Бум в отглеждането на авокадо в Мексико

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Бум в отглеждането на авокадо в МексикоВ Мексико процъфтява отглеждането на авокадо, но на каква цена? Местните вече се страхуват, че масовото отглеждане на авокадо ще доведе до обезлесяване и болести. Страната изнася все повече авокадо, и 45% от предлаганото на международните пазари авокадо идва точно от Мексико.

 

Плодовете му се ценят от потребителите заради техните здравословни качества. За създаване на нови плантации дори се стига до обезлесяване на големи територии гори. Използваните при отглеждането на плодовете химикали, които се отлагат в почвите и водите, пък са вредни за здравето на фермерите. Освен това някои безскрупулни земеделци обработват земята, използвайки съмнителни методи. Жителите в регионите с плантации за отглеждане на авокадо все повече настояват за създаване на специална марка и за контролираното и отговорно производство на плодовете. За сега местните власти подкрепят подобно искане.

 

„При всяка една фаза от производството на авокадо трябва да сме внимателни, за да може този продукт да продължи да се котира добре на международните пазари, но и да е отглеждан съобразно екологичните условия“, казва екологът Рикардо Луна.

 

В нелегалната търговия с авокадо в Мексико са замесени дори различни банди от пласьори на наркотици, ето защо за Мексико бумът в производството на зеления плод все още си остава само едно проклятие.

 

Мартин Иванов

по материали на АФП

Снимка: АФП

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.