Илия Троянов: Държавата и мафията в България са едно и също

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Илия Троянов: Държавата и мафията в България са едно и също„Дойче Веле“

 В България мафията и държавата са едно и също нещо, твърди писателят Илия Троянов. Определени хора превърнаха България в примитивна плутокрация и отнеха на народа всичко, включително надеждите му, казва още той.

В интервю за Дойчландрадио Троянов обяснява, че сегашните несгоди на България се дължат до голяма степен на непрочетената докрай истина за близкото комунистическо минало.

Именно заради този несъстоял се прочит на миналото властта днес е концентрирана в ръцете на хора от бившия комунистически елит, от който произлизат съвременните олигарси и мафиотските структури, казва Троянов. Той нарича това примитивна плутокрация, отнела на хората всичко, включително техните надежди.

 

„Не диктатът на улицата свали Борисов“


По време на протестите българите излязоха с искания за повече държава. И в това няма нищо учудващо при положение, че в тази страна на практика няма разлика между държава и мафия. В България мафията не е някаква обособена мрежа от престъпни организации, които водят битки ту с държавната администрация, ту помежду си, както е в другите страни. В България мафията е държавата и обратното – имаме пълно срастване между двете, казва Троянов и добавя: „На практика правовата държава отсъства, поради което хората се чувстват изоставени. Когато ги питам защо не си търсят правата в съда, те ми се изсмиват и казват: Защо да го правим, след като съдът е корумпиран, а медиите, с малки изключения, също участват в схемата“. За тази безизходица вина носи и Европейският съюз, който прие България преди да е изпълнила всички условия. Брюксел просто си затвори едното, а може би и двете очи, казва Илия Троянов.

Роденият в България писател смята, че не протестите са свалили правителството на Бойко Борисов. Оставката според него е плод на стратегия, целяща да се обезсмисли бунтът. „Изведнъж протестиращите се оказаха без противник, а те не са достатъчно радикални в намеренията си, за да постигнат разбиването на олигархичните структури. В крайна сметка всичко ще приключи с надаването на силен вой срещу монополното положение на чуждите концерни, но не и срещу националните монополи“, казва пред Дойчландрадио писателят Илия Троянов.

 

Опразването на България


По-нататък в интервюто Троянов обяснява, че България е страна с прогресивно намаляващо население – през последните 30 години от близо 9 милиона българите са се стопили до малко над 6 милиона. Това, което се случва днес в тази страна, е израз на хорското отчаяние, казва Троянов и уточнява: „Особено в провинцията населението е отчайващо бедно. Когато в Германия показвам снимки от България, мнозина изобщо не вярват, че е възможно да съществува такава беднотия в Европейския съюз“, споделя роденият в България писател. Това е бедност, която познаваме от Африка или Индия, допълва той.

За да обясни причините за сегашното нерадостно положение, Троянов се връща към годините на национализацията. Навремето комунистите унищожиха дребното частно земеделие. Създадени бяха ТКЗС-та. След промените през 1989-та част от отнетата собственост беше върната на бившите стопани. В огромната си част обаче те нямаха средства да обработват тези площи и продадоха земите си. Така се стигна до обезлюдяването на българското село. Днес цели области са направо мъртви. Има села с по три баби в тях, разказва Троянов пред Дойчландрадио.

 

 

 

 

 

 

 

 

+ФорумЪт

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.