Росен Плевнелиев: По-ефективната работа и инвестициите в иновации ще повишат конкурентноспособността ни

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Президентът Росен Плевнелиев произнесе първата си публична лекция в Алма Матер.Връзката между бизнеса,науката и образованието, инвестициите в печеливши сектори в икономиката като информационните и комуникационните технологии и конкурентноспособността на младежите бяха сред основните акценти в първата публична лекция на президента Росен Плевнелиев пред студентите и преподавателите на Софийския университет. Пред препълнената аула на Алма Матер той заяви, че във времената в които Европа променя приоритетите в своето развитие, страната ни също трябва да обърне внимание към области като зелената енергия, развитието на новите технологии  и енергийната ефективност.

 

За успешното им развитие, за което страната ни има необходимия капацитет, е необходимо според него да се създадат  по-трайни връзки между науката и бизнеса, които да дадат възможност за реализирането на нови и печеливши идеи за правене на успешен бизнес у нас. Президентът изрази надеждата си, че чрез създаването на специализирани фондове и програми за финансиране на подобни идеи и проекти ще се допринесе за активизиране на всички страни и за подобряване на икономическото положение у нас. Росен Плевнелиев пое ангажимента чрез различните експертни съвети, които се очаква да започнат работа до края на месеца да се включи активно в този процес на генериране на нови идеи и бизнес решения. В дискусията след лекцията не беше отминат и проблемът с безработицата особено сред младежите. Росен Плевнелиев отчете тревожните данни от статистиката според които младежката безработица у нас към момента е 27% при средни нива за Европа между 22 и 23 процента. Това, че се запазва тенденцията да сме в средата по този показател в Европа не трябва да ни успокоява, а напротив да ни кара да предприемем нови мерки за намаляването на безработицата –заяви той.

През следващата седмица предстои правителството да приеме специална програма за създаване на мерки за насърчаване на заетостта сред младежите. По отношение  повишаването на конкурентноспособността на хората,  президентът Плевнелиев заяви, че трябва да се научим по-добре да ценим времето, и колкото по–ефективна е работата ни, толкова по-висока ще е тя. Той подчерта, че се очаква още 1-2 години бизнесът да изпитва трудности пред откриването на нови работни места заради кризата, която все още не е отминала. Икономическият ръст на страната ще продължи да е нисък – между 1-2 процента годишно,.

За повишаването му според него , освен  по-добрата конкурентноспособност  може да спомогне и инвестирането във онези сектори в икономиката , които носят висока добавена стойност и имат перспективи за развитие. Плевнелиев даде пример с Германия, където ежегодно се прави оценка на конкурентноспособността на стратегически важните за страната сектори на индустрията.Той даде срок до края на 2012 година за приключване на обсъждането на различните идеи за развитие, които ще постъпят в отделните експертни съвети към президентството, като през следващата година трябва да се пристъпи към реализирането на онези от тях, които са получили одобрение след обществена дискусия. За нея ще допринесе и политиката на прозрачност в работата на тези съвети и възможността тя да стане достояние на всеки отделен гражданин.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.