Неоживковизъм в действие

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Днеска мечтите са реалност„Днеска мечтите са реалност“ – това заяви премиерът Борисов при откриването на новия участък на метрото. И по изказа, и вероятно по патоса, с които са изречени подобни думи, ми навяват аналогии с едно друго време, в което е минал живота на поколението 30+. Е, тогава метро все още си нямахме, въпреки че както свидетелстват хрониките, строежът му започва още през 60-те години. Но си имахме Първи държавен и партиен лидер, който често с подобен патос откриваше най-различни обекти на капиталното строителство. Само че тогава лентите се режеха неизменно в присъствието на Големия брат.

И ни убеждаваха в ненарушимата дружба и светлото бъдеще. Сега ситуацията май съвсем не се е променила. Днешният Първи типично по живковски в присъствието на Големия брат само че не от Изток а от Запад ни убеждава че „Днеска мечтите са реалност“. Логично следва въпроса: Чии мечти г-н премиер?

На майките, които излязоха онзи ден на протест заради обидно ниските средства, с които са принудени да отглеждат децата си ли? На редовия пътник, който трябва типично по български да гази в калта за да стигне до някоя от новите метростанции ли? Съмнявам се. Просто защото живеем в страна, в която мечтите не само няма как да са реалност, а няма и как да се реализират. Защото винаги тук нещата се правят под девиза „Хубава работа, ама българска“. Защото обезверяването сред обикновените хора е толкова голямо, че те едва ли могат да смятат, че са изпълнили мечтите си след като се чудят как да оцелеят.

в. СЕГА - В кв. Дружба посрещнаха с протести новото метро

Спорно е и доколко е удобна новата отсечка на метрото. Особено за жителите на „Дружба“ 1 и 2, които както се оказва от публикация във вестник „СЕГА“, не могат да се радват на инфраструктура създаваща удобен достъп до метрото. И техните ли мечти г-н премиер са реалност? Съвсем не… Това не попречи на Борисов да изтъкне заслугите си за поредната крачка към ощастливяването на нацията. А шефът на „Метрополитен“ Стоян Братоев да коментира по повод неудобствата за жителите на споменатите квартали цитирам: „Нашият ангажимент свършва на 10 метра от метростанцията“. Е хубава работа, ама българска. Важно е „мечтите да са реалност“ , без значение как са реализирани. И премиерът доволен, и нацията щастлива.

Архивите разказват

И за да не съм прекалено голословен се разрових из интернет за знаменателни събития от близкото ни и по-далечно социалистическо минало. И ако не успях да намеря цитати от речи на бившите ни лидери по онова време, поне открих интересни свидетелства в снимки и видео.

Денят е 5 ноември 1963 година. Тодор Живков открива първите мощности в новия металургичен комбинат Кремиковци

Снимка: Изгубената България

 

Вълко Червенков открива авторемонтен завод на свое име.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.