Антикорупционната война започна! 16-сет, плюс шефът им се заклеха…

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Както при всяка война, приготовленията се извършиха преди старта на бойните действия. Офанзивата се води под кодовото название „ВЪЗМЕЗДИЕ“. Обратно на правилата на военното изкуство, словесната подготовка беше публична и шумна. ГЕРБ набеляза стратегическите цели за контраудар срещу корумпираните властници още преди изборите и ги подложи на психологическа обработка, за да деморализира противника. Казано на достъпен език, предизборното послание на Генерал Борисов и неговата армия беше: „Дойдем ли на власт, чака ви безмилостна разправа“! Доколко и как точно това ще се случи тепърва предстои да разберем. ЕС гласно заяви, че одобрява атаката, но иска резултати и доказателства за нейната ефективност.

БСП, заслепена от властта, загубила инстинкт за самосъхранение и парализирана от едноличната кампания на лидера Станишев, се хвана на въдицата и контраатакува с черен пиар.   Което се оказа губеща тактика. ДПС (под командата на „непобедимия“ Доган) се предислоцира в етническите крепости и се приготви за стратегическа схватка.   Но и той сгреши, като се обяви за недосегаем от закона властелин. Симеон пък се сниши, разчитайки на милостта на победителя. 

В седмиците преди днешното гласуване на състава на новото българско правителство, позиционната война неусетно премина в директно и масирано настъпление на отрядите на главнокомандващия Борисов срещу укрепените лагери на тройната коалиция. Ударите се нанасят методично и системно:

Цел номер едно се оказа енергетиката (запазена територия на стария враг на герберите от петгодишната столична война Р. Овч.). Внезапно нападение в деня преди изборите предизвика светкавична смяна на ръководството на „Марица-Изток“, последвано от прокурорски проверки. После беше изстрелян оръдеен залп към Белене, който предизвика трус в българските и руските корпоративно-енергийни лагери. Мащабите на пораженията ще станат ясни по-нататък, но оспорените от новия финансов министър Дянков 500 милиона лева, похарчени за разчистване на площадката в Белене, стряска съня на ядрените олигарси в и София, и в Москва. Предстои професионална експертиза, последвана от разследване на разхищения в огромни размери. Вещи експерти очакват по-нататък да се осветят тъмните страни на стратегическата „сделка“ за внос на руско ядрено гориво в България, дирижирана от въпросния Овчаров, в явен ущърб на националните интереси.

Цел номер две станаха убежищата на Ахмед Доган. Многобройни и пръснати из цялата страна, закодирани чрез назначени посредници и скрити бушони, те затрудняват тандема Борисов-Цветанов. И тъй като самопровъзгласилият се за самодържец Доган не е слагал лични подписи под нито една крупна сделка, погнаха го заради необявени имоти и неплатени данъци (да припомним историческия факт, че и Ал Капоне беше вкаран в затвора заради данъчни престъпления, а не за гангстерски прегрешения).

Пъхнат ли в ареста стратега на тройната коалиция и на посткомунистическите корупционни мрежи в България, прословутите му обръчи ще почнат да се разплитат или разсъхват – един подир друг! Резервоарът на партийни пари – Министерството на бедствията и авариите – вече е запушен. Мотивирани следователи влизат и в екологичното ведомство.

Доган обича библейските притчи и евангелските мъдрости. Добре ще е, ако още сега познае кой от неговите съратници ще го предаде за 30 сребърника и ще се приюти в редиците на защитените свидетели. Останалата финансова клика, поддържана грижливо от лидера на ДПС в продължение на 15 години я чака друга – незавидна – съдба!

Третата корупционна крепост е земеделието, което, заедно с горите и прехраната, на практика беше прехвърлено в патримониума на лидера на турската партия още през 2001 година. На тази територия има предмостие за настъпление, създадено от разузнавателните групи на ОЛАФ и самостоятелни разследвания на европейската комисия. А и Борисов се е подсигурил с информация от внедрени агенти, които вече издигна на високи постове в доскоро автономното феодално ДПС- имение.

Очаква се Генерала да е безкомпромисен към виновниците за процедурните нарушения при усвояването на стотици милиони европейски субсидии – по програма САПАРД; на средства от програмата за развитие на рибовъдството и аквакултурите; както и за „дребните“ злоупотреби с милион-два за приближени консултанти, псевдо-експерти и партийни фирми (част от тях са на БСП и НДСВ, великодушно допуснати до яслата от догановите земеделски министри).

Но при детронирането на новите лендлордове (олигарсите, заради които беше приет специален закон за „заменки“ на безлични земеделски участъци срещу апетитни планински и морски парцели), лидерът на ГЕРБ трябва да е безкрайно предпазлив. В тази елитна група, както и сред супер концесионерите на ловни участъци, има хора, които се пишат негови отколешни приятели; срещат се и противници, които не се предават без бой, а и контролират огромни ресурси – медийни, банкови, индустриални, търговски. Това означава, че е възможна и партизанска война в окупираните територии – не освободителна, а мафиотско-корпоративна!

Както при всяка война, има и лесни победи – стига настъпващата армия да не подцени противника. Корупционните афери в социалното министерство, ръководено до вчера от вездесъщата Масларова, (най-вече в СИФ и Агенцията по заетостта) са десетки, но ще лъснат след няколко професионални разпити на заподозрените. Във военното ведомство министърът сам се издаде, оповестявайки сигнали за свои подчинени, по които имало проверка и оправдателни ревизии?! Маньовърът му: да отклони вниманието от себе си, едва ли ще успее. В МОН, Министерството на правосъдието, МВнР и други ведомства рутинното прочистване на редовете на наемниците ще е достатъчно. В МВР ударният отряд на Цветанов ще води тежки битки, в т.ч. и срещу нелегални формирования.

Напълно неясен засега обаче е изходът от набелязаните действия във финансовия сектор. Тръгне ли ГЕРБ на фронтална атака срещу финансовото лоби, което печелеше богато от сделки по обслужване на дълга и външните заеми, попаденията неизбежно ще рикошират в Централната банка и международните финансови институции. А за спечелване на крупен международен конфликт герберистите още нямат сили, както и влиятелни външни съюзници.

Този сценарий на антикорупционната война, открита от герберите срещу тройната коалиция, може и да не бъде изпълнен до края. Има обаче едно историческо твърдение за българските войни, което днес звучи актуално: те никога не са били губени на бойното поле; политиците са тези, които са пропилявали усилията и жертвите на сражаващата се армия!

 

(Снимки- БНТ)

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.