Freegan Pony предлага кухня за вегани от непотребни храни

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Freegan Pony предлага кухня за вегани от непотребни храниПочти 1/3 от произведената в света храна отива на боклука

Хората изхвърлят почти 1/3 от храната която се произвежда на боклука, ето защо едно ресторантче в Париж се е заело с нелеката задача, да убеждава все повече посетители в обратното, че тази храна може да се използва.

 

Проектът Freegan Pony като десетки подобни нему идва да покаже, че непотребната храна може да има и друг път освен към боклука. В менюто за вечеря присъстват супа и ястие с картофи, броколи и гъби. Менюто обаче не е само вегетарианско, а всяко ястие приготвено в ресторанта е от съставки, открити в боклука.

 

Създател на Freegan Pony е Аладин Шарни, който открива продуктите си на местното тържище. Самият той от 7 години живее като фрииган т.е. като веган и вместо да купува продуктите си ги намира там, където другите ги изхвърлят или ги получава като дарение. Всеки петък е при търговците на едро, и това което получава е непродаваемо поради малки дефекти, но въпреки това става за ядене.

„Това е китайско зеле, което не можем да продадем заради петната по него, и защото са опадали листата му“, обяснява пред АФП Еурелия. Освен лук и зеле Аладин намира и други продукти, които могат да влязат в употреба при съставяне на дневното меню на ресторанта като мляко, тиква и картофи. „Изборът днес беше страхотен. Получихме дори био продукти, което е чудесно. Количеството е такова, че може да стигне за цялата седмица“, радва се Аладин.

 

Freegan Pony се намира в сграда в близост до аутобана, и всички работещи в него са доброволци. Менюто се създава спонтанно според наличните в момента продукти. Всеки посетител плаща толкова, колкото прецени че може да даде.

Единствената тревога за Аладин и неговите съмишленици е, че властите скоро могат да затворят техния ресторант, защото искат да изхвърлят фрииганите от сградата.

 

Мартин Иванов

по материали на АФП
Снимка: АФП

 

 

+ФорумЪт

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.