Предприемчиви британци превръщат телефонните кабини в обекти на Street Design

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Предприемчиви британци превръщат телефонните кабини в обекти на Street Design Заедно с „Биг Бен“, двуетажните автобуси и черните таксита, телефонните кабини са част от символите на британската столица Лондон. И понеже в информационната ера, в която живеем, прочутите червени кабини отдавана са изгубили своето основно предназначение, те често може да се видят превърнати в елементи на уличния дизайн – от магазини за цветя, през инсталации… до едно микро кафе.

Все по-често предприемчиви търговци залагат на червените телефонни кабини, опитвайки се да запазят един от символите на британската култура.

 

Един от тях – Омар Халид, е преобразил в микро кафене телефонна кабина в лондонския квартал Хемстед. В нея той предлага евтино Coffee to Go. „През уикенда тук идват основно туристи, на които идеята много им харесва. Правят си много снимки, и си купуват по нещо за пиене. През седмицата посетителите са местни, които просто обичат да пият кафе“, споделя Омар. За да използва своята телефонна кабина, Омар заплаща месечен наем от около 350 евро. Припечелва не лоши пари и се възприема като рицар-пазител на червените кабинки.

 

„Заедно с останалите символи – като двуетажните автобуси и черните таксита, телефонните кабинки са част от една вълна, която никога няма да се върне, защото и Лондон не може да остане същия град“, смята предприемчивият Омар.

 

От компанията-наемодател планират да реставрират и отдадат под наем близо 11 000 телефонни кабинки, които са закупени от британския телеком за символичната цена от по 1 паунд за бройка. След това кабинките са преустроени според желанието на бъдещите наематели.

 

„Повечето от тях стават на кафета, сувенирни магазини или микромагазинчета. На мода са също малки магазинчета за ремонт на телефони и мини офисите,“ казва Едуар Отуел, шеф на компанията Red Kiosk.

 

Много предпочитан модел са и щандовете за хотдог на брега, и при добро време със сигурност са магнит за привличане на клиенти. Телефонните кабинки, които не бъдат отдадени под наем, ще послужат за създаване на най-различни арт инсталации.

 

Мартин Иванов

по материали на „Дойче веле“

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.