До Главния прокурор на Република България

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

До Главния прокурор
На Република България

О Т В О Р Е Н О П И С М О
от
Кольо Парамов, финансов експерт

 

Уважаеми Г-н Главен Прокурор,

Гледах Ви в предаването „На четири очи с Цветанка Ризова“ и определено ми харесахте този път. Изразеното Ви желание означава хъс, а имайки го – означава, че можем да очакваме и резултати.

И г-жа Ризова бе на висота – зададе Ви някои въпроси, доста конкретизирано. Но вие като че ли не я удовлетворихте напълно. Странна ситуация има у нас, г-н главен прокурор.   Журналистите ни са толкова точни, толкова информирани, че просто да им завиди зрителят. Все едно всички са на прикритие там, на едно друго място, а управниците – някак си толкова суетни и смутни, макар всичко да им е известно.

Г-н Главен прокурор, написах Ви открито писмо през юли 2006 г., което, така или иначе, не успя в замисъла си. Вие тогава определихте, че то е повече наситено с емоция, отколкото с фактология. Днес се питам, защо е нужно да ви пиша това второ писмо?   Знам, че за Вас може би няма смисъл, но пък е наложително. Смятам, че то просто е по-важно за Вас сега, отколкото за мен. На мен отговорите са ми ясни, а не желая вие да останете в неизвестност, или както се представяте.

Възможно е утре да се пенсионирате, да започнете усърдно работа по оставеното творчество на Самърсет Моам, както удачно отбеляза г-жа Ризова, а да не ни оставите онзи голям принос като главен прокурор, за който се надяваме.
При мен възникват някои разсъждения, които ту ме подканят, ту ме ограничават да ви задам няколко важни въпроса, които носят по същността си своето противоречие. 

Слушах ви, когато казахте, че няма никакъв доклад за някакви си 10 министри, попаднали в архивите на ДАНС, тъй като авторите и адресатите, като получатели, били отрекли. Не след дълго, само след 7 минути, заявихте, че в най-скоро време ще подведете под отговорност няколко министри, за които има неоспорими данни за нарушения. Обикновеният зрител като мен разбира, че хем няма доклад на ДАНС, хем има разследвани министри, на които скоро ще им бъде повдигнато обвинение, тоест – те ще бъдат дадени на съд. Тук първото отрича второто, но в България всичко е смесено умишлено, така че да не се безпокоим много. Мисълта ми бе насочена за друго – към причинните връзки за неуспеха в българското правораздаване. Виждам, че и вие се замисляте натам.Първото, според мен, което трябва да осъзнаете и то сега е, че вие сте длъжник на България в това отношение.

Спомням си преди година, написах едно писмо на Ахмед Доган. Исках човешки да го предупредя, да предприеме някои ограничения в своята политика, като акцентува повече на причинните връзки на своето обкръжение. В последните си изречения до него направо му подсказах, че може да стане зян, тоест да бъде похабен от някой чужд или свой стрелец. Но той прие съмненията ми твърде ехидно. Що се касае до вас, случаят е по-друг. Вас според мен не ви очаква толкова лоша съдба, вие не сте направили лошо на никого, така че страх не се задава. Страхът е за хората в България – бивши, настоящи и бъдещи политици. Страхът касае условията, създадени, моделирани и регулирани, така че едни постоянно да манипулират и крадат, другите – безпомощно да ги гледат, а прокуратурата – само да констатира това гледане.

Искам да ви кажа нещо искрено – моля Ви г-н Главен прокурор, спрете с констатациите. Те са пагубни за институцията и за вас като човек. Станишев днес шмекерува като казва: Доклад на ДАНС няма, а никой не го пита защо няма такъв. Станишев днес казва, че ДПС има по-добри партийни организации, защото ползвали опита на БКП, а БСП го била изоставила. Значи Станишев иска да ни върне към опита на баща си, а ние не искаме да му слугуваме така, както слугувахме на баща му преди 20 години. Днес ние не искам да носим куфари с пари, патрони и инструкции, както ни пращаше Станишев-баща в чужбина, но не искаме и синът му да раздава куфари с пари на онези, които не са ги заработели, а просто са ги откраднали.

Г-н Главен прокурор, тъй като стана въпрос за някакви пари, се сетих за разработката „Лиани“. Сега е време е да комплектуваме знанията и информацията си за онова време, за да успеем в утрешното. Налага се да уточним днес някои детайли, за да не съгрешим утре. Знам, че вие няма да ми отговорите на това писмо и колкото повече осъзнавам това се амбицирам да ви задам няколко въпроса. Знам, че сега няма да отговорите на мен, но за вас – такъв отговор е абсолютно необходим.

За какво иде реч по темата „Лиани“? Няколко думи за въведение – представете си, че на улица „Позитано“ в София в един от апартаментите група бандити по инструкция на определени лица от висшия ешелон на ДПС и БСП са регламентирали организирането и функционирането на черна каса. Тази каса всеки ден, през ден се зарежда със сериозни суми парични средства, отклонени от сделки със замяна на гори, приватизация на отделни обекти и съвместни реализации, по търговски операции, еко проекти, разрешения от алкохол и пари от ДДС. Наличностите почти винаги се поддържат на нива от 400 – 450 хил. лева. Целта на тази черна каса е да финансира партийни функционери от БСП и ДПС, да координира паричните потоци към двете централи, да осигурява средства за някои от пътуванията на министрите в чужбина, като доставя пари в брой – лева, евро, долари, швейцарски франкове и турски лири. Цялата организация наброява 30 и повече човека, работещи при абсолютна дискретност.

Изведнъж: генерал Танов, тогавашният шеф на ГДБОП, разбира, че тази олигархия ражда съответната комбинация и като живият ген. Дала Киеза регистрира разработката „Лиани“. Започва разследване, засичане, проследява и „Лиани“ дава своя резултат.

Спазвайки върховенството на закона, ген.Танов отива в Главна прокуратура и информира за своята работа, и за направените разкрития. Иска и разрешение за реализация. Но какво става – провал! Вътрешният министър Румен Петков изисква разработката „Лиани“ и я преразпределя за съхранение на ген. Иван Драшков. На другия ден няма и помен от черната каса на „Позитано“. Няма и следа от 30 и кусур човека….. ДПС и БСП продължават да управляват в яка прегръдка, удовлетворени от съвместния им неразкрит бизнес. Станишев продължава да е премиер….още цели 31 месеца – 940 дни все едно, че нищо не е имало. И претендира да управлява още много и много, баламосвайки цялата БСП, България и Европа.

Г-н Главен прокурор, Кольо Парамов има няколко въпроса, които подредени в логичен порядък представляват една версия, на логическо упражнение за всяка нормална прокурорска глава:

1. Кой от Главна прокуратура съобщи на министъра на вътрешните работи Румен Петков, че има регистрирана разработка „Лиани“ без негово знание в ГДБОП?

2. Вие кога научихте, че министърът на МВР няма информация за заведената разработка „Лиани“ – преди, или след като Румен Петков иззе същата от ген.Танов?

3. Вие съобщихте ли на ген.Танов за възникнали проблеми по неговата молба за съдействие от Главна прокуратура, за разрешение и предложение по реализация на разработката?

4. Вие съобщихте ли веднага на президента на републиката Георги Първанов, че имате сериозни основания, като главен прокурор да искате бързото задържане на двама министри от ДПС и един от БСП?

5. Има те ли информация в последствие от ген. В. Танов за развитие на ситуацията по разработката, блокирането и фактическото й консервиране от страна на Румен Петков?

6. Разговаряли ли сте отделно, очи в очи с вътрешния министър Румен Петков за отразеното в разработката и за нейната перспектива, като важно оперативно намерение и резултатно достижение в работата на ген. В.Танов?

7. Имате ли информация, с какви намерения вътрешният министър е прекъснал посещението си в Монако за по-малко от денонощие, когато ангажиментите му свързани с световния мото-спорт са били реално по-големи, отколкото вътрешните дела на държавата? За какво си е дошъл внезапно в София, а после се е върнал в Монако?

8. Убеден ли сте днес, че информацията, с която Градска прокуратура работи по някои от министрите в кабинета на Станишев по кражбите от държавния резерв, екологичните и земеделските далавери, свързани с немалка, непряка, а съпътстваща корупция може да успее в съда без реализацията на „Лиани“?

9. Запознат ли сте реално и напълно с цялата разработка „Лиани“, или сте я разпределили като възможност за решение на ваши колеги и подчинени? Изключено е, ако е била при други ваши колеги, да не се заинтересувате за изхода й до сега, след като в България вече две години непрестанно се обсъжда този „комплот“, или реалност?

10. Вие запознат ли сте с финансовите параметри на разработката, с функционирането на черната каса, с лицата които са я обслужвали, както и с възможностите по отделно, по предварителна заявка да се приготвят специални суми пари в лева и валута за нуждите на политическите ръководства на ДПС и БСП, както и за някои от министрите на Станишев?

11. Какво ви беше отношението към ген. Ваньо Танов, когато министър Румен Петков обяви, че е необходимо, чрез смяната на Танов и някои водещи офицери от ГДБОП, да се подобри значително работата на службата? Свързахте ли обективно освобождаването на Танов с взаимоотношенията ви с Румен Петков, или по-скоро го отдавате на вътрешно-ведомствени интриги в МВР?

12. Разчитали ли сте реално, държавнически и конфиденциално на министрите на МВР Румен Петков и Михаил Миков в борбата им с корупцията в България? И докато за Миков темата за вътрешните работи на България е по-скоро прогноза или видение за края на света по календара на маите, то работата на Румен Петков в реално време бе далеч по- противоречива и пагубна за България. Каква ви е оценката за работата на Румен Петков като министър, комбинатор и човек, пречупена през фактите и призмата като становище на държавния глава Георги Първанов?

13. Убеден ли е според вас държавният глава Георги Първанов, че е дошло време да се прекрати управлението на държавата като проекция на елементарни комбинации и съветнически приоми от типа поведение – Р. Петков? И ако не е убеден значи ли, че до 2012 г. трябва да търпим, крием и блокираме истината за разработката „Лиани“ за обществото?

14. Разбирате ли г-н Главен прокурор, колко важна, възлова и целенасочена е тази конкретна разработка на ген. Танов и колегите му от ГДБОП? При нейната реализация днес страната щеше да бъде друга. Страната щеше да има вече „чисти ръце“, друг парламент, друга политика, друг авторитет в Европа, а вие – най-висок ръст в историята на държавата като главен прокурор след 1944 г., който е успял да помогне толкова на страната, че да се запомни?

15. Осъзнавате ли, че ръководената от вас Главна прокуратура в един момент може да бъде натоварена с цялата отговорност по перфектния и умишлен провал на „Лиани“, а с това, че утре е възможно някой да се провикне на площада пред парламента: „Главният ни прокурор е за прокурор“?

Г-н Велчев, застъпете се веднага за публичното дешифриране на разработката „Лиани“. Вашата чест е заложена на карта, несъответстваща на вашата искреност, мотивирана в предаването на Цветанка Ризова. Дано сте ме разбрали!!

 

С уважение: ……………………………
( Кольо Парамов)

07.09. София

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.