Тези хора имат власт и тя е все по-голяма

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Тези хора имат власт и тя е все по-голямаThe Guardian се изтърваха да напишат точно какво мислят и им се иска, но явно са отчели, че може да създадат поредната „конспирация“ и са сменили заглавието.

 

Първата снимка показва оригиналното, а втората коригираното заглавие на един и същи материал. Общо взето става дума за големия спад на въглеродните емисии по време на пандемията и обяснения от учени, че светът имал нужда от подобни спадове на всеки две години в продължение на десетилетие, за да постигне целите на Парижкото споразумение. Също така се вайкат, че в последните месеци светът вече надхвърлял емисиите отпреди пандемията въпреки, че още голяма част е в някаква степен на локдаун.

Няколко коментара от мен:

1. Говори се за спад от 7% на годишна база, а той всъщност е около 5%, тоест по-малък отколкото им се иска на учените. Това значи, че са нужни подобни спадове не за едно, а за две десетилетия.

2. Ако някой си мисли, че оригиналното заглавие е просто грешка на езика или нещо подобно, горчиво греши. Всъщност то най-точно отразява желанията и представите на много хора за „правилен и отговорен“ начин на живот. С тази уговорка, че не говорят за техния, а за този на другите, разбира се.

3. Тези хора имат власт и тя е все по-голяма. Все по-често ще чуваме термини като „климатичен локдаун“, с които се оправдават мерки за ограничаване на правата и свободите ни в името на „спасяването на планетата“. Те видяха колко ефективно е „страхуването“ на хората и ще го използват максимално, за да ги накарат сами да поискат да бъдат затваряни отново и отново и отново…

Преди година по това време бях убеден, че свободният западен човек няма как да приеме бруталното отнемане на права, с което са свързани мерките срещу коронавируса. Смятах, че след „първата вълна“ локдауни втора няма как да има. Смятах, че хората ценят толкова много свободата си, че всеки политик с подобни идеи ще бъде изметен за нула време от властта.

Оказа се, че греша. Сега, четейки подобни призиви в медиите, стожери на тоталните локдауни и динените политики, не знам какво да мисля. Започвам сериозно да се притеснявам. Това вече не е смешно…

Да, имаме нужда от действия за намаляване на емисиите. Не, те по никакъв начин не трябва да накърняват свободите ни.

 

БЛОГЪТ НА DENKSTATT

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.