Евтим Костадинов получи подкрепа от управляващите за втори мандат

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Министър Цветанов подкрепи Евтим Костадинов за втори мандатПредседателят на Комисията по досиетата Евтим Костадинов ще бъде номиниран от ГЕРБ за втори мандат. Това съобщи вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов в рамките на провелата се в столицата конференция, на която беше отчетена дейността на комисията за периода 2007-2012 година. Освен него от ГЕРБ ще подкрепят оставането в следващия състав на комисията и на Екатерина Бончева. Мандатът на настоящата комисия изтича в началото на месец април и предстои Народното събрание да определи състава на новата комисия. Министър Цветанов отчете като положително сътрудничеството между отделните институции и комисията, в резултат на която на нея са и предоставени вече над 1 милион архивни единици.

Благодарение на това голям брой изследователи и граждани са имали възможност да се запознаят не само с това, какво са представлявали тайните служби, но и с това как е извършен прехода у нас. Като приоритетни задачи за комисията бяха определени – осветяването на имената на бившите сътрудници на ДС сред т.нар. кредитни милионери, преподавателите от университетите и кадрите на висшата адвокатура.

 

Ръст на интереса към архивите на ДС

 

Най-новото изследване на НЦИОМ проведено по поръчка на комисията през февруари 2012 година, показва отчетлив ръст на интереса в българското общество към архивите на ДС и респективно към работата й. Според данните най-голямо увеличение на интереса към архивите на бившите тайни служби има сред младежите. Към месец февруари 2012 година 29% от тях проявяват интерес, докато преди три години процентът сред тази група е бил едва 9 пункта. За 48% от населението Държавна сигурност е била репресивен орган, а на противното мнение са основно хората над 60 години, както и такива с леви убеждения. Допитването показва,че според 1/3 от хората са необходими законови промени, които да доведат до разширяване на правомощията на комисията по отношение на осветляването и публикуването на имената на бившите сътрудници на ДС.

 

„Период наситен с много дейности”

 

Евтим Костадинов определи изминаващият мандат на комисията като период на усилена работа, в който е направено много, както по отношение на осигуряването на необходимата материална база, така и за урегулиране на дейността на комисията. При вземането на своите решения членовете и са се ръководили съвестно и отговорно от нормите на закона. Според Костадинов подбирането и унищожаването на досиетата в началото на прехода е станало тенденциозно и е засегнало основно популярни лица от обществения и политически живот. За последните пет години от комисията са проверили 112 445 души за принадлежност към бившите тайни служби, от които 63 875 лица участвали в различни избори. Събраните до момента архивни документи се съхраняват в 9 временни и 13 постоянни архива в новата сграда в град Банкя. До 20 февруари читалнята на комисията по досиетата е била посетена от около 7 000 души. Евтим Костадинов заяви, че от ръководения от него орган ще поискат промени в някои части на закона, които да позволят публикуването в интернет не само на имената на лицата принадлежали към ДС, но и на документите уличаващи ги в принадлежност. Налагат се промени и в някои членове третиращи йерархичните структури. Така например от комисията можели да проверяват всички заместници в службите на МВР, но не и техните шефове. Както вече стана известно поради законови несъответствия от комисията са възпрепятствани да обявят имената на доносниците сред кредитните милионери.

 

 Периодът на комунистическата диктатура е сред най-добре изследваните в Германия

 

Управлението на Германската единна социалистическа партия /ГЕСП/ в бившата ГДР е сред най-добре изследваните периоди в Германия, заяви д-р Анна Камински – директор на федералната фондация за осмисляне на историята на ГЕСП по време на нейната лекция на тема „Комунистическото минало през документите на тайните служби”. За това е допринесло цялото германско общество, което е попречило да се унищожат архивите на източногерманската репресивна машина – ЩАЗИ. Жертвите на тази машина се обезщетяват за причиненото им еднократно, или чрез определянето на специална пенсия в размер на 250 евро. Според решение на федералния конституционен съд пенсионната система не може да служи като средство за наказание, ето защо в Германия не са прибегнали до намаляване или спиране на пенсиите получавани от бившите сътрудници на ЩАЗИ. На въпрос на автора, д-р Камински отговори, че държавата отпуска ежегодно 250 милиона евро за научна и изследователска работа с архивите на бившите източногермански тайни служби. От тях 3 милиона се заделят за ръководената от нея фондация.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.