Интеграцията, аркадашлар!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Истински сърцетръс получих вчера като прочетох как в армията ни циганите били невиждана екзотика. Нещо като оцеляващ с левче на ден депутат. Дори бях на път да се почувствам гузна, задето мургавите ми събратя не набиват крак по плаца наравно с “белите” кепета. Не че от мен зависи нещо, ама не мога да се излагам пред президента Гоце, който в понеделник каза, че “България е страна с доказан модел на етническа и религиозна толерантност”. Преди него пък евродепутатът от ДПС Метин Казак обясни как представителите на малцинствата са по-малко от 1% от офицерския състав в Българската армия, а това не отговаряло на демографското състояние в страната. И е прав!

Социалната министърка Емилия Масларова, развълнувана както винаги, като примерна махленска клюкарка, разказа колко трудно се интегрират ромките в обществото ни… Подопечният и съветник Баки Хюсеинов (пак кадър на ДПС) обясни, че за това били виновни “ниската образованост, липсата на умения, ангажиментите със семейството и децата, както и стереотипите”. Тъй де – нали 8 април е обявен за Международен ден на ромите, ще трябва да им обърнат малко внимание, да подготвят публиката за сълзливия спектакъл…
Освен за циганите (не мога да си пречупя езика да ги наричам роми) Метин Казак беше силно и дори вътрешно загрижен за глобалното участие на малцинствата в Българската армия. На организираната от него дискусия лъсна позорният факт, че в мисиите ни в чужбина досега е отишъл само един офицер мюсюлманин, въпреки че се отчита като положителен опитът му в общуването с местните хора от същото вероизповедание.
Питам аз – къде спа ДПС досега та не просветли вярната си рая за благата служба в армията? Вярно, че заплатата е между 300 и 400 лв., но е по-добре, отколкото социални помощи, нали? (Пардон, тях ги дават, само ако си седиш вкъщи и почти пожизнено стига да си народиш 6-8 циганета.)
Или просто ДПС и сателитите му в коалицията в последния момент се усетиха, че има едни милиони за модернизация, дето тепърва ще трябва да ги харчим? А за целта ще е нужно да се докараме малко демократични – повечко жени с пагони, цигани офицери, а защо не и редови полицаи, родом от Факултето? Хем и на Барак Обама ще направим мили очички.
А някак не върви да му припомняме близкото ни минало, когато турци и цигани копаеха рамо до рамо канавки и бъркаха бетон без да говорим през ден за спешната им интеграция и крехка ранима психика. Хората просто си бачкаха кротко по строежите поне до мига, в който комунистите не се заеха с етническото прочистване…Е, после нямаше кой да вади картофите, но на това му викат “трай, бабо за акъл”.
В заключение – нека ги интегрират циганите и турците колкото си искат, лошо няма и ако ме питат мен нямам нищо против! Стига всъщност ДПС и кликата му да не правят задруга за интегрирано лапане на обещаните пари за модернизация на армията.
Само да вметна, че се чувствам малко обидена дето не налитат и мен така да ме приобщават, да ме включат някак си в цялото, да ми опростят сметката за ток, да ми построят и подарят жилище…
Надявам се, че все някой в държавата ще се сети един ден и за мен – обикновена българка, 1,60 висока, 51 килограма, кръвно 105 на 70, очи кафяви, чисто минало и абсолютно неясно бъдеще!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.