МЕШЕРЕТО И ДЪРЖАВАТА СА НЕСЪВМЕСТИМИ

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

„Политическите партии” искат циганите да съществуват само в деня на изборите„Политическите партии“ искат циганите да съществуват само в деня на изборите

Мине се-не мине време и въпросът с интеграцията на циганите току се подхвърля в медиите. Мине се-не мине време и я французи, я германци, я италианци, я холандци се изцепят, че няма да ни хранят циганите. От една страна за себе си може и да са прави, но като погледнеш европейската харта за правата на човека, като вземеш европейското законодателство и започваш да се чудиш за какво става дума. Ако ЕС иска да интегрира само българското етническо население нека ни каже какво да правим с циганите и турците. Нека се съберат „демократите“ от Европата и да ни измислят те законите. Да видим как с европейската харта и законодателство ще решат този проблем, ако това наистина е проблем.

Европа нито като законодателство, нито като мислене е готова да разбере какво точно иска, защо и в каква степен. Дали иска да градим Вавилонската кула, или да си играем на Хитлер и Сталин.

Сега вече идва и нашият проблем. Какво трябва да направим ние, за да се опитаме да интегрираме циганите или ромите, ако за някого този термин е по-приемлив. От всичките организации май само МВРО имат някаква програма, но тя определено е за сегрегация, а не за интеграция. Останалите т. нар. „Политически партии“ искат циганите да съществуват само в деня на изборите. През останалото време не трябва да ги има. Тогава те трябва да бъдат единствено във виртуалното пространство. Затова отлагат непрекъснато възможността да се направи стратегия и програми за тяхното активно привличане в обществения живот, администрацията и икономиката. Повтарям, това се отнася до всичките т. нар. „партии“ и „надпартийни „ институции. Какво е направил Иван Костов за своите братя? Нищо! А Гоце Седефчов? Нищо! А Ахмед Доган? И той нищо! Тичат по тъча и се правят на общодържавни. Мале-мале!

Покрай политиците се усукват една плеяда моми със счупени вибратори и селски ергенчета с разтреперени ръчички, смучещи еврофондове и фондации за добруването на циганите.

И дотам.

 

А проблемите не са щъркели

 

които като наближи зимата ще се съберат и ще отлетят. Проблемите се трупат над главите ни и в един момент връвта ще се скъса и ще падне на тикветата ни. Чак тогава, ще се сетим, че е трябвало да направим нещо. И че не парите са били основния проблем.

Нека започнем от един основен проблем. В България има няколко съдебни системи. Една, останала армаган от комунистите, една мутренско-тракторска, дето пише и изпълнява смъртни присъди и бой с чукове и най-накрая циганското мешере.

Имаме си Главен прокурор. Имаме си съд, следствие и ВСС. Имаме си и Конституционен съд, дори, в който половината си задават въпроса какво правят там, а другата половина не си задава и този въпрос, било от прекалена употреба на пърцуца, било от деменция или липса на самокритичност. Но нито една от тези институции не се самосезира защо съществува и действа циганското мешере. На всички е ясно, че мешерето съществува и работи. На всички е ясно, че издава присъди. Не препоръки и етични направления, а именно присъди. И никой не иска да пита по кой закон работи този съд, къде са му решенията, кой следи за тяхното изпълнение и в коя държавна медия можем да се запознаем с тях..

Имаме си и парламент. Ако искаше, досега парламентът хиляда пъти щеше да направи дебати по въпроса за мешерето, по въпроса за паралелните структури изобщо. Но не го прави. Не желае. Не е престижно. А най-важното, че непрекъснато се задават някакви избори и политикът не може просто да си вдигне главата от толкова работа по изборите.

Имаме си и президент. Той има право да събира Съвета за сигурност. И да постави проблема на Съвета. Но не го прави. Не е имиджоносно. Пасивоносно е. Да не е луд да си проваля политическата кариера заради някакво мешере и някакви негови събратя?

Имаме си и БАН. Българска академия на науката. Една много ядосана академия, защото някой я е докоснал и изтрил девствения прашец на академичната и автономност. Кощунство! Седи си БАН, гали си бялата брада и смята колко дянковчета могат да се съберат на върха на една игла. А някой иска от тях да работят. Забравят, че БАН е на 140 години и отдавна е на пенсия. Откъде-накъде някой ще им спуска задача да намерят я математически, я физически, я култорологически, я химико-биологически метод за интеграция на циганите? Откъде-накъде? БАН си има достатъчно свои проблеми, за да се занимава с чужди такива.

Имаме си и Университети, институти, фондации и дори си имаме Волен Сидеров.

Но добри резултати няма.

 

Резултатът не е черешова костилка да я изакаш в Южния парк

 

та от нея да израсне череша за чудо и приказ. Резултатът е нещо, което може да се получи от много работа на умни хора. А в горепосочените местности такива хора няма. И не може да има, тъй като начинът на подбор им е сбъркан.

Та, нека се върнем на мешерето. Съществуването му е удобно за политиците, защото в един момент, когато стане напечено ще хвърлят вина върху „лошото“ мешере, което било паралелна, следователно незаконна институция. Тя позволявала да се женят и деца от детската градина, та като станат на 11 години да почнат да си раждат дечица, за да има с кого да си играят на жмичка и гърненца. В закона е написано императивно, че до 14 години всякакви действия от сексуален характер са педофилия и блудство. Наказателният кодекс е категоричен за всички български граждани. Освен ако не са цигани. Тогава прокуратурата оставя проблема на мешерето. Измива си ръчичките и личицето с мешерето и заблестява като мазно лайно на месечина. Ако ние с теб, читателю се съберем и си направим едно мешере, което да издава морални присъди над политиците, администрацията и правосъдието ще бъдем подслушвани, арестувани, проследявани, полиграфирани и какво ли още не, но мешерето не попада под ударите на профитата-прокурори. Няма арести, няма властен прокурорски призив „На колене! Ти, мешере, си абсолютен престъпник!“

Вярно, мешерето е само част от проблема. Образоването на циганите е също важен въпрос. Но те, видите ли, не обичали да се трудят и да се учат. Ами напишете им азбуката под ритъма на кючек и те ще я запомнят веднага. Напишете им текстове в букварчето, които са разбираеми и желани за тях и те ще се научат да четат. А веднъж научат ли се, и техните деца и внуци ще се научат. Вече на обикновени текстове.

Но кой да мисли и работи в тази посока? Много по-важно и полезно е да въртиш далаверата и да събираш пари за гетото по време на избори.

Аз познавам много цигани. Всякакви. Има работни, интелигентни и отговорни хора. Моите уважения. Има и непоправими. Но и сред българите има много такива.

И те, за съжаление са на власт.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.