доверие, продължавайки да я държите като Ваш заместник?

 

6. Има ли някаква протекция от страна на г-жа Паликова по отношение на фирмата, спечелила търг за изграждането на старчески дом на територията на община Елин Пелин,  финансирано с европейски пари? Вярно ли е, че победителят не е лицензиран строител и е възложил другиму изпълнението на проекта?

 

            7. Вярно ли е, че има многобройни сигнали до Вас, включително и поставени от общински съветници на сесия на Общинския съвет (на 26 март 2009), свързани с личното поведение на г-жа Паликова в обществото (личен морал, шофиране след употреба на алкохол, участие в пътно транспортни произшествия)  какво отношение сте взели  по тях? ( TV.TODAY.BG, СЕСИЯТА НА 26. 03.09)

 

Предварително Ви благодаря за проявената отзивчивост. С уважение Мария Шахъмова, гл. редактор на “ Forumat-Bg.com“

 

тел.: +359 2/ 847-44-61

gsm: 0889/ 416-337

mail: info@forumat-bg.com

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.