Неравенството в ЕС расте

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Неравенството в ЕС растеПропастта между богатите и не чак толкова заможните европейци все още не се затваря, дори жителите на еврозоната стават все по-бедни.
Това е изводът, който се прави в поредното прочуване на Европейската централна банка. Поради авторитета на институцията то беше обект на специален коментар и в агенция Bloomberg.

Проучването е представително заедно с извадката от населението, която е анализирана – над 90 000 домакинства.
Оказва се, че 10% от домакинствата в еврозоната притежават повече от половината богатство на региона.
Стандартният критерий за неравенство се е увеличил „леко“ и почти всички домакинства са били „по-зле“ в това отношение в сравнение с предходната анкета, направена през 2010 година, сочи още изследването.
Средното домакинство в еврозоната е имало нетни спестявания от 104 100 евро през 2014 година, бележейки по-ниски стойности от 2010 година, показват данните.
Най-богатите 10 процента от европейците са разполагали средно с 496 000 евро, а най-бедните 5 процента са имали отрицателно нетно богатство. (т.е. стойността на техните вещи, домове, спестявания и т.н. е по-ниска от задълженията им)
Коефициентът Джини, който се използва за статистическа характеристика на разпределенията на благата в едно общество и се взима като мярка за неравенство, се е покачил до 68.5 пункта от 68. Макар и само с половин %, разликата не е малка (при този коефициент 0 означава всеобща равност, а макс. стойност от 100% – едно лице държи всичко)
Собственици на имоти са имали по 226 700 евро, а наематели са били сред най-бедните с 8900 евро.
Предишното проучване предизвика възмущение в Германия, когато то показа, че домакинства на нацията са далеч по-бедни от тези в южните европейски страни като Гърция. (според покупателната способност)
Най-новите данни показват, че разликата се е стеснила значително, след като цените на имотите се сринаха в периферните страни.
За проучването са проведени и 84 000 интервюта в страни от еврозоната.
Нетното богатство на домакинствата с жилищен кредит е паднало с 20 на сто в сравнение със 7.9 процента при наемателите.

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.