За бай Дачо млякото е като жената – трябва да се ухажва

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

За бай Дачо млякото е като жената - трябва да се ухажваМного малко са майсторите, притежаващи привилегията да знаят истинската тайна за това как се прави хубаво сирене. Един от пазителите й със сигурност е майстор Дачо от Угърчин. Срещаме го по време на открит ден във ферма „Угърчин“, организиран от фондация „Биоселена“, помогнала най-вече със съвети на нейния собственик Стоян Пелтешки да си направи малко цехче за преработка на произвеждано от него мляко. Качественото сирене, което предлага Стоян е именно дело на майстор Дачо.

„Млякото е като жената, трябва да се ухажва, и да му се угажда“, разкрива основната тайна за направата на хубаво и качествено сирене майсторът. Освен това обаче то не може да се получи без да се спазва хигиена. „Има ли хигиена и добра пастьоризация – има и качество, липсват ли, тогава няма да има и качество“, добавя той.

 

Майстор Дачо учи занаята в млекарския техникум в Плевен, след което над 4 десетилетия прави все сирене, и признава: „При мен няма разлика от сиренето, което съм правил преди 30-40 години и сега. Опитвал съм сирената на други майстори-любители на сирена, но то се различава от моето производство“.

 

Разликата е в това, че „Дачо знае как да го прави“, докато повечето от другите производители на сирене за него са „любители-сиренари“. За да разбере дали е готово дадено сирене например, майсторът проверява периодично вкусовите му качества, и като почувства, че е готово, го остава да зрее при температура между 4 и 6 градуса за 45 дни. „Това е закон Божи за мен, и аз не позволявам прясно сирене да излезе на пазара“, казва бай Дачо.

 

Освен сирене майстор Дачо е правил в миналото и кашкавал в голяма троянска мандра. Разкрива, че от кашкавалената суроватка спокойно може да се прави масло и извара например, тъй като тя е с масленост от 1,6%, нещо, което днес малцина знаят.

 

„Правенето на сирене е труден и тънък занаят“, казва бай Дачо в заключение, и признава, че няма ученици, тъй като никой не желае да се научи.

 

Мартин Иванов

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.