Родният газов хъб – на „сухо”. ГАЗПРОМ ДЕМОНТИРА ТРЪБИ ЗА „ТУРСКИ ПОТОК”

0

Григор Лилов• Вторият поток за Европа се спира, от двете тръби на първия през Черно море Турция ще построи на своя територия само една тръба за 15 млрд. кубометра нейни нужди
• Ние както винаги ще останем с пръст в устата

Редица руски издания съобщиха новина, която пряко ни засяга
http://www.finanz.ru/…/gazprom-nachinaet-demontazh-trub-tur…
http://www.interfax.ru/business/604208
и др.

Заради многократно намаляване на капацитета (62 млрд. кубометра по проект) на „Турски поток“ концернът „Газпром“ започва демонтажа на 506 км тръбопровод, който вече е положен в земята на руска територия: от Починки до Анапа – т.е. от Саратовска област до Краснодарския край. Започва и демонтаж на построената вече газоизмерителна станция.
Замразяват се и се консервират и Русская, Казачья, Кореновская газотурбинни станции. Общото незавършено строителство, което стана излишно, се оценява на около 46 млрд. рубли.

През Черно море продължава полагането на две тръби на „Турски поток“ с капацитет 31 млрд. Обаче Турция е уведомила руснаците, че на своя територия ще прокара само едната тръба за 15.75 млрд. кубометра за нейни си нужди. (т.е. това е транзитът през наша територия, който ще спре).
Без турско разрешение не може да се формира нов маршрут, да се уточнят евентуални такси , оператори и т.н., ако едната от тези две тръби например завие към нас (те са в турски териториални води). Освен това само 15.7 млрд. кубометра газ не са интересни за Европа.

Бесен съм.
Сбъднаха се най-черните ми опасения от началото на 1998 г. в поредицата, която направих и заради която взривиха редакцията на в. Труд: всички тръби – проруски, проевропейски, проамерикански и т.н. ще ни заобиколят, защото геополитическото статукво не удовлетворява никого, газовият скандал е смокинов лист пред спора за него, а родните елити въобще не са в час и ги интересуват само евентуални комисиони.

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.