Арбитражът за „Белене” – първи впечатления

0

Георги Ангелов1. „Атомстройекспорт“ поиска 1.2 милиарда евро, но претенциите му са отрязани наполовина и сумата е намалена до 550 милиона евро. Всички искания за пропуснати ползи, неустойки и други претенции са отхвърлени.

2. Длъжник по тези 550 млн. евро е Националната електрическа компания /НЕК/. Не е осъдена държавата, не е осъдена България – осъдена е НЕК. НЕК е търговска компания и държавата не е отговорна за нейните дългове. Решението няма влияние върху държавния бюджет и държавния дълг.

3. В краен случай, ако НЕК не може да плати, „Атомстройекспорт“ може да поиска нейния фалит. Но не е нужно да се стигне дотам – а и „Атомстройекспорт“ едва ли желае длъжникът му да фалира.

4. Срещу тези 550 млн. евро „Атомстройекспорт“ трябва да предаде на НЕК съответното оборудване – т.е. ядрен реактор. С други думи решението на арбитража е двустранно: НЕК трябва да плати 550 млн. евро, но „Атомстройекспорт“ трябва да достави оборудване за тази сума.

5. НЕК може да продаде ядрения реактор обратно на „Атомстройекспорт“ или на трета страна и да покрие в голяма степен задължението от 550 млн. евро. С други думи, в крайна сметка НЕК може да се наложи да плати много малко – разликата между сумата от арбитража и цената на оборудването.

6. Арбитражното решение няма да се приложи веднага, защото арбитражните решения нямат пряко действие. За да се приложи на практика решението и да се получи изпълнителен лист трябва да се мине през българската съдебна система. Както знаем, това може да се проточи дълго време. Отделно, НЕК няма 550 млн. евро в наличност, така че и да иска не може да плати скоро. Отделно, насреща трябва да се достави и съответното оборудване, което също отнема време. Т.е. това може да се проточи с години.

6.1. Спомняме си, че т.нар. американски тецове имаха да вземат от НЕК дори повече пари, цели 650 млн.евро по дългосрочните си договори. Наложи се да чакат с години, за да си ги получат, тъй като НЕК беше с голям дефицит и нямаше пари. Т.е. практиката показва, че такива големи задължения нито се плащат бързо, нито се покриват от държавата.

7. Ако се изпълни решението буквално, НЕК ще се сдобие с оборудване за ядрен реактор, което не й трябва, а „Атомстройекспорт“ ще се сдобие с вземане от 550 млн. евро, което няма да бъде платено с години. Т.е. и двете страни няма да са особено доволни. Съответно, и двете страни имат стимул да преговарят за някакъв компромис – например, продажба на ядрения реактор или прихващане на взаимните задължения.
Като цяло, от решението няма непосредствени ефекти, освен че се намаляват неяснотите. При добра стратегия може да се излезе от цялата ситуация с минимални щети и без никакви разходи за държавния бюджет.
(Допълнение: т. 6.1. по-горе).

 

Блогът за икономика на Георги Ангелов

 

 

 

+ФорумЪт

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.