Не става

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Иво БеровТова си го мислех много преди изборите. Написах го десетина дена преди тях. Но реших да не го пускам веднага, а след тях. Да не рече някой, че с нещо съм повлиял за лошото представяне на Трайчо Трайков. Знам си, че ще е такова.
Казвам го направо, ясно, недвусмислено и решително.
Не става.
Трайчо Трайков не става.
Не е той.

И не защото е лош човек – не го познавам, най-вероятно е добър човек.
И не защото има каквито и да било видими недостатъци – няма. Освен този, че не става.
И не защото не говори правилните работи, напротив – правилните работи говори.
И не защото не прави това, което трябва – прави го – е вярно, не съвсем както трябва и не всичко, което трябва, но го прави.
И не защото когато отидох да го подкрепя на една сбирка мина покрай мен, погледна ме, сети се, че ме е виждал някъде и ме отмина без дори да кимне с глава. Не съм важен, нямам значение. Макар един истински политик, един политик който става, би ме поздравил, дори без да ме познава. Би удостоил своите почитатели с някакъв мъъъъничък поне знак на съпричастие. Щото пък де да знаеш – тоя дето ти се струва, че си го виждал някъде, пък не се сещаш откъде може да има хиляди последователи в Мрежата, може да каже една добра дума преди изборите, та от хилядите последователно поне десетина да гласуват за теб. Това би направил един политик, ако е истински, а не такъв, дето не става.
А той просто не става. Не е той.
Няма присъствие, няма внушение, няма сила, няма увереност, няма обаяние, няма въздействие, не докосва хората, не умее да разговаря с тях, не умее да убеждава, не умее да се харесва, камо ли пък да вълнува, да възторгва и увлича.
Ако Трайчо Трайков застане пред някоя стена и отстъпи крачка назад, той просто ще изчезне, толкова е призрачно и незабележимо присъствието му.
Всичко това изглежда малко отвлечено, малко зорлемски съчинено като изискване към един мераклия за президент. Не е така, обаче.
Тези изисквания са като изискванията към зидаря. Той трябва да умее да зида. И като изискванията към хлебаря – той трябва да умее да меси хляб. И към шофьора – той трябва да умее да кара колата.
А Трайчо Трайков не ги умее тия работи.
Той създава впечатление на добро, умно, скромно, възпитано, образовано и малко стеснително момче, момче зубрач и отличник. Точно такива не са за политици. И това „ма той е готин, той е наш“ не е никакъв довод. Наш е, готин е, ама не става. Като онзи хлебар, който е наш и готин, ама не умее да меси хляб. И като оня водопроводчик, който е още по-наш и още по-готин, ама не може да спре водата и тя тече ли, тече из обиталището ни.
Всъщност има определени времена в които и люде без особено обаяние биха вършили работа, биха били на мястото си. То е когато делото е значимо, когато е увлякло милиони хора, да използваме малко поизтърканото сравнение с вълнАта – когато вълната на обществените нагласи повлече едно обществото в дадена посока.
Тогава политик може да бъде всеки, тогава е достатъчно да се намери един „наш човек“ и не е необходимо този „наш човек“ да има кой знае какви умения, достатъчно е само да се държи над водата, вълната сама ще го носи. Отделен е въпросът, че върху същата тази вълна ще се намърдат всякакви мошеници и хитреци .
Синята вълна от някога, която повлече със себе си кого ли не, вече я няма, мили момчета и момичета. Много хора от онова време си помислиха обаче, че са на върха не защото вълната ги е понесла, а защото самите те са велики. Дотолкоз велики, че са способни да предизвикат буря не в чаша вода, ами в морето. Че хората са поискали да се отърват от комунизма и да заживеят в свободна и демократична държава не по свое убеждение, ами защото тъкмо те – великите водачи са ги повели към заветната цел. Каква самозаблуда. Тоест никаква самозаблуда, въпиюща глупост. Хората поискаха свобода и демокрация заради собствените си убеждения и бяха готови да подкрепят всеки, който стане изразител на тези убеждения, като снизходително отминават всичките му кусури. Следваха дори откачалници като Фори Светулката, помни ли го сега някой ?
После, когато вълната се оттече доста от тези случайни хора се озоваха на дъното, но продължаваха да си мислят, че са голяма работа. Лошо няма. Това си е за тяхна сметка. Тяхно си е разочарованието, техен си е сблъсъкът с действителността.
Но има нещо, което не е за тяхна сметка. Една голяма заблуда, една едва ли не съдбоносна грешка, която засяга не само тях, а всички.
Заблудата, че е достатъчно да предложиш някой наш човек, за да спечелиш. Че вълната ще го понесе както по-рано.
Само че няма как вълната да го понесе като по-рано.
Просто защото я няма. Вълната. Има катадневна, обикновена, битова политическа борба.
И се заредиха грешки след грешки. Неделчо Беронов. Чудесен човек, добър човек, наш човек. Не става обаче. Светослав Гаврийски – помни ли го някой – чудесен човек, добър човек, наш човек. Но и той не става. Прошко Прошков – помни ли го някой – чудесно момче, добро момче, наше момче, но и той същата работа – не става.
Времената вече са други. Вече не делото /каузата/ ще изведе напред политиците, то не е достатъчно мощно за това, в края на краищата и промяната на съдебната система, и правовата държава, и борбата срещу олигархията са вълнички, по които всеки се плъзга, те са станали ежедневие.
Вече политикът трябва да има достатъчно сили и умения за да наложи своето виждане, достатъчно подаданЕ /влияние, обаяние, присъствие, внушение/ за да осъществи едно дело.
И тук опираме до нещо основно, за което вече съм писал – /виж тук/. В България няма устройство, което да пресява и отбира най-кадърните, най-можещите, най-способните и най-добрите политици – онези, които биха свършили работа.
За САЩ, например е ясно – там за да стигнеш до президентски пост минаваш през безмилостно сито. Затова и най-лошите американски президенти изглеждат на мястото си – увличат, вдъхновяват. Дори Тръмп. А тук и уж най-добрите не стават.
А не можеше ли все пак и българската десница да направи предварителни избори на състезателни начала. Между Светослав Малинов и Трайчо Трайков, например. Или между други, за да се види кой става, кой не, кой го бива и кой не. Стига с тия договорки по кръчми и кюшета.
Както и да е – това са бъдещи работи, дано му намерят цаката, дано тия работи бъдат осъзнати и премислени.
А сега гледам на живо Трайчо Трайков – ъка, запъва се, говори безчувствено и провлечено /наистина добрите неща говори/, навременно поглежда към едно листче /забранено действие/, върти притеснено химикалка в ръцете си /пак забранено действие/, въобще – мъка. И ужас – гледа изотдолу, защото камерата го снима отгоре, та както си е свит да изглежда още по-свит. Тия хора дето му въртят предизборните изяви са наистина много големи безхаберници – как ще го снимаш с камера отгоре бе, трябва да си пълен глупак или таен привърженик на Радев или Бойко. Права е Веселина Седларска да се потриса от тия кифли – пиарките му, явно назначени по социалистически табиет– тая е човек на оня, оная – на тоя.
Ама не те са в основата на поредната загуба /знам, че ще бъде загуба/. Другаде са дертовете.
А иначе ще гласувам за Трайчо Трайков. С пълното съзнание за безсмислието и обречеността на това действие. Ще гласувам по задължение и защото съм си го вменил като задължение, а не защото някой ме е привлякъл и вдъхновил да гласувам за него. Докога?

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.