Европа, изборите и ние!

Проведоха се изборите за Европейски парламент.В България 38,5% от имащите право да гласуват избраха 17 евродепутати. При средно за Европа 42%  това е сравнително почетен резултат. Но от тук започват въпросите и не съвсем лесните отговори. Преди всичко кои гласуваха? Основно, твърдите електорати на партиите, изпращащи депутати, при това те биха гласували за кандидат-депутати  и за парламент на Марс, ако имаше такъв. Въпросът, защо тъкмо за  тези хора и с  каква цел  е с повишена трудност. На първото някои от партийните лидери трябва  откровено да ви отговорят,че кандидатите са с особени партийни заслуги и в някои случаи достатъчно неудобни, но по отношение на втората част – за целта – ще ви посрещне конфузно мълчание. Не може да се отрече от европейците,че сме дали на всяка от европейските партии по почти равен брой депутати – да не ни се разсърди някой – 6 броя за ЕНП, 4 за ЕСП, 4 за ЕЛП и 3 броя националисти. Като последните имат да изяснят някои неясноти в мозъка на холандския си колега – лидер на тамошните националисти, който издигна лозунга България и Румъния вън от ЕС. 

Моите уважения към холандците по принцип, макар че карат със жълти номера колите си, но сънародникът им явно не знае, пък и кой да му каже,че Република България не е била холандска колония и надявам се никога няма да бъде.   Какво ли би станало с европейската минидържава, ако някои от бившите и все още налични колонии поискат от Кралство Холандия обезщетение за  нанесените за столетия материални и духовни щети по времето на колониалното владичество? Разбира се човек с такъв умствен багаж и популистки идеи като споменатия лидер е забравил, или никога не е знаел,че войските на хитлеристка Германия са изразходвали повече  време и гориво на парада в Нюрнберг, отколкото при превземането на Холандия. България плати репарации, загуби Западните покрайнини и Беломорска Тракия, но спаси своите 50 хиляди евреи. Никой от Великите сили не се извини на България за това,че без да бъде попитан българският народ, с решенията на Ялта и Потсдам той беше върнат 100 години назад. Все пак благодарение на двама европейски политици, разбрали безсмислието на войната – Дьо Гол и Аденауер, които застанаха в основата на един съюз, той вече 65 години подържа мира в Европа.Това европейците не трябва никога да забравят. Всичко това бих желал да чуя от българския министър на външните работи г-н Ивайло Калфин, от българския посланик в Амстердам, да чуя, че в МвнР е извикан холандският посланик и му  е обърнато внимание,че мястото на популистката им партия е тяхна работа, докато не се засягат международните отношения. НО УВИ!!! Българският министър и българският посланик в Амстердам не познават задълженията си. О неразумни юроде, защо се срамиш да се наречеш болгарин – е изплакал един монах преди столетия, без да предполага, че това ще важи и сега.

Алековият бай Ганьо е съблякъл сюртука, облякъл се е в джинси или му е надебелял вратът и се е „барнал“ в смокинг, но си остава бай Ганьо. Учудвате ли се например на факта, че самолетите на „България  Ер“ (полет 307-308) от Франкфурт  качват заедно с румънската авиокомпания пътниците си от поледния гейт на летището, при това ви извозват с автобус до средата на летателното поле??! Самолетът (полет 308 на 6 юни 2009 г.) е с повече продадени икономик клас билети, но в бизнес клас са дадени места за „наши хора“. Представителят на авиокомпанията пък почива в събота, защото няма полети във вторник и четвъртък?!! В София ви посрещат с една стълба посред полето, независимо,че самолетът е за  две, но това струва пари. Добре дошли в София господа европейци!!!

Парламентарните избори са след по-малко от месец, но не се очакват изненади и големи различия от евроизборите. Така че драги сънародници, да се готвим за италианското катенаджо от седемдесeте години на миналия век  или очаквате чудо?!!Много е късно за чудеса, пък и  егоизмът си казва думата –  не забравяйте бай ГАНЬО  и стария Иречек.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.