Агент Румянцев и вицепремиер от кабинета „Сакскобургготски“ станаха съдружници

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Атанас Тилев и Николай ВасилевБизнес интереси събраха „семейно“ шефът на фалиралата БЗК и юпито Николай Василев

Дружеството „Дар финанс“ ЕООД, притежание на регистрираното в Лихтенщайн „Дару“ АД, зад което стои финландският гражданин от български произход Атанас Тилев, закупи 361 500 акции, или 34% от капитала на „Експат капитал“ АД. То е флагманът на групировката „Експат“, оглавявана от бившият вицепремиер Николай Василев и от неговият някогашен зам. в икономическото, а после и в транспортното министерство – Никола Янков, изстрелян във високите етажи на властта от проспериращите си позиции в „Нафтекс“, респективно „ЛуКойл“.

Информация за сделката между Тилевия „Дар финанс“ и   формацията на г-н Василев дава протоколът от проведеното на 6 октомври тази година Общо събрание на „Експат“, публикуван в Търговския регистър.

Според него като трети член на директорския борд на „Експат капитал“, наравно с двамата бивши държавни мъже, влиза Хари Тилев, роден през 1975 година и също финландски гражданин.Запознати смятат, че става въпрос за сина на шефа на фалиралата през 1996 г. година Банка за земеделски кредит – Атанас Тилев. Във все случай лицето Хари Самюел Тилев фигурира във фирмената история на споменатото „Дар финанс“ като управител, наред със самия Атанас Тилев и съратника му в доста други бизнес-начинания – роденият през 1945 г. Иван Димов Бакалов (участвал в съдружия и с небеpизвестния наследник на тоталитарното величие Пеко Таков -Янчо Таков).

Колкото до „Експат“ и неговите дъщерни дружества, те основно се занимават с недвижими имоти и управление на договорни фондове. Преди време групировката доста нашумя около закупения от нея парцел в атрактивния район на р. Камчия, който възнамеряваше да застроява – сиреч бетонира.

Напоследък се заговори и че фирмите на Ники Василев имат мераци към „подценени“ – май така им викат на ипотекираните пред банки, имоти. Преди няколко месеца една от тези фирми опита да увеличи капитала си с подобна врътка, надявайки се той да скочи с шеметната сума от 60 млн. лв., но събра едва 800 хиляди и безславно се отказа от амбициозния замисъл. Последната активност на „Експат“ пък бе свързана с напъните за привличане на капитал от силистренския производител на колбаси „Меком“, собственост на екс депутата от БСП Стефан Райчев. Идеята на „Василев и сие“ бе да намерят финансов ресурс и да сложат собственическа ръка върху сградата на „Бенчмарк“ на столичния бул. „Цариградско шосе“ – там, дето сега копаят за метрото.

Предприемчивостта и апетитите на Николай Василев и хората около него, които той си е подбрал, обаче съвсем не са от вчера. Показателно е например какво е поместил на 10 февруари 2009 г. в блога си журналистът Иво Тодоров:

 


 

Ортаци на Атанас Тилев и Златко баретата купиха курорт

 

 

След като вчера ( 9 февруари 2009 г. -бел. ред.на „ФорумЪт“) стана ясно, че „Холдинг Варна“ стана мажоритарен собственик на курорта на ТИМ „Св.св.Константин и Елена“ barometar направи свое проучване. Оказа се, че зад холдинга стои фирма „Абас“ ЕООД, зад която пък е фирма „Еф Екс Студио“ – собственост на бизнесмените Ивайло Коевски и Христо Чоевски. Те се оказаха с любопитни биографии и връзки със скандалния бизнесмен Атанас Тилев и Алексей Петров и Златко Баретата. Кой е Атанас Тилев? Шеф на „Дару финанс“, бивш собственик на фалиралата Банка за земеделски кредит, от 1997 г. той живее в чужбина.“Роден в Стара Загора, завършил е Немската гимназия в Ловеч. Близък приятел на Бриго Аспарухов, който според запознати е унищожил досието му на агент на Шесто управление. През 1981 г. немският вестник „Велт ам зонтаг“ пише за Тилев, че е „живият микрофон на КГБ“. Тилев е бил преводач на Тодор Живков. По-късно се жени за Кукка Мария, дъщеря на министъра на външните работи на Финландия д-р Кариялайнен.Според ДАКСИ Атанас Тилев участва като собственик само в две фирми у нас – „Дару кар – ООД“ и „Дару АВ“, в които държи съответно 80% и 90 %.

Новият собственик на курорта „Св.св.Константин и Елена“ Ивайло Коевски от 1993 г. е изпълнителен директор и директор продажби и маркетинг на „Дару Кар“. Тоест доверен човек на Атанас Тилев в България, който оперира с финансите му. Интересна подробност е, че през 2003 г. Симеон Сакскуборготски и Маргарита са придобили и 5% дял от застрахователна компания „Витоша“ /днес „Уника“/ на стойност 180 000 лева. Основни акционери в дружеството са „Дару финанс“ ЕООД, която е на Атанас Тилев. Член на борда на директорите и на „Витоша“, и на „Дару финанс“ е бил Бриго Аспарухов. В годината, когато е придобил акциите си, Симеон направи неуспешен опит да назначи Аспарухов за съветник по сигурността. Срещу него имаше обвинение, че докато е бил шеф на разузнаването, е унищожил от архивите на ДС досието на Тилев, известен като агент Румянцев. Делото обаче бе спряно, след като Аспарухов стана депутат. Съдружникът на Ивайло Коевски в „Абас“ ЕООД, което държи „Холдинг Варна“ – Христо Чоевски, също има любопитна биография. Той участва заедно с Алексей Петров и Златко Баретата в управлението на скандалната застрахователна компания „Аполо и Болкан“. Кой е Алексей Петров ? Той е съучредител и член на управителните тела на застрахователните дружества „Аполо и Болкан“, ЗК „Спартак“ и ЗКА „Левски Спартак“. Заподозрян за участие в наркотрафик. Прострелян и ранен в София през 2002 г. от неизвестен извършител, което е втори опит за покушение срещу него след раняването му в крака през м. март 1999 г. Представител на „Аполо и Болкан“ за Варна е Иван Славков, който в момента е в ареста по обвинения за проституция и ръководене на престъпна група. Това е компанията, в която работи и расте в йерархията Христо Чоевски за да стане днес крупен бизнесмен с „чисто“ минало.“


 

А ето и година след тези смущаващи писания, огласени от Иво Тодоров, какво публикува на 12 март 2010 г. във в. „Капитал“ журналистът Росен Босев, вписвайки в „пейзажа“ и Моника Йосифова (младата съпруга на друг банкер от „ъндръграунда“– шефът на фалиралата ПЧБ и неуспешен червен кандидат-кмет на София Венци Йосифов):

 


МДААР Бета АДСИЦ

Бившият министър Николай Василев, негови подчинени и изпълнители на обществени поръчки на министерството на държавната администрация движат общ инвестиционен проект

Росен Босев

 

Един не много студен февруарски ден през 2008 г., когато Николай Василев е министър на държавната администрация, в изискан офис на столичната ул. „Раковски“, срещу градинката на „Кристал“, се събират разнообразна група от инвеститори.

 

Сред тях са представители на рекламната агенция „Оксиген“, съветничката на тогавашния премиер Сергей Станишев – Моника Йосифова, и нейната PR агенция „Актив груп“, майката и съпругата на тогавашния министър на държавната администрация Николай Василев, главният секретар на министерството Биляна Дякова, известният адвокат Иван Тодоров… Те са сред учредителите на акционерното дружество със специална инвестиционна цел (АДСИЦ) „Експат бета“ – част от финансовата група „Експат капитал“, в която днес изпълнителен директор и член на Съвета на директорите е… самият Николай Василев.

 

В „Експат капитал“ работят поне петима бивши служители на закритото Министерство на държавната администрация и административната реформа, МДААР. От тях двама – бившият зам.-министър Мария Дивизиева и експертът Милена Велинова, са имали пряко отношение към одобряването на бенефициентите по оперативната програма „Административен капацитет“ (ОПАК), която министерството на Николай Василев управляваше.

 

Преди да станат учредители на „Експат бета“ част от фирмите (формиращи над 50% от капитала) са печелили обществени поръчки от министерството на администрацията, финансирани по ОПАК.

Няма нищо укоримо в това бивши политици и управляващи да развиват съвместен бизнес, както няма нищо лошо фирми да получават финансиране или да печелят обществени поръчки. Стига естествено всичко да става по правилата и да не оставя съмнение за конфликт на интереси. Фактите около акционерите в компанията, която в момента се ръководи от Николай Василев говорят тъкмо за обратното, въпреки че бившият министър енергично отрича какъвто и да било умисъл в многобройните съвпадения.

 

Първата регистрирана фирма във финансовата група „Експат капитал“ е създадената през март 2006 г. във Варна

 

„Експат груп“

 

Едноличен собственик на капитала на дружеството е варненският адвокат Камен Киров, който на парламентарните избори през 2005 г. беше в листите на НДСВ, а на последните местни избори беше кандидат от партията „Нашият град“ за кмет на Шабла. По времето на управлението на НДСВ той влиза в надзорните съвети на БТК, „Булярд корабостроителна индустрия“, „Параходство Български морски флот“. Камен Киров е един от близките приятели на Николай Василев и е работил с него, когато той беше министър на икономиката (2001-2003) и министър на транспорта и съобщенията.

 

В края на 2006 г. „Експат груп“ учредява заедно с още две фирми – „Декстра недвижимости“ (при последното общо събрание на акционерите 98% акциите на това дружество са били собственост на Никола Янков) и „Проджект синерджи“ (според ДАКСИ 80% собственост на Неделчо Неделчев), фирмата „Експат капитал“, която впоследствие ще стане обслужващо дружество на АДСИЦ „Експат бета“, с който започнахме този текст. При учредяването на „Експат капитал“ в управлението влизат както Камен Киров, така и двама заместници на Николай Василев по времето му на министър на транспорта и съобщенията – Никола Янков и Неделчо Неделчев.

 

Миналата година, три месеца след като мандатът на тройната коалиция приключва, Николай Василев купува от Камен Киров „Експат груп“ за 50 хил. лв., въпреки че за предходната година дружеството отчита близо 176 хил. лв. приходи и активи за почти 1 млн. лв. Седмица по-късно бившият министър назначава за управител на „Експат груп“ неговия заместник в МДААР Мария Дивизиева. Николай Василев заменя Камен Киров и в „Експат капитал“.

 

Година и половина по-рано и докато Николай Василев е все още министър – на 4 февруари 2008 г., в София е учреден

 

„Експат бета“ АДСИЦ

 

От протокола на учредителното събрание на акционерите виждаме, че акции в АДСИЦ-а има Моника Йосифова (лично и през фирмата й „Актив груп“ тя притежава 10%); рекламната агенция „Оксиген“ (11.93%); „Експат груп“ (3 %); адвокатът Иван Тодоров (3.33%); майката (0.67%) и съпругата (1.67%) на Николай Василев; главният секретар на МДААР Биляна Дякова (6.07%); „Бенчмарк фонд 2&3“ (30%) и др.

При задължителното увеличаване на капитала няколко месеца по-късно „Сиела софт енд паблишинг“, управлявано от адвокатската кантора на Иван Тодоров и брат му Веселин Тодоров, придобива дял от 11.12%, а „Оксиген“ увеличава дела си до 20%.

 

Битието на съакционери в „Експат бета АДСИЦ“ далеч не е единствената пресечна точка между фирмите на Моника Йосифова, „Сиела“ и „Оксиген.“

 

Свързва ги и друго – всичките без изключение са изпълнители на различни обществени поръчки, финансирани по оперативна програма „Административен капацитет“ –

 

ОПАК

 

Например през лятото на 2008 г. „Оксиген“ ЕООД печели обществена поръчка на МДААР с предмет „мониторинг на изпълнението на специализирано обучение по английски език за работа с институциите на Европейския съюз“. Средствата идват от ОПАК, а фирмата предлага цена от 208 хил. лв. за извършването на пет хиляди проверки. При подписването на договора така и не стана ясно защо точно рекламна агенция ще проверява знания по английски.

 

Тогава пред „Капитал“ Николай Василев отрече връзка с дружеството. Дали това е така, можем да гадаем, но е важно да се отбележи, че към момента на възлагането на поръчката „Оксиген“ е било съакционер със съпругата и майка му, както и с главния секретар на министерството Биляна Дякова. Видно от фирмените регистри, „Оксиген“ и Николай Василев използват един адвокат – Марина Тодорова, сега мениджър правни въпроси в „Експат капитал“.

 

Друг акционер в „Експат бета“ – „Актив груп“, също има опит с ОПАК. Дружеството държи 20% от дяловете в „Консорциум за диалог с администрацията“, който пък печели поръчката за „информиране на широката общественост“ за програма ОПАК с оферта на стойност от 1.2 млн. лв.

Собственичката на „Актив груп“ Моника Йосифова е управител на консорциума. Комитетът за наблюдение на ОПАК пък по това време се ръководи от зам.-министър Мария Дивизиева, сега управляващ директор на „Експат груп“.

 

Доколко е било уместно провеждането на подобна поръчка (и на такава цена) е спорен въпрос най-малко поради факта, че към управляващия орган на ОПАК е имало експерт по мониторинг и публичност. Това е Милена Велинова, сега мениджър връзки с инвеститорите в „Експат капитал“. Главен експерт в пресцентъра на МДААР (който също би могъл да информира широката общественост за ОПАК) по това време е Наталия Димитрова. Днес тя е мениджър ПР и реклама в „Експат капитал“. Опитахме да открием Моника Йосифова за коментар, но телефонът й беше изключен.

 

„Сиела софт енд паблишинг“ АД е изпълнител на поръчка за обучение на магистрати и съдебни служители, възложена от ВСС (финансирана със средства по ОПАК) на стойност близо 500 хил. лв. С министерството, управлявано от Николай Василев, пък издателството има поддоговор за 50 хил. лв. за обучение на чиновници за работа с приетия преди няколко години Закон за електронното управление. В консорциум с други фирми „Сиела софт енд паблишинг“ е изпълнител на поръчки за над 1.5 млн. лв., като всичките средства идват от… ОПАК.

 

Директорът за връзка с инвеститорите на „Експат бета АДСИЦ“ Никола Янков категорично отрече да има връзка между спечелените от трите фирми обществени поръчки и тяхното участие във фонда. „Ние сме публично дружество и всеки може да си купи акции“, каза той и поясни, че именно съвместният бизнес с държавата е начин за първоначалното натрупване на капитали. С адвокат Иван Тодоров не успяхме да говорим – от кантората му казаха, че той е в болнични.

 

Бившият министър Николай Василев коментира лаконично: „Няма такава връзка.“

 

Съвсем друг е въпросът, че и „Оксиген“ и „Актив груп“ (респекивно Моника Йосифова) са закупили акции при учредяването на „Експат бета“, а не през борсата.

 

Видно от сайта му, в момента фондът има един-единствен проект – покупката на 140 000 кв. м земя в регулация в

 

Курорта Камчия на Черноморието

 

Самите „Експат бета“ АДСИЦ определят цената, на която са закупили терена, като „изключително атрактивна“.

 

Проверка в имотния регистър показва, че в края на юли 2009 г. дружеството купува три парцела в курортно селище Камчия на обща стойност 4.55 млн. лева или 32 лева на квадратен метър. Средната цена на сходни терени според справка в сайта imot.bg е 40 евро на квадратен метър.

 

„Експат бета“ купува терените от две фирми – „Кирови инвест“ и „Кава консулт“. Едноличен собственик на капитала на първото дружество е адвокат Камен Киров, който държи и 50% в „Кава консулт.“

 

Двете фирми са купили парцелите половин година по-рано от Държавна агенция по горите (ДАГ) общо за 1.1 млн. лева (7.8 лева на квадратен метър). От Министерството на земеделието и храните поясниха, че решението за сделката е взето лично от директора на ДАГ по това време – Стефан Юруков. В момента той е обвиняем за сключване на неизгодни сделки по времето когато е бил директор на агенцията.

Николай Василев каза, че научава от „Капитал“, че именно неговият приятел Камен Киров е купил тези терени от ДАГ.

 

Самият Киров отказа да коментира как е успял да намери земя на толкова изгодна цена. „Имайте предвид, че към цената на сделката трябва да се прибави и таксата, която се плаща за изваждането на земите от горския фонд, която не е малка“, поясни той и допълни, че е купил земята за себе си, но не е имал възможност да финансира проекта си и затова продал земите на „Експат бета“, които познава отдавна.

 

От съдебни протоколи виждаме, че Камен Киров многократно е представлявал в съда Красимир Тодоров, кмета на Аврен, избран от коалиция, в която влиза и НДСВ. (Аврен е общината, в която се намират парцелите и к.к. Камчия). Преди година и половина неправителствената организация на Тодоров „Камчийски пясъци“ спечели проект по ОПАК на стойност 200 хил. лв.

 

Към този факт можем да прибавим и още един – през юни 2008 г. правителството взима решение да бъдат отпуснати средства от бюджета за изграждането на „общинска техническа инфраструктура – магистрален водопровод“ в к.к. Камчия. Предложението е направено от министър Петър Димитров, който го мотивира така: „Разбирате, че развитието на Камчия зависи от това.“

 

След изказването на Петър Димитров, думата взима премиерът Сергей Станишев, който казва лаконично: „Благодаря, господин Димитров. Ние с господин Василев го подкрепяме.“

Друг Василев, освен Николай, по това време в правителството не е имало. Естествено, подкрепата на Сергей Станишев и Николай Василев за нов магистрален водопровод в Камчия може да е продиктувана от желание за развитие на българския туризъм.

 

Освен средства от бюджета обаче канализацията в к.к. Камчия се финансира и от европейски фондове – Оперативна програма „Околна среда“. Проектът, удобрен от правителството на Станишев, е на стойност 1.48 млн. лв. и е одобрен от предишното правителство.

 

Дали това се дължи на връзките на Николай Василев с инвеститора, и/или на факта, че акционерът в „Експат бета“ Моника Йосифова беше между най-влиятелните съветници на премиера Сергей Станишев, можем само да гадаем.

 

Николай Василев първо се съгласи да се срещне с нас, но впоследствие изпрати на срещата Никола Янков, който обясни, че „Експат бета“ е публично дружество и всичко, свързано с него, е достъпно за обществото. Той категорично отрече каквато и да е било връзка между ОПАК, обществените поръчки, които фирмите са печелили, и дейността на „Експат капитал“.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.