На кафе в Мюнхен

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

В баварската столица можеш да се насладиш не само на многообразие от бираОт Coffee to go през вериги заведения до малки идилични кафета
Баварската столица е известна не само като мека на хубавата бира, която се лее в изобилие не само по Октоберфест, но и с десетките си различни по формат кафенета, създаващи неповторима атмосфера в града.

Тук можеш да видиш всичко – от Coffee to go през вериги заведения до малки идилични кафета, които предлагат кафе от висококачествени сортове, поради факта че работят директно с малки фермери от страни като Никарагуа.

 

Стефани Бярхасон е привнесла вкуса на исландското кафе в Cafe Bla В Cafe Bla например може да пробвате кофеиновата напитка в нейния исландски вариант. Честно казано като всичко исландско и името на напитката е сложно и доволно завъртяно, че да бъде написано или изговорено, но в превод означава „Мечтите на елфите“.

 

„Ние пием кафе навсякъде- от сауната до басейна, а междучасието в училище наричаме кафепауза“, казва съдържателката Стефани Бярхасон. Кафето по думите и е най-простия начин да се разговориш с някого и основа на това да захванеш разговор.

 

В предишния си живот тя е била перспективен инженер, но сега прави кафе. Нейният специалитет в Cafe Bla е да ви направи напитка от свежо смлени кафееви зърна. Дизайнът на заведението е типичен за северната и родина, като е изцяло по нейна идея, влагайки своята философия- любов към детайла и отговорност към всичко което прави.

 

Вериги като „Старбъгс определят кафеената култура на Мюнхен, но тенденцията е на път да се промени„Използвам особено мляко и кафе, и разходите ми са прозрачни. Зная точно колко цента от моето кафе отиват за фермерите“, добавя тя. Мюнхенската кафе култура се връща към своето начало през 1892 година, когато само в центъра на града е имало цели 84 големи кафенета. Повечето от тях не съществуват днес, заместени от вериги като „Старбъкс“ , кръчми и специализирани кафетерии, предлагащи всичко друго но не и вкус.

 

През 2006 година три колежки решават да напуснат работата си в Мюнхенската Щадсопера и да закупят бивш магазин за текстил. Отнело им половин година време, докато го превърнат в изискано кафене. Така се появило Coffee Marais, днес своеобразна институция в бившия работнически квартал на баварската столица.

 

„Мисля че всичко се връща обратно, защото все повече хора предпочитат малките кафета в търсене на носталгия и спокойствие. Тук често идват хора, които прекарват по 3-4 часа“,казва една от съоснователките на Coffee Marais Александра Бауман. В кафето човек може просто да се изключи от времето- между танците и посещението на някой пазар за употребявани вещи например.

 

Клаус Вилдмозер работи директно с производители на кафе от НикарагуаКогато пекарната за кафе Fausto отворила врати, в Мюнхен имало още една. Днес броят им надминава 30. Клаус Вилдмозер прецизно изпробва всяка една доза кафе от новата доставка пристигнала от Никарагуа. В кафеените зърна се съдържа между 3 и 5 пъти повече аромати отколкото във виното. Произведени са в една област на Никарагуа на 1400 метра надморска височина.

 

Години наред работи ръка за ръка за с производителите. „Преди три седмици бях за последно в Никарагуа, и местните фермери ми демонстрираха колко са горди от това, че работят с нас. От друга страна ние също се гордеем , че можем да работим заедно, защото ползите са взаимни, а усилията по-малко когато знаеш с кого работиш“, казва Клаус.

 

Значи време е за кафепауза, а в Мюнхен за целта има наистина голямо разнообразие от места за това.

 

Мартин Иванов

По материали на „Дойче Веле“

Снимки: „Дойче Веле“

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.