Евроизбори

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Студентите в Париж предпочетоха кафенетата на Chаtelet

Не гласуваме, защото не ги познаваме, казва българската бодра смяна

7 юни, 13,00 ч. посолството на Република България в Париж. Пред сградата, която се намира в сърцето на френската столица, е необикновено оживено. Преминавам през металните порти и не мога да повярвам на очите си. Дълга опашка от хора, които търпеливо и безшумно изчакват реда си. От сутринта поне 200 човека са дали гласа си, обяснява млад мъж, който се е ангажирал в организацията на изборите. За да стигнеш до тъмната стаичка са необходими поне час и половина, разсъждавам на глас. Така е, съгласява се човекът-организатор, но обяснява, че хората, които имат полет, могат да минат напред.   Чакащите мълчаливо се съгласяват.

Обаче имам странното усещане, че тази опашка от мераклии да са евроизбиратели е особена. И докато се ориентирам в попълването на декларациите /повечето тук гласуват без да фигурират в официалните списъци/, изведнъж откривам, че поне две-трети от хората на опашката са мъже, 30-40-годишни. Заслушвам се и всъщност разбирам, че езикът, на който говорят не е български, още по-малко френски. Това са български гастарбайтери, етнически турци, уморени до смърт от работа, но всъщност дисциплинирани и верни гласоподаватели. 

Това ли са нашите сънародници в Париж? Разбира се, че не са. Хиляди български студенти живеят и учат в многомилионния европейски град, но единици в неделя се отбиха в нашето посолство, за да упражнят правото си на глас. Вярно е, че парижани са хора-бохеми и от петък вечер до неделя късно след обед градът не заспива. Българските студенти, както и техните чуждестранни колеги обожават Chаtelet. Култовото място кипи от живот особено в нощта на събота срещу неделя. Проблем е дори да намериш място в някое от безбройните кафенета и барове, въпреки че чаша обикновено вино е 5 евро, а за голяма бира трябва да платиш 7.

Уморена от нощния живот на Chаtelet българската бодра смяна проспа и тези избори. Защо не гласувате, попитах две млади и амбициозни госпожици. Защото не познаваме тези хора, които са се подредили в листите, отговориха лаконично девойките. После се отнесоха в разговора за собствените си планове, които за съжаление не включват родната им България.

Защо не им пука на младите българи кои ще са българските евродепутати? Отговорът е изключително лесен. Тези момчета и момичета, които прелитат през границите само с една лична карта, изглежда са загубили усещането си за национална принадлежност. Те са там, където се чувстват по-сигурни.

Как живее един български студент в Париж?

Действително градът е твърде скъп. Наемът за малко жилище от двадесетина квадрата в хубавите квартали е около 500 евро. Кметството, обаче има специална политика към хората с ниски доходи, общината поема 25 – 30% от наема. И няма никакво значение дали ли французин, италианец, българин, японец или мароканец. Щом законно пребиваваш във френската държава, имаш право на тази компенсация. Откакто страната ни е член на ЕС нашите студенти имат право и на стипендии в зависимост от дохода на семействата им. Българските заплати са най-ниските в Общността и децата ни получават годишно между 4000 и 4300 евро. Но организацията, която изплаща стипендиите, поема също таксата в университета, която е около 300 евро за година в държавните ВУЗ-ове, както и здравната осигуровка, която е приблизително 200 евро. Дали е нужно да споменаваме, че университетските библиотеки са пълни с безплатните учебници, че едномесечната студентска карта за транспорта е 30 евро, а музеите са отворени безплатно в почивните дни и през ваканциите за младите хора. Същите тези двадесет и няколко годишни момчета и момичета имат законното право да се трудят по 21 часа на седмица, за което получават 600 – 700 евро за месец и нямат никакъв проблем да си намерят работа.

С какво може да ги върне обратно собствената им държава? Само една носталгия не е достатъчна. Не познавам, обаче български студент в Париж, който категорично да е затворил вратата към родината си. Напротив, в по-голямата си част те твърдят, че ще се върнат обратно. Но не сега, малко по-късно, след години…

Но годините се нижат една след друга. Така както се извъртяха последните 20. Точно преди две десетилетия техните родители, на същата тази двадесет и няколко годишна възраст, ентусиазирани и екзалтирани, прегракнали от скандирания, неуморимо висяха по софийските митинги в очакване на чудото, наречено демокрация.

Но двадесет години са напълно достатъчни за една илюзия.

Дали пък не е по-добре, че децата ни се оказаха имунизирани срещу илюзии.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.