Сладоледът като преживяване

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0
161

Похапването на сладолед днес си е истинско преживяванеНови тенденции в производството на сладолед от Берлин
Всеки сезон си има своите изкушения, а през лятото едно от тях, без съмнение е леденото. Майсторите на сладолед отдавна не робуват на минали вкусове, като шоколад и ванилия, или визия на продукта, а са в непрестанно търсене на нови тенденции и аромати.

Германската столица Берлин е мястото, където могат да се видят,усетят и опитат най-различни миксове от сладолед, а за мнозина потапянето в леденото изкушение си е като събитие, преживяно, документирано и споделено…

 

Повечето джелатерии и кафенета в германската столица се надпреварват в търсене на нови пътища към потребителите, създавайки сладоледа пред очите им. Смесват съставките, 30 секунди замразяване при -90 градуса, и свежият сладолед е готов. Останалото е вкусът – плодов или подобен на крем по избор на клиента, а горещата вафлена фунийка може да придаде още по-неповторим вкус на вашия сладолед.

 

Woop Woop, кафене в централната част на Берлин, например променят менюто от различни видове сладолед, които предлагат на всеки четири седмици, залагайки на производството на живо.

 

Amarino е сред глобалните играчи в сладоледената индустрияВ Amorino пък може да откриете например сладолед във формата и с вкуса и аромата на цветята – цели 26 вида. По стара венецианска традиция сладоледът се поставя със специална шпаутла, като по желание се добавя и по един макарон за украса. Веригата от заведения е по идея на един италианец и се е утвърдила сред водещите глобални играчи в сладоледената индустрия с над 160 обекта по цял свят. Сладоледът, който предлагат в Amorino често е оприличаван с произведения на изкуството.

 

Кафявият Caramel Dream или Chia mia пък се характеризират с многобройните си съставки. Предлагат се в едно заведение в берлинския квартал Кройцберг – Black Poodle Ice Cream Club. Тъмният цвят се допълва от черна вафлена фунийка, а добавянето на вкус на кокос е с цел да се неутрализира този на черния шоколад.

 

Ако фунийката или чашката не ви стигат, може да пробвате и добре познатия сладолед на клечка. Там основната мода през тази година идва от Калифорния. Следващото поколение е ръчно изработен сладолед- био с вкус на калифорнийски пуканки.

 

Източният принос в сладоледената мода идва от Тайланд с така наречените сладоледени рулца – направени разбира се на момента в Delabuu Ice Creame. Вкусът се получава още в процеса на създаването им, като интерпретациите са безброй. Така похапването на сладолед наистина може да се превърне в събитие, в едно истинско преживяване, придружено с емоции за вкусовите ви рецептори, което си заслужава да заснемете за спомен и споделите…

 

Мартин Иванов

по материали на „Дойче Веле“

Снимки: „Дойче Веле“

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.