Проблемът с американските централи си има български адрес – да помислим – съд или преговори?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Илиян ВасилевНовината, че на последното си заседание МС е приел МФ да наеме двете известни адвокатски фирми за защита на интересите ни във възможни съдебни разбирателства и преговори, като че ли остана незабелязана. 

Чакахме тълкуване на ЕК за държавната помощ. Оценката от това решение на МС е, че подобна помощ е имало. Перспективата за съдебно разбирателство във Вашингтон е очевидна без да е задължителна – може да се предоговорят нещата.

Но това не променя много проблема със заема за 630 милиона евро, който трябваше да разреди критичната ситуация около Мариците. 
Вероятно и там нещата не са безоблачни и в енергетиката предстоят размествания.

Който и да бе министър – при тази схема и ограниченията върху него – реформа в енергетиката е невъзможна. Ще изгоните американските инвеститори – ще дадете хляб на политзапалянковците антиамериканци и изобщо няма да се разбере, че от А до Я проблемът си е български – модела.

Това, че има много паразити по схемата, които не добавят, а отнемат стойност – особено при износа на електроенергия.

 

Както посочих прокуратурата разследва двете сделки.

 

Встрани остава реалната дълбочина на проблема – по-голямата част от тези пари не остават в двете централи, а отиват до покрият задължения към поддоставчици, включително и основната част трябва да отидат към мините – не могат вечно да работят „на мускули“.

Разследването за неправомерна държавна помощ от ЕК – може да дава аргументи в дело срещу частни компании /спорно е/, но ответник по него е държавата – т.е. ако има присъдена сума на помощта – ще плащаме ние – солидарно като данъкоплатци, ако държавната помощ не бъде възстановена от компанията. И за съжаление не пречи – американските компании във Вашингтон да си спечелят – защото там разминаването между европейското и международното право по никакъв начин няма да помогне.

 

Изобщо Восток – это дело тонкое.

 

Не искам да влизам в подробности, особено защото предстоят съдебни разбирателства – но те не са най-добрия вариант, поне преди да бъдат изчерпани задължителните стъпки – преговори.

Защото най-накрая можем да платим двойно – и на американските компании за пропуснати ползи и щети и на ЕК за недопустима държавна помощ.

 

 

Илиян Василев

 

 

+ФорумЪт

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.