Веднъж свикнали на хубавото е трудно да се върнат към данъчно третиране като всички останали

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Адриан НиколовРесторантьорите са се засилили да протестират в опит да защитят данъчната си преференция. Нормално – веднъж свикнали на хубавото е трудно да се върнат към данъчно третиране като всички останали сектори.

Ако погледнем обаче към динамиката на цените в ресторантите през последните 10 години установяваме, че те трайно надхвърлят общия ценови индекс; докато всички стоки и услуги в българската икономика спрямо 2015 г. към януари 2025 г. са поскъпнали с 41%, то увеличението в ресторантите и кафенетата е 89%, като надхвърля дори ръста при храните.

Особено видимо е „отделянето“ на цените в заведенията от общия индекс от началото на 2022 г.; от това време ресторантите стават значително по-малко достъпни в сравнение с динамиката на средния доход.

Важно е да отбележим също, че в данните не се вижда ефект от въвеждането на данъчната отстъпка върху цените за крайния потребител, а единствено плавно поскъпване. Премахването ѝ обаче е ясно видимо в рязкото повишение на цените през януари 2025 г. – с почти 5 пункта в рамките на месец.

Дали януарското повишение е резултат от наказателна акция срещу потребителите или пък отражение на ръста на цените на тока и новата минимална заплата остава отворен въпрос. Основание за преференциално данъчно третиране обаче няма; защо да очакваме, че щом миналата отстъпка не води до спад или задържане на цените, това ще се случи този път?

 

Веднъж свикнали на хубавото е трудно да се върнат към данъчно третиране като всички останали

 

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.