Британските фермери раздвоени между парите на Брюксел и свободата от ЕС

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Британските фермери раздвоени между парите на Брюксел и свободата от ЕСВ референдума за или против ЕС, британците трябва да избират между разума и сърцето си. У мнозина фермери на Острова обаче евентуално излизане на страната от Общността предизвиква тревожни опасения, информира АФП. Те са раздвоени.

От една страна искат да се отделят от Брюксел, от друга – да задържат европейските субсидии, които получават, и не вярват, че правителството в Лондон ще им даде същите пари. Един от тези фермери е Тоби Балджин, който също получава субсидии. Фермерът от Норфолк отглежда 800 овце и 300 говеда.

„Британец съм, и сърцето ми подсказва, че трябва да напуснем ЕС, но разумът не. Не вярвам, че правителството ще прави толкова за фермерите, колкото Европа се грижи за нас“, казва животновъдът за АФП. Между другото Тоби Балджин получава европейски субсидии и за това, че се грижи за езеро, което влиза в част от земята му. Той съхранява биоразнообразието като ограничава достъпа на животните до водоема.

Подобно на Германия, десетки фермери във Великобритания демонстрираха срещу ниските цени на млякото.

„Опитваме се да се нагодим, но супермаркетите и едрите търговци продължават да ни притискат с цените. Месопреработвателната индустрия бележи спад, а цените на земята стигнаха дъното“, казва Юлита Паркс, една от активистките по време на демонстрация на млекопроизводители в Лондон.

Тоби Балджин се надява, че мнозина британци, подобно на него, по време на референдума ще заложат повече на разума, отколкото на сърцето си.

 

Мартин Иванов
по материали на АФП
Снимка: АФП

 

 

 

+ФорумЪт

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.