Малко цифри за парите на Президентството – Но не по Яне Янев!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

По повод на приетия на второ четене Бюджет на държавата за 2010 година и заложените в него 5 милиона лева за издръжка на Президентството предлагам на Вашето внимание следните цифри:
1. Всеки божи ден Първанов и хората му струват на данъкоплатеца 13 698 лева. Всеки ден, включително съботи, недели и национални празници.
2. Всеки ден президентът и хората му излапват 47 и половина средни пенсии и 23 средни работни заплати.
3. Всеки час издръжката на Президентството ни струва малко повече от 570 лева – независимо дали спим, работим или гледаме телевизия.
4. С парите за един час, които ни струват президентът и неговите хранени хора може да се купят 71 килограма свинско месо, 57 килограма кашкавал, 422 килограма захар, 814 килограма хляб. Допълнителен въпрос – колко бедни могат да се изхранят с едночасовия бюджет на Президентството? 
5. С годишния бюджет на Президентството могат да се купят 231 нови коли Пежо „Партнер“ за малкия бизнес на България.
6. С дневния бюджет на Президентството могат да се платят заплатите на 22 учители, колкото имат по-малките училища в страната.

Парадът на цифрите може да бъде продължен още, но едва ли е необходимо. Въпросът е какво стои насреща на тези пари, които отделяме, за да издържаме държавен глава без особени правомощия? Няколко десетки посещения в различни страни за петгодишния му мандат, с включени освен хора от изпълнителната власт още и послушни журналисти и бизнесмени. Една инициатива като Българската Коледа, при условие, че в същото време милиони се връщат от специализирания фонд за лечение на деца в чужбина, няколко показни връщания на приети от НС закони, които естествено веднага биват прегласувани и даване на българско гражданство на чужденци, подали съответната молба. Дали цялата тая дейност си струва парите? И дали наистина не е дошло време да променим Конституцията както за тази институция, така и за броя на народните представители, парите за чиято издръжка никак не са малко?

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.