КОНСЕНСУС – ЗА, ПРОТИВ И ОКОЛО НЕГО

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Само повод за тези ми разсъждения е новоучреденото гражданско сдружение „ГЛАС”. На 20 март т.г. на пищна официална церемония, организирана от интелектуалци със широк спектър, беше обявен курс „за консолидирането на неизползвания национален и експертен потенциал на България за изход от финансово-икономическата и социалната криза, в името на още по-силното и по-устойчиво развитие на страната”, както съобщиха учредителите професор Кръстьо Петков и професор Димитър Иванов.
И не закъсняха масово тиражираните информации за радостното събитие – „Стандарт”, ТV Европа, (19 март 2009, ,предаването „Тази вечер“  http://www.tvevropa.com/bg/news/bulgaria/view/1887). Ден след „юридическото раждане” на „ГЛАС” професорът акостира и в уважаваната телевизия Re:ТV (Re:START: „Гражданско сдружение „ГЛАС“,  „ГЛАСЪТ НА ЕКСПЕРТИТЕ” – разговор с проф. Димитър Иванов, 21-ви март, събота) и даде своето напоително интервю. Това за „юридическото раждане на 20 март 2009 г.” са си негови думи, за което всъщност се работело от 5-6 години.

Пак според професора с идеята са ангажирани много хора – господата Дуранкев, Кръстьо Петков, Кольо Парамов и цяла плеяда от най-различни професии, разбира се, начело със самият проф. Иванов.
А за какво е този къртовски труд? Целта е ясна – новото гражданско сдружение ратува за национален консенсус за използване на националния експертен потенциал (т.е. – те самите). И категорично се обявява против „политико-партизанщината”, „политическата корупция” и „трайно заседналия олигархичен модел”,  довели страната до „финансова, морална и политическа криза”. По думите на професора на борба трябва да се консолидира цялата национална експертиза, за да бъде съставено „експертно правителство”, което ще изведе страната от кризата, ще премахне „олигархокрацията и политико-партизанщината”.
Веднага след това обаче в интервюто си професорът постулира, че няма за цел разрушаване на политическата система на страната (има си хас това да иска?!). Защото и на най-невежия е ясно, че парламентарната република се гради върху плуралистичната партийна демокрация и върху избрана чрез избори партия или коалиция, която да упражнява политическата власт.
И как излиза професорът от това противоречие! Много просто: Според него избраната чрез избори партия или коалиция – която и които и да са – не могат да дадат план за изход от кризата, защото това са старите партии (коалиции), обременени с управленски, личностни, идеологически и други болни проблеми и не им остава нищо друго, освен да са мандатоносители точно на това, тяхното, „експертно правителство”. Казано просто: Като не можем да си внесем „нови” партии, ще се „примирим” със старите, те да си се бият на избори (ние няма да участваме!), да си ги спечелят и да ни поднесат властта на тепсия, защото ние сме експерти по излизане от кризата. За да бъде по-убедителен, професорът повтори известното вече в публично пространство, че тия стари партии нямат експертен потенциал, като конкретно цитира ГЕРБ и Атака, но не забрави да упомене и ДСБ и СДС. И за да излезе още по-убедителен и обективен, дръпна една критика и на сега управляващите. Отчитайки националните настроения, професорът заяви категорично, че няма да работи с БСП, ДПС и НДСВ (има си хас да вземе да даде рамо на провалилата се тройна коалиция, няма да бъде полезно за имиджа му!).
И започна една критика на „Плана Станишев” и конкретно на премиера (за онова неговото „опозиционни малцинства”). А пък планът бил декоративен и не давал никаква надежда, че ще подпомогне реалния сектор, свил се до нищожните 7 % (е, не че не е вярно!), не може да бъде невярно, че и Станишев ни убеждаваше, дето кризата ще заобиколи България (не вярвам професорът да я е предвидил овреме, иначе колко кандидати за ползване на услугите му щяха да се намерят!). Е, това предвиждането, си е трудна работа и за доказателство професорът приведе информацията, че даже МВФ си бил коригирал прогнозите, та даже и за България. А в България, както казва професорът, не е възможно банковата система да е здрава и цветуща, а реалната икономика – болна. Сигурно е така, пък и нашите банки са все в чужди ръце, главно Европейски, а Европейските банки били даже по-зле и от Американските! А професорът предвижда в разгара на кризата безработицата да бъде двуцифрено число, повече от 10 % поради загуба на темпа на растеж.
И на какво се опират надеждите на професора за „експертно правителство”? Явно – иска да бъда разбран и подкрепен. „Ето – казва професорът – даже г-н Костов вече говори за национален консенсус”. И спомена, че е имал разговори с ръководството на ДСБ и с други десни партии.
Така че пак стигнахме до консенсуса. Но преди да продължим, нека хвърлим поглед върху самия професор.
По данни от медиите проф. Димитър Иванов е доктор по икономика. Бил е старши научен сътрудник в Икономическия институт на БАН. От десетина години живее и работи като международен банков консултант в Лондон. Асоцииран член е на Херитидж фаундейшън в САЩ и на световната асоциация по международен бизнес. Женен, с две деца. Бил е икономически съветник на президента Георги Първанов, но според самия него сам бил подал оставка. От информирани източници, обаче, се твърди, че Президентът го е освободил. Причината била, че преди време професорът обяви, че премиерът Станишев се справя зле с управлението и стартира учредяването на собствена структура, даже го обвини, че участва в заговор срещу Президента. По bTV професорът заяви: „Високопоставени среди от „Позитано“ 20 с активно мероприятие се опитват да дестабилизират президентската институция”. Това „активно мероприятие”, според професора, била лансираната в медиите информация, че ще се създава президентска партия, като в „мероприятието“ бил посветен и лидерът на БСП и премиер Сергей Станишев.
Какви са взаимоотношенията в столетницата на партийно и управленско ниво едва ли е чак толкова интересно. По-интересното е, че от определено време и от президентската, и от премиерската институция и от разни леви и либерални партийни централи започнаха да говорят за национален консенсус.
А наскоро думите на Иван Костов им дойдоха като дюшеш!
Особено интервюто от 12 март 2009, 10:34, по Нова телевизия, в предаването „Здравей, България. Ще си позволя да цитирам няколко фрази на Иван Костов от това негово знаменито интервю:
„Иван Костов: Трябва да се търси колкото се може по-широк национален консенсус и за сигурността, и за спазването на закона, и за реформирането на съдебната власт и на досъдебното производство.  Аз мога да работя с много хора. Мога да работя с БСП. Спомнете си, че аз бях начело на управлението, когато БСП се включи в консенсуса за евроатлантическите ценности и се извърши този голям геополитически завой, страната застана силно на курса на европейско членство и на курса за членство в НАТО. Това стана по мое време. Сегашният президент беше човекът, с когото ние постигнахме и аз лично съм постигнал консенсус, за да бъде страната член на НАТО. Аз съм работил, отново ще подчертая, с БСП за постигане на консенсус България да направи нов геополитически избор. Това са исторически факти.”
Тези думи на Иван Костов за необходимостта и възможността от национален консенсус бяха интерпретирани от различни хора по различен начин. Наскоро тук (във „Форумът“) бяха пуснати и аргументи от оперативната конспирология за „предателството” на Иван Костов, за разбулването на една тайна на прехода. „Чухме и видяхме циничното признание на демократа, на спасителя на държавата от комунистическата разруха, че всъщност е работил в сговор със същите тези комунисти, от които уж ни спасяваше”. Същите аргументи от подобен род хора обикалят печатни и електронни медии и интернет-сайтове с единствената цел да омаскарят за пореден път Иван Костов, да поставят под съмнение автентичните десни ценности на ДСБ и успеха на едва стартиралата коалиция ДСБ-СДС.
Очевидно лансираната от проф. Иванов теза няма такава цел, защото противоречи на идеята му за национален консенсус.
Но при внимателен прочит на всички консенсусно-афинитетни лица и образувания от левия и либералния сектор се пропуска нещо много важно:
Косенсус – да!, дори и със сега управляващите, в името на България. Но при едно условие – тогава, когато сега управляващите вече са отпратени в опозиция! Консенсус – да! – между сегашната дясна опозиция – утрешни управляващи и сега управляващите – утрешната опозиция.
Защото само това е пътят виновниците за натикването на България в поредната национална катастрофа да изпият горчивата чаша, да изживеят (и преживеят) катарзиса и дадат принос за изваждането на страната от кризата. И с общи усилия да поставим отново България на пътя на Европа след дерайлирането на потрошения соцтрамвай и катастрофирането на царската каляска.
И да добавя накрая. В този дух следва да се разглеждат и консенсусните позиции на Иван Костов в последните му интервюта: „Правителството трябва да изключи автопилота в икономиката” от 25-03-2009 по bTV, предаването “Тази сутрин” и това от  26. 03. 2009 г. за „24 часа”.
Пък нека видим – кой е за консенсус, кой е против него, кой и с каква цел обикаля около него!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.