Топлофикация трябва да играе по пазарните правила, защото не е сама за себе си

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Владислав ПаневДълговете на Топлофикация София не са повече от активите, само заради майсторлъка на счетоводителите на дружеството. Порових се малко в отчета за 2018, оказва се че собствения капитал (СК) пада с 220 млн. от обезценка на несъбираеми вземания (сметки за парно), включени при прилагането на новия стандарт МСФО 9. При СК в края на годината от 149 млн. лева и текуща загуба 20 млн., това означава, че компанията е тотално в киреча, с негативен капитал, демек фалирала.

На помощ обаче идва наричано то от мен иновативно счетоводство, което има за цел да представи нещата не каквито са, а каквито „трябва“. В картинка 2 виждаме, че имотите на Топлофикация са преоценени нагоре с над 360 млн. лева. Благодарение на това СК (картинка 3) не само не е отрицателен, но и се увеличава с 80 млн. за година. Което маскира реалното състояние на дружеството.

Винаги съм бил привърженик на това отчетите да показват честно на публиката какво е положението, това е техният смисъл. Така че когато има проблеми, те да бъдат хващани в зародиш, а не да избухват бомби впоследствие. Иновативното счетоводство беше в основата на фалита на Енрон, друг енергиен мастодонт. Както и на банките от 2008 година.

Доброто управление и прозрачността изискват отчетите да бъдат лесни за разбиране. Усложненията обикновено се правят, за да заблудят тези, които не обръщат сериозно внимание.

Припомням, че Топлофикация загуби 100 млн. лева депозит в КТБ, което влияе директно на финансовото й състояние. Сега продава енергията, която произвежда на фирма, свързвана с Ковачки, а в борда на директорите й присъстват все лица от неговият отбор. Още от същото след местните избори ще означава нови лъжи и агония.

Топлофикация трябва да играе по пазарните правила, защото не е сама за себе си. Много хора се откачват от парното и предпочитат алтернативи като климатици или нещо друго. Подходът към клиента е като на монополист, а не като на нормална фирма. Затова абонати бягат.

Важно е как се отопляваме, защото от това зависи и качеството на въздуха. Така че темата е основна за местните избори в София. Става въпрос за здраве и много пари.

#ifuckingloveaccounting

Топлофикация трябва да играе по пазарните правила, защото не е сама за себе си Топлофикация трябва да играе по пазарните правила, защото не е сама за себе си Топлофикация трябва да играе по пазарните правила, защото не е сама за себе си

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.