Как един германски фермер произвежда за Путин

0

Един германец който показва, че Русия не е затворена врата за ЕвропаЩефан Дюр е сред крупните фермери на Русия, а стопанството му носи годишен оборот от 145 млн. евро

Как един германски фермер произвежда за Путин”– така  е озаглавен един документален филм на „Дойче Веле”, разказващ историята на германеца Щефан Дюр, заселил се в края на 80-те години в Сибир, където  постепенно  се превърнал в най-крупния млекопроизводител на страната.

Днес отглежда 60 хил. крави, а земята която обработва достига до 200 хил. ха. За сравнение в Германия един земеделски производител обработва средно по 60 хектара земя. Обхожда огромните територии с помощта на хеликоптер, който заема от свой приятел. „Дойдох тук като стажант по една програма на Германския съюз на земеделските производители”, казва фермерът. Било в края на 1989 година, когато СССР все още съществувал на географската карта, и не предполагал, че ще свърже съдбата си с тези безбрежни територии. „За да правиш земеделие е необходимо пространство. В Германия също има място, но е много по-малко”, продължава той. Младите животни и юниците отглежда свободно, и въпреки екстремните температури от -20 градуса, животните се чувстват щастливи.

 

Започнал със стопанство, приличащо на сметище за отпадъци

Стопанството му достигнало несъизмерими за ЕС размериМестните жители  се отнесли първоначално доста скептично към идеята му да закупи  някой от колхозите в региона. „Помня как дойде и ме попита, дали тук при нас не може да се намери работа”, спомня си бившия шеф на местния съвет по земеделие. Така той станал собственик на стопанство, което буквално приличало на сметище за отпадъци. Получил едно от най-тежките стопанства и съумял да го преведе през кризисните за руската икономика времена на 90-те. Когато придобил първото стопанство, събрал селяните и им предложил да работят заедно Убедил ги че може да въведе нужния порядък. Първоначално мислел да се занимава със зърнопроизводство, но от местния съвет го убедили да започне да отглежда и крави, така щял да създаде повече работни места. И растежа на стопанството му достигнал невъобразими за ЕС измерения. Само за 2015 година оборотът на стопанството  достигнал до 145 млн. евро. „Само във Воронеж имам 100 хил.ха. и 18 хил. крави”, казва фермерът. Това е и основната база на стопанството му, в което се включват още землища от Тюмен,Оренбург, Новосибирск, Калуга и Курск. За него работят почти 4 000 служители, като тенденцията е да се увеличават.

 

На Запад едва оцеляват- в Русия процъфтяват

Докато на Запад млекопроизводителите се чудят как да оцелеят, търсенето и потреблението на мляко в Русия остава огромно, а държавата подпомага млекопроизводителите. Както сам признава при него работата е 24 часа в денонощието, без значение дали е Коледа, Нова година или делничен ден.

 

Три пъти на ден се доят всяка от 2 800-те крави в най-новата част от стопанството му, за да произведат близо по 30 литра мляко всяка. „Трябва да си призная, че съм приет много добре още от началото, и никой не се страхува, че съм германец”, казва той.

 

Следите от миналото

Всичко тук около селцето  Шучье се върти около войната, и всеки германец, дошъл тук открива места на конфронтация, защото битката около селцето по време на Втората световна война тук наричат „вторият Сталинград. Както навсякъде в Русия и в региона на Воронеж  Великата отечествена война е рефлектирала силно върху съзнанието на хората. „Има един паметник в памет на жертвите от войната, когато група на СС застрелват 42 цивилни жители пред очите на децата им”, разказва фермерът. Паметното място му показала възрастна жена, станала свидетел на престъплението.

 

„Когато чествахме  юбилея от края  на Великата отечествена война, всички ние бяхме изненадани че Щефан беше с нас по време на честванията на 9 май” казва Наталия Солошенкова. Повярвали му окончателно, когато пред всички поднесъл извиненията си за извършеното от неговите сънародници по време на войната. С негова помощ е модернизирана сградата на местното селско училище.

 

Просперитетът му носи и благоденствие на местните хора

Просперитетът  му носи благоденствие и на местните хораДнес Шучье е своеобразен образец на това, как трябва да изглеждат селата в Русия. Неговото стопанство доставя на децата в училището и детската градина безплатна храна. Безработицата в селото  граничи с нулата, а за най-различни дейности Щефан отпуска близо 60 хил. евро годишно. Детската градина в Шучье е изцяло построена от фермера. Тук навсякъде го посрещат като герой, а снимката му на стената в детската градина  е сред тези на политици като  президента Путин, където децата могат да научат повече за хората, допринасящи за благосъстоянието на Русия. Управлява своята „империя” контактувайки със служителите си на перфектен руски език. Научил езика още като студент и стажант, но с ежедневния език се запознал, когато дошъл в Москва.

 

Шефското кресло на фермера е в колата. Само пътуването до общинския център във Воронеж му отнема най-малко два часа. Със своята индустрия Воронеж е икономическият и културен център на югозападна Русия. Щефан често се среща с местния губернатор за да обсъждат субсидиите в земеделския сектор. Познават го и му имат доверие, а неговите посещения приличат  сякаш на визити на някой държавен глава. „След въвеждането на санкциите срещу нея, Русия промени своята политика  и започна да субсидира много повече местните фермери, защото ако по-рано можеше да се внася сирене от Холандия или зърно от Канада, сега трябва сама да си ги произвежда”, казва фермерът. От смяната в политиката според него изгода са извлекли руските производители, които разчитат на по-голяма подкрепа.

 

За подпомагане на млекопроизводителите в страната Русия отделя годишно почти 400 млн. евро. Стопанството на Щефан Дюр е получило през 2016 година 15 млн. евро субсидии от държавата. Напрежението в отношенията между Русия и Европа не играе никаква роля в отношенията на фермера с местната администрация. ”Отношенията между обикновените хора като нас със Щефан носят съвсем друго послание на обществото”, смята губернаторът на Воронежка област Виктор  Логвинов. Санкциите срещу страната му според него са се отразили положително на руската икономика и са и  позволили  да засили вътрешното  производство. „Ние се радваме, че той е развил бизнеса си тук”, допълва губернаторът.

 

Навремето го спасили кравите

Кравите го спасили навремето, а днес са основа на бизнесаВтората част от предприятието на Щефан Дюр е свързано със земеделската техника. Когато дошъл в Русия , нуждата от селскостопанска техника била огромна. Търговията първо с източногерманска, а после с американска техника дълги години вървяла великолепно, но нещата се влошили през 2009 година. „До тогава руските банки отпускали кредити на фермерите за закупуване на техника, но когато дошла кризата, те престанали да ги подпомагат. Увеличили се лихвените проценти включително и за кредитите отпускани от западните банки, достигайки до 30%. При подобни условия никой фермер не можел да си купи техника”, спомня си Дюр. Тогава го спасили кравите, , а днес произведеното от тях мляко формира 56% от оборота на стопанството му.  „Радвам се че натрупах толкова опит. По-рано бях концентриран основно върху земята, но когато дойдат трудни времена, можеш да ги преодолееш само ако започнеш да правиш нещо ново”, разсъждава Дюр. Тръгва си от Воронеж в тъмните часове от денонощието, а време за празници почти не му остава. Една от кравефермите му се намира по пътя. За него е невъзможно да я задмине, и се отбива за кратко да провери как вървят нещата. Навсякъде са закачени табели с информация и цифри за произведеното мляко. Като германец редът е в кръвта му. Иска да научи кога числата ще нараснат. „Скоро”, отвръща му усмихнат  един служител. Само тук се отглеждат 2 800 животни, произвеждащи 700 хил. тона мляко дневно. За сравнение средният брой на кравите в едно млечно стопанство в Германия е 65. Според него нито един фермер в страната му не може да си представи, колко несъизмерими са нещата в Русия.  Пътят му продължава към Москва, където ще се състои специализираното изложение „АгроФарм”, откъдето го отделят както сам казва „само 600 километра”, защото до филиала на неговото стопанство в Новосибирск са 3 600 километра. За личен живот, който си остава табу, съвсем не му остава време. Признава, че за добрата работа са нужни и добри телефонни връзки в страна като Русия. Пристига в Москва малко след 2 часа през нощта.  Със своите над 11 млн. жители руската столица е сред най-големите метрополии в света. Над изложбения център господства статуята на Ленин, а следите от съветската империя все още са видими навред.

 

Една VIP личност, връзката между Русия и Запада

Веднъж годишно тук се провежда най-престижното специализирано изложение в аграрния сектор. „АгроФарм” е не само изложение, но и политическа сцена, на която млекопроизводители като Щефан искат да научат от земеделския министър на страната, как държавата ще продължи да ги подпомага в бъдеще. И въпреки че в момента преуспяват, влошените отношения с Европа си  остават болезнена за тях тема. А сред тях е един от най-могъщите млекопроизводители на Русия. Един германец. Един фермер произвеждащ за Путин, една VIP личност, на която  се основават голяма част от руските надежди, тъй като страната има нужда от своето мляко, и защото в същото време той е връзката със Запада.  „Светът и търговията стават все по-глобални, а зависимостта на всички ни нараства. За нас е много важно, че хора като Щефан Дюр инвестират в страната ни”, казва Андрей Даниленко,председател на Руския съюз на млекопроизводителите. Тъй като неговата история е показателен пример за това, какво се случва с руската икономика, Дюр според него е човек с определени дипломатически функции , който е способен да разруши бариерите между политиците. И може би като награда за това, през 2014 година лично Владимир Путин му връчил удостоверение за руско гражданство. По съвет на Щефан Дюр руските власти реагирали на европейските санкции, налагайки рестрикции за вноса на храни от Европа. Той е убеден и до днес, че това е била правилна стъпка, защото да наложиш санкции срещу някоя малка страна е едно, а срещу огромна държава като Русия- съвсем друго, и изглежда най-малкото смешно и абсурдно.

 

От липсата на западни храни на пазара печелят единствено руските фермери,а между тях и един германец. Пазарът на мляко преживява истински бум, а оборотите на млекопроизводителите нарастват. В края на 2016 година и Щефан Дюр започнал сам да преработва произведеното от него мляко. На изложението в Москва за пръв път представил своите млечни продукти. Продукти, носещи знака на Руската академия на науката, и произведени от природата, а не пълни с палмово масло подобно на западните. Усмихнатата крава е емблемата на неговите продукти. Това което е „АгроФарм” за Русия която отсъства е „Зелената седмица” за Германия- най-голямата международна изява за аграрния и хранителен бранш. Всички са тук, освен Русия, но не напълно, защото в Берлин е дошъл Щефан Дюр. „По лични дела” както казва, но той е тук, докато заради санкциите през 2016 година Русия е отказала да се включи, а завръщайки се отново на сцената на „Зелена седмица”. През 2018 година нейните представители заемаха доста по-малко изложбена площ. ‘По -рано страната се представяше в цяло голямо хале, което  беше едно от най-посещаваните, и повечето хора идваха на изложението специално само заради Русия”, казва Дюр, на който Русия също му липсва на изложението.

 

По време на среща на млекопроизводителите от своята родина се изказва срещу санкциите наложени на Русия, които носят годишни загуби за сектора от порядъка на 2 млрд. евро във времена, когато мнозина се чудят как да оцелеят. Ето защо от германското земеделско министерство го канят да води двустранния диалог по въпросите от аграрната политика. Хората му вярват и виждат в негово лице една отворена врата към руския  пазар. “Думите са по-важни от изстрелите, а политическия диалог е много важен. Ето защо дейността на Щефан Дюр е важна, защото се нуждаем от всеки един мост по между ни”, казва Екхард Хойзер, председател на Германския съюз на млекопроизводителите.

 

Social Leasing ала Русия

В същото време край Калуга на Щефан Дюр му предстои да отвори още една ферма- 12-та по ред. В  същия ден поставя основите на следващата. Във всяка от тях ще се отглеждат по 2 800 крави. И всяка една от тях ще продължава да утежнява положението на германските млекопроизводители, поне докато някога не започнат отново да изнасят продукцията си за руския пазар. В малкото селце Бушовка край Калуга цари радостно настроение, и всички се събират за да почетат събитието. Като някога и децата от местното училище са дошли на събитието, където е и разбира се усмихнатата крава, символ на стопанството на Щефан Дюр. На неговата „млечна империя” се радват и политиците от Калуга и околността. Тук в своя нов свят германецът се чувства добре, но си пожелава скоро да се нормализират отношенията и с неговия стар свят,а в малкото си свободно време се отдава на една от страстите за руснаците-хокея. Дори създал свой фирмен отбор, който често се среща на леденото поле с командата  на областната администрация във Воронеж. Така си доставя удоволствие и малко Social Leasing ала Русия. За Дюр обаче хокеят е нещо повече  защото в него вижда една своеобразна метафора на руския бизнес. „Ако за Германия подобно поле където могат да се съчетават икономика и спорт е футбола, за Русия това е хокея на лед. Това е бърз спорт, в който се вдига пушилка, но все пак има правила”, казва той. Дим подобно на футбола тук обаче няма. В хокея  постига своята цел онзи, който най-бързо върви нагоре губейки при това възможно най-малко енергия.

 

Превод: Мартин Иванов

По материали на :”Дойче Веле”

Снимки:”Дойче Веле”

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.