В Чехия се борят с изчезващите работни места с помощта на по-бавен интернет

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Дигитализацията поставя големи предизвикателства пред средните и малки предприятия в ЧехияАко дигиталната трансформация в страната не се ускори, ще пострада индустрията

Чехия е една от най-индустриално развитите страни в Европа, и големите предприятия гледат позитивно на процеса на дигитализация, пише euractiv.de. Не така обаче стоят нещата с малките и средни предприятия, които изпитват страх от загуба на работни места, и настояват за поемане на част от разходите им по така наречената дигитална трансформация.

 

Според едно изследване на Deloitte дигитализацията, роботизацията и автоматизацията са засегнали основно сектори като транспорт, тежка индустрия, автомобилостроене и производство. Това е от значение за страната, където тези индустрии са с дял от 50% от цялата икономика. Така например на автомобилният концерн Škoda се пада дял от 4% от БВП на страната. Ясно е едно, че ако дигиталната трансформация в Чехия не се форсира ще пострада индустрията.

 

„Дигитализацията има голямо влияние върху икономиката ни, а индустрията съставлява сериозна част от нашия брутен вътрешен продукт, и трябва да имаме предвид това“, казва Крищоф Крулиш от Организацията за международно сътрудничество (AMO). Местните синдикати също разбират проблемите, но се опасяват че по-голямата автоматизация ще доведе до драматична загуба на работни места. От DECO също отбелязват, че във връзка с процеса „Индустрия 4.0″ Чехия и Словакия са сред страните в ЕС, които са най-застрашени от загуба на работни места.

 

Въпреки това Михаел Кадера от Škodaе оптимист: „Не трябва да се страхуваме от роботите, защото роботизацията и „Общество 4.0″ са непрекъснати процеси. Това е по-скоро една еволюция отколкото революция, която не трябва да поражда опасения и страхове за работните места“, смята Кадера. Според него големите предприятия няма да срещнат никакви проблеми по пътя на дигиталната трансформация. „По-голяма част от тях вече са подготвили концепция за „Индустрия 4.0″“, но той е на мнение, че малките и средни предприятия също трябва да получат финансова подкрепа за това. „Трябва да се концентрираме върху електронното правителство и оборудването на училищата“, продължава той, като напомня, че трансформацията в страните от Вишеградската четворка е зависима основно от автоиндустрията. ‘Половин милион души в тези страни работят в тази индустрия. Други два милиона души индиректно зависят от нея.“

 

Страните от Вишеград се нуждаят от дигитална промяна

 

Предходното чешко правителство прие инициатива за „Индустрия 4.0″ както и национална стратегия за киберсигурност и план за действие за „Общество 4.0″. „Тези инициативи са важни защото ще подтикнат следващите правителства към действия“, казва Крулиш, според който трябва да се следват определени цели. „Смятаме че в последно време направихме първите стъпки към осъществяване на тази дългосрочна стратегия за намиране решения на проблемите“, допълва той.

 

Крулиш се позова и на една нова инициатива на т.нар. Digital New Deal, с чиято помощ да се насърчи една експертна дискусия, която да очертае най-добрите възможности и стратегии за страните от Вишеградската четворка във връзка с напредващата дигитална революция.

 

Чешкият министър за индустрията и търговията Ондрей Маливом би искал да се поставят сходни акценти в процеса на дигитализация. „Правителството ни акцентира основно върху свободния трансфер на данни, свързаността, мобилността и развитието на търговията, но не трябва да забравяме и образованието“, казва той.

 

Според него става дума преди всичко да се подкрепи изграждане на високоскоростна интернет мрежа, премахване на административните бариери и и увеличаване на евтиния достъп до мобилни данни. „Не трябва да забравяме, че все още знаем прекалено малко за влиянието на изкуствения интелект върху работните места“, казва Маливом.

 

Чешката депутатка Дита Шаранцова казва между другото, че „роботизацията е една от най-чувствителните политически теми в Европа. Синдикатите се страхуват от загубата на работни места, докато предприятията се опитват да ги убедят в противоположното.“ Ето защо според нея обществото трябва да се изказва много внимателно по тази тема.

 

Основният проблем пред малките и средни предприятия е ,че преминаването към „Индустрия 4.0″ е много скъп процес за тях. „Крайните инвестиции за това често достигат до стотици хиляди евро, а парадоксалното е, че достъпа до високоскоростен интернет в Чехия си остава голям проблем“, казва и Еужен Райтшлегер от браншовия съюз на малките и средни предприятия. „Трябва обаче да се предприемат мерки за подкрепа на тези предприятия, за които винаги е била доста трудна интеграцията с големите предприятия в рамките на една мрежа от субпредприятия. Зная за случай, в който автомобилен концерн е трябвало да закупи един от доставчиците си, тъй като той не е искал да се приспособява повече към бързоразвиващите се технологии“, допълва Райтшлегер.

 

Мартин Иванов

По материали от интернет

Снимка: euractiv.de

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.