Как ще се осигури плащането за Белене?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Георги Ангелов На 20-ти правителството одобри проект на специален Закон за предоставяне на помощ за изплащане на задължения на „Национална електрическа компания“ ЕАД. На 21-ви законът мина на първо четене в парламента, а второ четене е планирано за сряда следващата седмица.

Това не е първи случай, в който се дават пари от държавата за Белене. През 2008 г. с решение на правителството държавата даде 300 млн. лева на Българския енергиен холдинг и именно с тези средства беше направено авансово плащане за поръчване на оборудване (въпреки липсата на договор и въпреки липсата на финансиране за проекта).

Именно заради тези абсурдни действия си отидоха и инвеститорите, които можеха да финансират проекта. Именно заради това поръчано, но неплатено оборудване НЕК е осъдена в момента. Въобще, досега отпускането на пари от държавата за Белене не е донесло нищо добро.

За разлика от 2008, този път парите се отпускат не с решение на правителството, а със специален закон – като сумата е далеч по-голяма. Законът предвижда държавата да предостави безлихвен заем на НЕК, за да плати задълженията по арбитражното дело за Белене. Законът не фиксира точната сума, защото има спор за размера на лихвите, а и не се знае кога точно ще стане плащането. В мотивите на закона, обаче, е посочено, че главницата е в размер на 402 млн.евро към които се прибавят други разходи, разноски и лихви като общата сума е 629 млн. евро. Част от лихвите, обаче, се обжалват.

Откъде ще дойдат парите?

Според информация от вчерашното заседание на бюджетната комисия се очаква държавата да си получи обратно парите дадени за изплащане на гарантираните влогове в КТБ. През 2014 г. държавният бюджет отпусна 7-годишен заем от 1.7 милиарда лева на фонда за гарантиране на влоговете, за да се изплатят гарантираните влогове в КТБ. Сега фондът за гарантиране на влоговете е подал запитване за предсрочно погасяване на заема (или поне част от него) и съответно средствата ще постъпят обратно във фискалния резерв. В резултат, от фискалния резерв ще могат да се осигурят средства за заема към НЕК.

Има още един, по-важен, въпрос – ще се върнат ли парите обратно? Министърът на финансите заяви, че средствата се отпускат на НЕК като заем и очакването е те да се върнат обратно. Министърът на енергетиката също обяви, че очаква средствата да се възстановят. Не става ясно, обаче, как ще се гарантира това.

Ясно е, че руската Атомстройекспорт има полза от решението на държавата да даде пари на НЕК, защото бързо ще си получи парите (без това решение руската компания щеше да чака години наред и пак нямаше да си получи парите, защото НЕК не притежава такива средства). Въпросът е какво печели българската страна? След като прави бързо и пълно плащане, най-малкото трябва да получи гаранции, че руската страна ще се ангажира с оборудването и ще подпомогне неговата реализация (препродажба, обратно изкупуване или др.под.). Това може да се окаже решаващо за възможностите за връщане на предоставения държавен заем. Засега няма информация за подобни договорки – а те трябва да се случат преди плащането.

 

 

+ФорумЪт

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.