Ресторантьорите са се засилили да протестират в опит да защитят данъчната си преференция. Нормално – веднъж свикнали на хубавото е трудно да се върнат към данъчно третиране като всички останали сектори.
Ако погледнем обаче към динамиката на цените в ресторантите през последните 10 години установяваме, че те трайно надхвърлят общия ценови индекс; докато всички стоки и услуги в българската икономика спрямо 2015 г. към януари 2025 г. са поскъпнали с 41%, то увеличението в ресторантите и кафенетата е 89%, като надхвърля дори ръста при храните.
Особено видимо е „отделянето“ на цените в заведенията от общия индекс от началото на 2022 г.; от това време ресторантите стават значително по-малко достъпни в сравнение с динамиката на средния доход.
Важно е да отбележим също, че в данните не се вижда ефект от въвеждането на данъчната отстъпка върху цените за крайния потребител, а единствено плавно поскъпване. Премахването ѝ обаче е ясно видимо в рязкото повишение на цените през януари 2025 г. – с почти 5 пункта в рамките на месец.
Дали януарското повишение е резултат от наказателна акция срещу потребителите или пък отражение на ръста на цените на тока и новата минимална заплата остава отворен въпрос. Основание за преференциално данъчно третиране обаче няма; защо да очакваме, че щом миналата отстъпка не води до спад или задържане на цените, това ще се случи този път?