Спокойно за валутния борд

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

България и Румъния: Разказ за две преустройства

Два доклада на международни банки в разстояние от няколко дни обявиха, че няма опасност за валутния борд (доколкото я е имало) в обозримото бъдеще. Двете банки са И Еф Джи Юробанк и Сити. В доклада на гръцката банка, която е собственик на Пощенска, прави впечатление твърдението, че не е благоразумно страната да се присъедини към еврозоната с толкова надценен валутен курс – 70% от въвеждането на валутния борд през 1997 г. (на база реалния ефективен валутен курс). Въпреки това девалвацията не е вероятна в близко бъдеще, според анализа. 
И двата доклада също така заявяват, че страната може да прибегне до заем от МВФ, но това допускане е с много повече условност в доклада на Сити. Според изследването на гръцката банката прогнозата за спада на БВП през 2009 г. у нас е -3%, а според Сити – -5.7%.   (Междувременно правителствената АИАП даде прогноза от -6.3%, трети най-лош резултат след прогнозата на МВФ за -7% и по-ранните предвиждания на Данске банк за двуцифрен спад. В последния месечен доклад на EFG прогнозата за БВП е коригирана)

Основните изводи в доклада на Сити:

– Независимо, че България и Румъния навлязоха във финансовата криза с големи външни дефицити, имаме добри основания да вярваме, че природата и темпът на тяхното приспособяване към външната среда ще бъдат различни.
– Според стандартните аргументи в учебниците Румъния може да използва плаващия валутен курс, за да абсорбира шоковете, което по принцип би помогнало да избегне скъп и продължителен процес на приспособяване. От друга страна, България – лишена от лукса да ползва валутния курс, вероятно ще изпита по-постъпателно приспособяване, което ще се проведе чрез промени на номиналните цени и заплати. Според теорията, ако шоковете са предимно реални, плаващият валутен курс е по-изгоден, ако не са – фиксираният валутен курс е за предпочитане. При сегашната криза шоковете идват от платежния баланс и са както реални, така и номинални, така че е трудно да се каже кой режим е по-благоприятен. Второ, това зависи от степента на прегряване и отклонения на реалния валутен курс преди кризата.
– Анализът показва, че степента на прегряване и на кредитния бум преди кризата беше по-изразена в Румъния отколкото в България. Нещо повече, изводите показват, че степента на надценяване на реалния валутен курс в навечерието на финансовите вълнения също изглежда малко по-висока в Румъния.
– Докато икономическата активност изглежда се свива със сходно темпо в двете страни, дефицитът на текущата сметка се съкращава по-бързо в Румъния. Това изглежда е област, в която плаващият валутен курс поощрява приспособяването. Нагаждането на реалния валутен курс – също е по-бърза, като обезценката в Румъния надхвърля предишното увеличение на цените и заплатите. Процесът на дезинфлация в България, от друга страна, изглежда основан на по-солидна база. Освен това се вижда, че България е водила по-благоразумна фискална политика обратно на процикличната позиция на Румъния.
– Независимо от значителните рискове по прилагането й, водената от МВФ и ЕС програма вероятно ще облекчи тежестта на приспособяването в Румъния, като се подобряват средносрочните перспективи.
– Независимо от предизвикателствата си, валутният борд в България вероятно ще оцелее. Докато прогнозите за нуждата от външно финансиране не показват спешна нужда от помощ от МВФ, програмата на Фонда би била една по-благоразумна стратегия пред лицето на несигурността, вкл. при риска от зараза от падане на друг валутен борд.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.