Забелязвате ли как се прави наука?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Забелязвате ли как се прави наука?Това вече не мога да го подмина, защото е плашещо…

Събрали се някакви „общественици“ и искат официална позиция от учените по някаква тема. Обаче всъщност ясно заявяват каква трябва да бъде тази позиция. Иначе текстът в статията нямаше да започва така:

„Климатичната криза вече е тук. Ние сме във война“, каза гръцкият премиер Кириакос Мицотакис пред депутатите в парламента в понеделник…“

Учените от БАН и НИМХ отдавна щяха да са заявили ясна позиция, ако сред тях имаше „консенсус“ по темата. Такъв обаче явно няма. Неслучайно обществениците се жалват от „зачестили скептични медийни изказвания на представители на научната общност“.

Забелязвате ли как се прави наука?

Едни хора с власт решават от каква научна позиция имат нужда и я вменяват на учените. Целта на цялата работа е да получат още повече власт (и пари), за да правят съответните „политики“.

Самата тема на дебат няма никакво значение. Примерът е масово приложим.

И накрая важно уточнение:
Лично аз смятам, че изменение на климата има и то се дължи в голяма степен на антропогенните емисии на парникови газове. Смятам, че мерките за адаптация са важни – най-малкото, защото човечеството така е оцеляло във вековете – адаптирайки се към всякакви промени. Обаче не мога дори да си помисля да асоциирам с това конкретни метеорологични събития или да заставя професор по палеоклиматология, геофизика или дендрология да споделя мнението ми. Щото познавам такива и знам, че сред тях хич няма консенсус по темата…

 

БЛОГЪТ НА DENKSTATT

 

 

 

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.