Цената на ядрените самовари

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Една тънка новина потъна в дебелата сянка на изборните скандали, развихрили се в навечерието на евровота. Цената на бъдещата АЕЦ „Белене“ се увеличава със „скромните“ 1 милиард евро, с опцията за още едно увеличение от 20 до 25 на сто. Така вместо 4 руският по същество проект ще струва на българските данъкоплатци минимум 6 милиарда евро. И това се случва в условията на световна финансова и икономическа криза, когато всяко правителство се опитва да намали разходите си до минимум. Явно последното не се отнася до българското, когато става дума за защита на руските интереси в Европа. Защото:
– Френската банка „BNP Paribas“, която се опитва да осигури финансирането на строежа, среща сериозни трудности и признава, че проектът е високорисков.

– Германският концерн RWE, който държи 49 процента от дяловете, срещу 51% за НЕК, също не може да осигури финансиране и търси нов партньор за подялба на риска.

– Русия има готовност да отпусне експортен заем на България в размер на 3,8 милиарда евро, но изведнъж се оказа, че едновременно предлага на RWE „подялбата на риска“ да бъде с руската компания „Интер РАО“.

– Така Москва ще придобие собственост от поне 25 процента върху ядрена мощност на територията на Евросъюза.

– Руският заем трябва да бъде гарантиран от българската държава. 

– Реално в Белене ще бъде изградена атомна централа с руски реактори, с руско финансиране и собственост, но за сметка на българските данъкоплатци и с български държавни гаранции.

– Самият факт, че и руснаците, и германците настояват за държавните гаранции доказва, че проектът е високорисков.

– Експерти твърдят, че заложената продажна цена под 4 евроцента за електрическата енергия е нереална и не е определена на пазарен принцип. Вероятно ще се наложи тя да бъде дотирана, отново за сметка на данъкоплатците.
Забавянето на проекта досега е около една година, за точност между 9 и 11 месеца, които вече трудно могат да бъдат компенсирани.

Увеличават се опасенията, че дори да смогне с финансирането, RWE няма да започне реалното изпълнение на проекта, преди да се изясни вътрешнополитическата обстановка в България след изборите. Известно е, че дясната опозиция има сериозни възражения за самата необходимост от изграждане на нова ядрена мощност и още по-сериозни възражения срещу изграждането й с руски реактори и от руски фирми.

Критиците на проекта напомнят, че самите условия на търга за АЕЦ „Белене“ са предрешили победата на руската компания „Атомстройекспорт“, защото в условията са били заложени специфични технологични изисквания, съответстващи единствено на руската оферта.

Сега президентът Георги Първанов често повтаря, че България не трябва да допуска забавяне на стратегическия проект заради кризата. От опозицията твърдят обратното – че това е поредният проект в защита на руските и насочен против българските национални интереси.

Но дори да се абстрахирам от фундаменталната дилема „Русия – за или против“, мисля, че в условията на световната криза е лудост да удвоиш държавния дълг заради един, така или иначе, рисков проект. Затова би било добре, ако Сергей Станишев, макар и социалист, прояви разум и не си позволи резки движения преди парламентарните избори.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.