Сладки изкушения с дарове от природата и заредени с любов, правят Вили и Мария

0

Сладки изкушения с дарове от природата и заредени с любов, правят Вили и Мария Бутиковите продукти вече стават запазена марка на фермерските пазари и все повече производители търсят пътя към потребителите с всякакви нетрадиционни продукти. Такива предлагат и Вили и Мария от Варна, сбъднали мечтата си преди две години, създавайки своята Райска градина. Срещам се с тях по време на вече традиционния фермерски фест в парк „Заимов“, едно от малкото места извън Варна, където можеха да се опитат вкусните им сладка от смокини с шоколад и сладко с люти чушки и ябълки.

 

Разбира се това не е всичко, тъй като те предлагат и други сладки изкушения с ягоди, малини, кайсии, дюли и други плодове, които „ражда“ тяхната райска градина. Защото, както обичат да казват – любовта няма цвят и аромат. Това в пълна степен важи за хора като Вили и Мария, които обичат природата, а чрез сладката и конфитюрите си искат да предадат тази любов и на околните.

 

„Опитваме се да правим сладка, които са конкурентноспособни със своите нетрадиционни вкусове“, казва ми Вили, докато усмихната Мария подканя хората да опитат вкусотиите, изложени на щанда.

 

Според него рецептата да са конкурентни на пазара е точно в предлагането на непознати и нетрадиционни вкусове. Затова и измислят непрекъснато нови комбинации като кайсии с лавандула и ягоди с мента. Правят съвсем малки количества и признава, че все още трудно успяват да „се сборят“ на пазара. Вложенията в един подобен семеен бизнес никак не са малко. Първо е необходим хубав казан, в който да се варят сладката и устройство за стерилизиране, да се осигурят отделни складове.

 

„Основно търсим нашите клиенти на фермерските пазари, включително във Варна, тъй като не можем да предложим по-големи количества“, продължава Вили.

 

На голяма част от потребителите им е интересно когато се сблъскат с подобни екзотични вкусове. Работят не само с определени плодове, но и с определени сортове, които да са подходящи за направата на сладка. Набавят си ги от сертифицирани български производители според сезона. Без да издава и частица от тайните на технологията само ми казва, че смокините например, за да са подходящи, трябва да са в идеалното си състояние.

 

Сладки изкушения с дарове от природата и заредени с любов, правят Вили и МарияДруг нетипичен вкус е например сладко от праскови с бренди. „Всяко бурканче съдържа по 10 мл. седемгодишно отлежало бренди, като алкохолът се изпарява, и остава само аромата на съхраняваното в дъбови бъчви питие“, казва Вили, и признава, че се шегува със свои приятели арменци, че сладкото става и с арменски или дори 50-годишен френски коняк от 10 хил. евро.

 

Благодарение пък на специален еквадорски шоколад със 74% съдържание на какао, сладката от смокини в комбинация с него получават един неповторим вкус. Специфичното при него е, че при термична обработка запазва структурата си и не става на зърна. През този сезон обаче хитово е сладкото с люти чушки, което се предлага в няколко разновидности, в зависимост от това, колко лютиви чушки съдържа.

 

„Сладко-лютивата комбинация първоначално се приемаше резервирано, но ние направихме три варианта с различна степенна лютиво“, казва в заключение Вили. Това според него много се харесва, тъй като не всеки обича интензивно наситения лют вкус.

 

Мартин Иванов

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.