Не е вярно, че у нас цената е по-ниска от най-ликвидните борси

0

Илиян ВасилевМислех да пасувам – но колегите от Булгаргаз – смятат като средната температура на болните в болницата.
Не е вярно, че у нас цената е по-ниска от най-ликвидните борси – няма да използвам епитет за това съждение. Извън сградата на Булгаргаз това твърдение има нулева стойност.

Цитат от писмото, с което се оправдават

„Доставната цена на природния газ от „Газпром експорт“ се променя всяко тримесечие в зависимост от стойността на алтернативните горива – мазут със съдържание на 1% сяра и газьол с 0.1% сяра. В резултат на тези котировки, които се влияят от конюнктурата на международните пазари, през 2015 и 2016 г. доставните цени на природния газ за България по договора с „Газпром експорт“ са намалели общо с 63,23%. По години и тримесечия този процес изглежда така:
2015 г. 2016 г.
І тримесечие – 9,73% – 8,67%
ІІ тримесечие – 18,38% – 20,72%
ІІІ тримесечие – 17,12% – 5,69%
ІV тримесечие – 15,23% 3,75%
Годишно – 51,77% – 29,16%
Край на цитата

Колеги ако може малко по-сериозно- Умножете намалението в цената по реално купените обеми, всеки знае, че второто тримесечие е най-слабо за покупки – следователно най-голямото намаление е засегнало най-слаби газови потоци.

Факт е, че Булгаргаз не направи нищо усили гъвкавостта си да реагира и сега тромаво се опитва да прехвърли вината върху КВЕР. Нали отчитате счетоводно огромна печалба?

 

Илиян Василев

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.