ОБРЪЩЕНИЕ НА ГРАЖДАНСКО СДРУЖЕНИЕ ГЛАС

Дискриминационното изборно законодателство цели манипулация на резултатите и служебна победа за БСП и ДПС

Приетите промени в изборното законодателство имат явен дискриминационен характер. Това се отнася за 8%-та бариера за коалиции и особено – за т. нар. мажоритарен принцип, залегнал в закона.

Управляващите партии безпардонно въвеждат правила, които са насочени срещу исканията на гражданите и гласоподавателите за реален мажоритарен характер на парламентарните избори. Перверзно въведеният така наречен “мажоритарен елемент” – е нагъл опит да се отклони вниманието на гражданите от техните реални искания за справедлив и честен избор и в никакъв случай не отговаря на желанието на обществото за реален мажоритарен избор и за принципа на изборно равенство на всички народни представители в бъдещия Парламент.

 Приетите промени са удар по демокрацията и политическия плурализъм, защото по изкривен и нечестен начин орязват шансовете на малките партии и новите формации и поставят в неравноправно положение цели слоеве на българското общество и региони в страната.
Сдружение ГЛАС се обръща към гражданите и избирателите:
– В никакъв случай да не подценяват опасността от реставрация на недемократични похвати от тоталитарното минало, които ограничават свободния вот на българските избиратели;
– да се засили натискът върху управляващите от гражданското общество с искане за референдум, прозрачност и граждански контрол върху изборните резултати в регионите, както и върху електронното преброяване на гласовете.

Сдружение ГЛАС се обръща към Президента на Републиката с искане да приложи своите конституционни права, дадени му от гражданите на страната, да сложи вето, за да се пресече опасността от дискриминация и манипулация на резултатите от изборите за НС и незабавно да проведе консултации с всички партии – управляващи и опозиция с цел да не се приема антигражданско, несправедливо и антиконституционно законодателство в последния момент. Такова законодателство открито предпоставя сегашните изменения след изборите да бъдат атакувани пред Конституционния Съд, което ще постави валидността на изборите под въпрос.

Особено е важно сегашното правителство, показало пълно пренебрежение към демократичните принципи и правила на правене на избори да не организира и контролира изборната кампания.

Служебно правителство, от независими експерти, подкрепено от гражданското общество, е най-доброто решение за България в сегашния момент на остра икономическа и политическа криза, на силно задълбочаващи се социални противоречия в държавата.

Гражданско Сдружение ГЛАС изразява и своята подкрепа на Гражданска Коалиция за Свободен и Демократичен Избор за направената оценка на промените в изборното законодателство и ще участва заедно с тях в информирането на ЕК и на посланиците на страните-членки на ЕС за несправедливостта и недемократичността на извършените промени.

За ГЛАС:

Проф. Д-р на икон. Науки Димитър М. Иванов
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ГЛАС

София
15 април 2009 г.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.