Как можем да живеем по-добре в България?

0

Боян РашевКато имаме силна икономика, която е максимално независима от правителството и местните феодали, нали?

Като привлечем повече чужди инвеститори, като самите ние инвестираме парите си обратно в нашата икономика, като върнем повече знаещи и можещи българи, нали?

 

Как можем да направим така, че горните неща НИКОГА да не се случат?

Лесно е. Можем непрекъснато да мрънкаме, да се оплакваме и да обясняваме на себе си, на Европата и въобще на света колко „неуспяла“, „бедна“, „мръсна“, „корумпирана“, „мафиотска“ страна е България. И никой няма да иска да заложи на нея.

 

Има и труден път. Предпочитам него.

 

Точно преди 20 години по това време реших, че в България за мен няма бъдеще – в зоната на здрача между комунизма и Европа, тя изглеждаше обречена на вечна мизерия и безпътица – и се засилих да кандидатствам за чужди университети. През октомври, 1998 г., след ужасяващо усилие да получа виза, вече бях в Германия. Докато учех следях какво става тук, а и сам виждах промените при всяко прибиране.

През 2003 г. се върнах в България в деня след защитата на дипломната си, а след месец вече си бях намерил работа по специалността – никакви предложения не можеха да ме задържат да остана на Запад при положение, че и нуждите и възможностите тук бяха очевидни.

Никога не съм съжалявал за този избор – тази страна се разви страхотно в последните 20 години и съм убеден, че аз и хилядите други като мен, които избрахме да останем или да се върнем, сме основният мотор на това развитие.

 

През 2018 г. България ще председателства Съвета на Европа – ще оглави Клуба на богатите, създали предпоставките за човешкия прогрес и просперитет. Не, това не значи, че България сама ще взема някакви решения за ЕС. Но със сигурност ще бъде под светлината на прожекторите и ако действа умно може да извади много ползи.

Знам, че нямаме (и никога няма да имаме) перфектното правителство и ще има страшно много издънки, на които да се смеем – от качеството на английския и безумните опити да се хвалим с някакви митични постижения, до идиотски предложения за политики…
Обаче също така знам, че милионите решения, които всеки индивид взема, включително къде да си прекара почивката, къде да си инвестира парите, къде да закупи имот и т.н., зависят в огромна степен от репутацията на една страна. А тя зависи преди всичко от това какво говорят, пишат и споделят за нея собствените й граждани.

 

И точно затова в следващите 6 месеца смятам да НЕ се смея и да НЕ споделям негативна информация за България. Има страшно много добри новини, които заслужават повече внимание. 🙂

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.