ГОСПОД В КОШАРА НЕ ВКАРВА – НИ АГНЕТА, НИ ОВЧИЦИ, НИ ВЪЛЦИ!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Не мога да оставя без отговор впечатляващия материал на г-н Рачо Петров ЗА ВЪЛКА, АГНЕТО И СТАДОТО, КОИТО ТРЯБВА ДА СА В КОНСЕНСУС (https://forumat-bg.com/index.php?option=com_content&task=view&id=176&Itemid=64)!
Впечатляващ преди всичко с опита да критикува моя „КОНСЕНСУС. ЗА, ПРОТИВ И ОКОЛО НЕГО” (http://www.forumat-bg.com/index.php?option=com_content&task=view&id=173&Itemid=71). Да, аз съм авторът на тоя материал, но за това – малко по-долу. В случая по-важно е, че критика практически няма, няма опровергаване на нищо, написано от мене и не може и да има, когато няма никакви аргументи, които да се противопоставят. Вместо аргументи, критикът предлага изумлението си „от кокошата слепота и егоистичните ”размисли” за “ консенсуса и около него“. Какво го е изумило, къде намира кокошата слепота и особено – егоизъм?! Вместо това прилага снимка от софииските улици?! Аха – може би критикът ме бърка с оня Wolf, дето доскоро чистеше софийските улици? О, не! Защото малко по-долу, в стила на оперативната конспирология, той ме е „разкрил”: „който се изявява и на други места в свободното интернет пространство, само че се подписва с истинското си име, посочвайки дори и званията си в областта на химическите науки” Поразително! А истината е много по-проста от опитите за мисловни конструкции като изложените по-горе! С риск да утежня изложението, длъжен съм да се поясня, дори и като извинение към неволно и добронамерено заблудилите се читатели относно моята „анонимност”.
В уважавания тук сайт ФорумАт съм се регистрирал във форумната му част под ник, видно от по-долу:


20  Wolf Чет Яну 22, 2009 9:54 pm


Това е лесно проверимо доказателство, стига, който иска, да си направи труда да прегледа профила ми. А там просто няма поле за истинско име (дал съм мейл-адреса си, има полета и за други разни кореспондентни данни.). А, както може би е известно на г-н Петров (нали и той обикаля местата в свободното интернет пространство, това е всепризната форумна практика (от някои може и с цел анонимност, но аз съм най-горещия противник на интернет-анонимността и за това също мога да посоча доказателства). В допълнение – във форумната част няма други истински имена, освен boristodorov56 и Димитър Димитров (да допуснем добронамерено, че действително са истински). Та моя милост реши да постне материала си за КОНСЕНСУСА под ника, който се е регистрирал (единствено възможният начин!) именно във форумната част на ФорумАТ, мислейки, че тъкмо там му е мястото, където може да предизвика дискусии. За моя голяма радост (и малко учудване) Администраторът на ФорумАт очевидно е преценил, че по достойнство моят материал може да заеме място на лицевата част на сайта, за което му благодаря. Кой разбрал, разбрал относно това „Дълбоко загриженият за консенсуса Вълк (защо ли пък с псевдоним)”. Мисля , по тоя въпрос – толкоз.
 Нека сега се върнем на критиката на г-н Петров (по-точно – липсващата такава). Критикът ни предлага пак вместо аргументи своите изумления и впечатления от които не може да се освободи (??!!). И си обяснява моята „кокошата слепота и егоистичните ми размисли” с ….. „някаква лична неприязън към проф.Иванов и недоизказан страх – да не ни вземете монопола върху консенсуса”
Какво да отговоря на такива изумления и впечатления? Не ми идват на ум лицеприятни квалификации, пък и не съм свикнал да квалифицирам съвършено непознат мене човек. Просто, по човешки, ще обясня (очевидно има нужда): Никога през живота си не съм виждал проф. Иванов, нямам никакви взаимоотношения с него – не ми дължи пари, не ми е откраднал любовницата, не ми е подлял вода в служебно отношение! За какво да го мразя като личност? Още повече, че той е уважаван в своите среди, от които аз съм далече и по професионалните въпроси от негова компетентност не взимам отношение (стана вече ясно, че друга е моята професия). И понеже става дума за проф. Иванов в личното му качество – дебело държа да подчертая: Аз не воювам с хора, лични врагове нямам! Воювам с моите принципи срещу принципите на други, а, доколкото носители на принципи са хора, не е моя вина, че някои персонифицират борбата срещу принципи с техните носители. А що се отнася до „недоизказан страх” – ама моля ви се? Нали не ви изглеждам безумно храбър? В Горкиевски смисъл:

Безумству храбрых поем мы славу!
Безумство храбрых – воть мудрость жизьни!

Абе то май за житейската мъдрост на безумците ще трябва да се пише другаде, тук не му е мястото. И за да няма нещо недоизказано – не считам, че консенсусът е безпризорен или недееспособен, той не се нуждае от приют и попечителство, още по-малко – от приватизация!
„Имате ли нещо да добавите”, пита г-н Петров? И като няма какво да добави към приноса за консенсуса на неговия дядо и неговите млади и неопитни, но надарени съвипусници офицери, решава да се възползва от народната мъдрост: ”Вълкът може да смени козината си при съвременната козметика, но не и нрава си!!”
Е, това си заслужава коментар – не защото е изречено от г-н Петров – най-малко, или че е народна мъдрост – най-вече. А защото представлява същността на моя материал, а не онова, сугестирано от критика: ” . Четейки материала за консенсуса, не мога да пропусна подтекста  му – “Защо мътите водата”
Същността, г-н Петров, а не „подтекстът” е: ЗАЩО ТЪКМО СЕГА ЛЯВОТО И ЛИБЕРАЛНОТО ПРОСТРАНСТВО ГОВОРИ ЗА КОНСЕНСУС!? Не ли, защото му предстои да падне от власт? И, осъзнали този неминум факт от недалечното бъдеще, тъкмо от средите на социаллибералното пространство започнаха да се роят партии, граждански сдружения и какво ли още не?
Нима, г-н Петров, ще отречете, че, въпреки опитите да представите Вашия “ГЛАС” като многоцветна палитра, знаковите фигури там са с неоспоримата репутация на лявоориентирани?
Да хвърлим поглед на някои имена:
• проф. д-р Кръстьо Петков – в качеството му на председател на Обединения блок на труда е под номер 93 като член на Инициативния Комитет за издигане на Георги Първанов за президент за втори мандат на Президентски избори’06 (http://www.parvanov.bg/?go=54). Да припомня още, че проф. Петков сам обяви на времето си, че замразява членстовото си в БСП, но пък беше нейн коалиционен партньор;
• Янка Такева – под № 27 сред „Дейци на науката и образованието за издигане на Георги Първанов за президент за втори мандат на Президентски избори’06”
• Кольо Парамов –финансист, бивш ревизор на БНБ и фактор в известния Патриотичен съюз “Защита”, охулил Костов тъкмо защото бил обявил война на тази “Защита” в известното си писмо до Президента (http://analysis.actualno.com/news_44033.html), в което между другото пише: „Костов бе обучен, организиран и мобилизиран да ликвидира изцяло основата на българските демократични сили, той овладя от части дясното пространство…” Простете ми, но широкоизвестно стана напоследък, че тъкмо г-н Парамов е обучен и е работил за репресивните служби на бившия комунистически режим, даже публично изрази желание, ако му бъде разрешено, да разкаже за дейността си. Е, не били му разрешили! Сигурно има защо!
• И най-накрая – Вашия собствен профил, г-н Петров. При едно Ваше представяне от 02.10.00 (http://more.info.bg/old/2000/br836/rub25.asp) Вие казвате в качеството си на зам.-председател на Изпълнителния съвет на Демократичен алианс – ДА: „ДА се стреми да е алтернатива на програмата на СДС” Не излиза ли, че Вие стоите на алтернативни позиции спрямо дясното? И в каква посока е тая алтернатива? Наляво или още по-вдясно? Вярно, бил сте син зам.-министър, но колко сини отскочиха в противниковия лагер? А и Вашият бивш председател на ДА д-р Бойко Пройчев заяви още на 12.03.01, че с изключение на социалистите, БСДП, и СДС на Иван Костов сте отворени за партньори и разговаряте с всички сериозни политически организации – центристки и десноцентристки, а СДС е виновен за социално-икономическата катастрофа, в която се намира България (!!??). Е как така според Вас БСП, БСДП и Костов са на една плоскост?. Пък нещо нищо не казвате за царистите – сакън, да не се компрометирате!

Вярно, вземам тия имена не от списъчния състав на Вашето гражданско сдружение с нестопанска цел “ГЛАС”, поради невъзможност да се запозная с регистрационните документи, а от списъка на подписалите „ОТВОРЕНОТО ПИСМО ДО ЛИДЕРИТЕ НА Г-20 И СРЕЩАТА НА ВЪРХА В ЛОНДОН, 2 АПРИЛ 2009 Г. (http://www.forumat-bg.com/index.php?option=com_content&task=view&id=172&Itemid=71) Но това едва ли има съществено значение, след като служи за илюстрация (е, след като Вие, г-н Петров, илюстрирате, що да не си го позволя и аз?)
Та пак да попитам: ЗАЩО ТЪКМО СЕГА ЛЯВОТО И ЛИБЕРАЛНОТО ПРОСТРАНСТВО ГОВОРИ ЗА КОНСЕНСУС!? Защо сега, а не 97-01, когато левите бяха в опозиция?! И защо не, да речем, за утре, когато ще бъде в опозиция? Защо още в първата година на управлението на социаллибералната коалиция – та и до наши дни – се отхвърлят с лека ръка всички разумни предложения, гласува се „против” ан блок в Парламента, неглижират се всепризнатите лидери вдясно и се отказва практически не само консенсус, но и даже диспут (тук не става дума за телевизионното шоу Борисов-Станишев).
Да помогна малко с Вашите алегории: „Защо мътите водата, независимо, че в мътната вода някои се опитват да хванат отново риба” и оная за „ВЪЛКА, АГНЕТО И СТАДОТО, КОИТО ТРЯБВА ДА СА В КОНСЕНСУС”, която сте извели като заглавие.
Пък нека и аз, като Вас, да добавя, своите изумления и впечатления, от които не мога да се освободя. Някой обикаля около кошарата, дето са агънцетата и овчиците. Дали иска да влезе вътре и да стане като тях или иска да отмъкне нещо от там? Дали, ако влезе вътре като Добрия Лупи, не иска агънцетата и овчиците да се превърнат във вълчета, а после – във виеща глутница? Или пък, ако отмъкне нещо – дали после няма да иска да стриже, дои и коли едновременно, при това – многократно? Ама не било възможно? Хайде де! Дано Бог ни пази това да не се случва!
И дано всички да помним народната мъдрост: ГОСПОД В КОШАРА НЕ ВКАРВА – НИ АГНЕТА, НИ ОВЧИЦИ, НИ ВЪЛЦИ!
Вярно! Всичко е в ръцете Божии! Но нашата действителност, и нашето бъдеще са в нашите си ръце – човешки! И всичко – и миналото, и настоящето, и бъдещето ни – са били, са и ще бъдат дело на нашия ум. Да си го опичаме! А не после – да се вайкаме, както през последните 2х4 години. Иначе, пак да повторя, ще продължим да се клатушкаме след дерайлиралия потрошен соцтрамвай и катастрофиралата царска каляска.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.