Опасният Бисфенол А се използва масово при консервираните храни
Истинска консервна революция скоро може да промени коренно пазаруването в магазините. Това ще стане ако Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) последва примера на Франция и забрани използването на Бисфенол А. Това е веществото, което се съдържа в гуменото покритие отвътре на консервната кутия и се използва, за да предпазва храните и напитките от директния досег с метала, като по този начин увеличава трайността и запазва вкуса за по-дълго време.
От решението на FDA буквално зависи съдбата на хиляди кутии с готови плодове, пастет, грах, царевица, домати, гъби и какво ли още не. FDA започна проверката за рисковете, които крие Бисфенол А миналата година и резултатите още се чакат, но за сметка на това с нетърпение. Ако агенцията признае веществото за вредно хиляди производители ще трябва да се откажат от консервните кутии.
Вероятността присъдата да бъде „виновен“ е голяма, защото освен FDA, контролните органи в други страни вече забраниха използването на Бисфенол А конкретно при производството на детски храни и други стоки за децата.
Повече от 50 години Бисфенол А служи като втвърдител при направата на пластмаси. Той се явява ключовото вещество и при производството на поликарбонатни платсмаси. От тях се произвежда цял спектър от различни стоки, като бутилки и други съдове, спортен инвентар, медицински инструменти, зъбни пломби и уплътнители, CD и DVD дискове, както и битова техника. Но една от най-масовата сфера на приложение на Бисфенол А е, че в цял свят се използва за покритие на вътрешната страна на кутиите за напитки и храни. С какво обаче, освен стъкло, може да се замени все още никой не казва.
Ако в близко време не бъде намерено химически безвредно и евтино вещество, което може да замени бисфенола, то ни чака истинска консервна революция, предупреждават специализираните сайтове за опаковки. Във всеки случай забраната ще се отрази и върху цените на продуктите и със сигурност ще се въвежда постепенно.
Засега производителите трудно се отказват, защото твърдят че не виждат алтернативата. Американската компания Campbell’s Soup Company вече направи опит да смени опаковките за своята консервирана супа, но стъпката се оказа много трудна. За реклама на алтернативата със стъкло през 90-те години на миналия век компанията хвърлила около 15 млн. долара, но така и не успяла да привлече вниманието на потребителите към по-екологичния вариант. Работата е там, че в стъклената опаковка, за разлика от консервната кутия, се виждало всичко и видът на разварените макарони или гъби със сив цвят отблъсквал много от потребителите.
Така че, ако FDA вземе такова решение много компании ще трябва срочно да помислят за други опаковки за своя пастет и кетчуп. Припомняме, че в края на миналата година във Франция беше приет закон, с който се забраняват за продажба всякакви хранителни продукти, които са опаковани в материали, съдържащи Бисфенол А.
С тази законова разпоредба французите отправиха апел и към цяла Европа. През декември миналата година френското ведомство, което отговаря за безопасността на храните ANSES инициира разглеждането на възможностите за забрана на използването на опаковки с Бисфенол А във всички страни на Евросъюза. Да, но Европейската агенция за контрол на качеството на храните EFSA отклони това предложение, видимо изчаквайки какво ще е решението отвъд океана.
В същото време японските производители на хранителни продукти започнаха да се отказват от Бисфенол А още в началото на 90-те години на миналия век и успяха да открият друг начин за вътрешно покритие и необходимостта от вредното вещество отпадна. В случая образец за подражание е компанията Eden Foods, която престанала да използва Бисфенол А за своя консервиран боб още през 1990 г., когато за възможните рискове за здравето още никой не говореше.
Най-проблемен в този смисъл се явяват консервираните домати, защото те се намират в кисела среда и много бързо встъпват в реакция с покритието на кутиите, разрушават го и сами активират вредните качества на бисфенола, а в добавка създават и среда за микроби и съкращават срока на годност.
Превод: Ярослава Виталина