ПОДАЙТЕ ОСТАВКА, ГОСПОДИН ПРЕМИЕР – В ИМЕТО НА БЪЛГАРИЯ!

ПОДАЙТЕ ОСТАВКА, ГОСПОДИН ПРЕМИЕР - В ИМЕТО НА БЪЛГАРИЯ!

 

О Т В О Р Е Н О   П И С М О

 

 

До

г-н Бойко Борисов,

министър-председател на Република България

 

Когато настъпят драматични времена и националните интереси са сериозно увредени, управляващите поемат политическа отговорност пред парламента и народа. Когато щетите са непоносими, държавните мъже, които държат на своята чест и достойнство, подават оставка. Това е морален императив! Той не е записан в основния закон, но се подразбира и спазва във всички демократични страни. Последвайте примера на големите държавници и демократичните политици, господин премиер.

С действията си през последните три години управляващото мнозинство нанесе сериозен удар върху международния авторитет на нашата държава:

  • Вашето правителство върна България пет години назад, на изходната точка, от която започна нейното членство в ЕС. Ние ще продължим да бъдем наблюдавана държава, с ограничени правомощия, което е безпрецедентно решение в историята на европейската общност. България е класифицирана като страна на организираната престъпност, държава на мафията, свърталище на международна контрабанда и зона на „перфектната корупция”;

 

  • Вашето правителство поведе политическа война срещу независимата съдебна власт. Установихте пълен контрол върху назначенията и работата на правосъдните институции. Последният драстичен пример е поръчковото уволнение на председателя на Съюза на съдиите г-жа Тодорова – заради проявения от нея кураж да заведе съдебно дело срещу първия Ви заместник в партия ГЕРБ и министър на вътрешните работи г-н Цветан Цветанов;

 

  • Вашето правителство постави под пряк и косвен контрол всички водещи медии в страната, превърна ги от трибуна на свободното слово и информационен посредник между властта и гражданите в инструмент за срамен слугинаж на правителството и възхвала на неговия титуляр;

 

  • Вашата партия и нейната парламентарна група демонстрираха най-безскрупулното лобистко поведение в цялата история на прехода. За да реализират своите корпоративни и фамилни бизнес интереси, депутати от ГЕРБ прекроиха десетки законови регулациии – за горите, лекарствата, банковите кредити, публичните търгове, кадастъра и други.

 

Добрите дела, които успя да сътвори правителството на ГЕРБ /техническа подготовка за влизане в шенгенската зона; строителство на пътища; строга фискална дисциплина/ не могат да компенсират щетите, нанесени върху националния престиж.

Изброените по-горе факти и аргументи, взети поотделно, са достатъчни, за да се поискат оставки от отговорните лица-министри, парламентаристи, партийни лидери. Такава отговорност не беше потърсена. Промените в кабинета досега бяха направени от други съображения: главно заради несъобразяване с Ваши разпореждания.

Днес обаче всички прегрешения и безпринципни компромиси се струпват накуп и са документирани в очаквания да бъде финален мониторингов доклад на ЕК за България. Докладът е вече факт и той чертае нов, унизителен период на получленство на страната ни в ЕС. Сринат е почти до основи авторитетът на България в Европа и света.

За наша беда, точно в този момент беше извършен кървавият атентат срещу израелски туристи в Бургас. Той извади на показ една неприятна истина- колко некомпетентно и хаотично действат специализираните служби у нас при подобни терористични акции. Всичко това се случва в разгара на туристическия сезон и се третира като изненада. Но същите тези служби работиха цели седем години под Ваше лично ръководство като бивш главен секретар на МВР и настоящ премиер. За България като страна със занемарена сигурност и лесна мишена за терористични атаки узна целият свят!

Именно в такива съдбоносни моменти истинските политически мъже се оттеглят, за да отворят път към промяна и възвръщане на уважението към държавата като гарант за правовия ред. Оттеглянето е и жест, който показва на дело, че държавните мъже са слуги на народа, а не обратното.

Докажете се като достоен мъж, господин премиер!

Поемете цялата отговорност – както на правителството, което ръководите, така и Вашата лична отговорност!

Подайте оставка!

*   *   *

София, 19 юни, 2012 г.

Независимо експертно сдружение „ГЛАС”

Председател: Рачо Петров /п/     Управител: проф. Кръстьо Петков /п /

Подписали настоящото „Отворено писмо”: проф. Чавдар Николов,

доц. Николай Радулов, Цветан Начев

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.