За свенливите политици и тайните олигарси – безстрастно

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Третият месец на  бюджетната 2010 -та си отива . Да го изпратим по достойнство – с адреналин, но без адреналинки, поради налагащата се икономия на финанси. Политическото шоу през март – освен с истеричните дебати около кризата за това колко кожи все пак могат да се свалят от българина, за да може държавата да запази разходите си (и фарисеите, които са на хранилка при нея да си живеят щастливо), ще се запомни и с един „биг-брадърски“ ребус. Авторите му се оказаха президента Гоце Първанов и вътрешния министър Цветанов.   И двамата зададоха забавния въпрос : „Кои са олигарсите?“.   А още по-забавното бе, че нито г-н Първанов, нито г-н Цветанов, замълчавайки свенливо, не  пожелаха да посочат конкретни имена. Затова ние ще се опитаме да помогнем на двамата участници в шоуто в носенето на тежкото управленско бреме, което са поели. Нека ги запитаме за отговорите на следните прости загадки:

 

1. Олигарх ли е мустакат човек, на чиято банка държавни фирми са поверили 500 млн. лева в разплащателни сметки на ниска лихва, и който изкупува масово вестници и телевизии, сипещи хвалебствия за кабинета „Станишев“, а тутакси след парламентарните избори през миналото лято, обърнаха тотално палачинката и станаха най-верните фенове на победителя – Бойко Борисов? 

 

2. Олигарси ли са черноморски хора, на които около същите избори беше подарена голяма част от една варненска алея – без търг или конкурс, и в чиято банка държавни фирми и преди, и сега държат над 300 млн. лева на ниски лихви, и които контролират (след успешни приватизационни и концесионни сделки) националния авиопревозвач, пристанища, летища и прочие благини?

 

3. Олигарх ли е този, който сключва сделки по държавни поръчки за ремонт на пътища и мостове из цялата страна, на цени с пъти по-високи от тези на конкурентите му?

 

4. Олигарх ли е бизнесмен, който придоби – без да даде никакви пари (с апортна вноска), над 50% от Пловдивския панаир малко след идването на тройната коалиция на власт? Джокер – само ще припомним, че по времето на правителството на Симеон Сакскобургготски БСП беше върл противник на идеята за приватизация на миноритарен пакет от панаира чрез борсата, защото атрактивният обект под тепетата трябвало да си остане държавен. Веднага след идването си на власт обаче  – влизайки в политическия ансамбъл „Три в едно“, червената партия промени позицията си.

 

Списъкът на подобни уж загадъчни врътки вероятно е дълъг и може да бъде продължен, също и въпросното шоу с други любопитни истории. А на зрителите му по време на Страстната седмица и на  целогодишната криза – честито!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.