Парламентарната република трябва да надделее

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Илиян Василев„Консултациите“ на ДБ с Румен Радев недвусмислено показа, че президентът се изнервя, когато Парламентът ограничи или противоречи на неговите политики. В момента върви надпревара между Парламент и Румен Радевия кабинет относно това как най-добре да се обслужат нуждите на руския газ и нефт у нас.

В комисията по енергетика има два законопроекта – единият е тотално популистки – на ГЕРБ и Делян Добрев, който е неудачен опит да се спаси имиджа на партията след неразумното обещание за намаляване на цените на горивата с един лев. Щели да изземат печалба или свръхприходите, но това няма как да стане без да рефлектира върху крайната цена, тоест да го „отнесе“ потребителя.

Другият законопроект е на ПП, който пък се стреми да покрие част от политическите щети от дерогацията – със специални мерки за проследяване на пътя от суров нефт, до горива и износ. Да се ограничи износа за да има достатъчно вътрешно предлагане. Добро като намерение, но отново полумярка.

Надявам се ДБ да вкара свой законопроект с който да се създаде нужната правна основа за вземането на рафинерията по оперативен контрол от държавата, защото само това може да гарантира функционирането и по начин, който да бъде в интерес на българския фиск и потребител.

Въпреки противопоставянето в Парламента, всички партии имат общ интерес да обуздаят мераците на президента Радев, защото още не сме президентска република, но пълномощията на Парламента са сериозно ограничени – той не може да уволни нито един служебен министър, нито премиера.

Колизията е пряка и парламентарната република трябва да надделее.

 

Илиян Василев

 

 

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.