Имплозия

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Иво Беров Чаках някой да се досети. Да го предвиди, да го премисли, да предупреди, да го каже. Обаче тцъ. Нанай, както казват в едно нашенско малцинство.

Не ги бива нашите тълкуватели, наблюдатели, социолози, политолози, антрополози и другите подобни всякакви лози. /С едно изключение все пак – Евгений Дайнов/

Политиците, че и десните въобще не го забелязаха. Такова им е равнището. Да не говорим за журналистите – те въобще нямат равнище.
За какво иде реч.

Изказването на Корнелия Нинова пред парламента беше изцяло и открито антиевропейско. България нямало да се съобразява с никакви европейските директиви – обяви госпожата. „Българска индустрия, българско производство, българско земеделие и никакви обяснения, че това било протекционизъм и противоречи на 155 директиви, няма да ни спрат да защитим българския интерес“ – обяви Нинова. И добави още, че политиките щели да се изработват в България, а после да се отстояват пред Европа, а не обратното.

Чудничко, вълнуващо, мило и трогателно.

Най-корумпираната държава в Европа ще отстоява политиката си и никакви директиви европейски директиви, пък били те и 155 нямало да я спрат.

И дали случайно в същата тази реч Нинова похвали и Тръмп, и Брексита, и антиевропейски изцепки на някои източноевропейски държави?

Няма случайности няма тук.

Това си е тенденция, това е тренд, това насока и цел. Целенасочени усилия за разбиване на Европейския съюз като политическо образувание. И това не е раздумка на някакви махленски политикани. Това е желание и стремеж на могъщи сили. На тръмпанарска Америка, на Англия, на Путинова Русия, и на цял на булюк десни и националистически европейски партии.

Вероятността Европейският съюз да рухне като политическо образувание вече е доста над петдесетте процента, а колко са точно са процентите ще се види и ще се разбере след тазгодишните избори в няколко европейски държави и след референдумите, които е твърде възможно да ги последват.

Разбира се Европейският Съюз няма да спре да съществува след някакво тържествено или печално закриване. Това ще стане във вид на едно относително бавно и продължително свиване. Развитите централноевропейски държави ще си запазят общия пазар, свободното движение на хора, капитали, идеи, ценности, информация, достижения, най-вероятно ще си имат и общи пари. Другото би било улавщина. Европейският съюз пак ще го има, но свит вътре в ядрото си. Останалите държави ще бъдат избишкани навън /също като при звездните имплозии/. Най-много да се закачат за покрайнините му. Където първо ще се озове България за да бъде веднага сграбчена и привлечена от разпадащата се путинска Русия.

Путинова Русия би се вкопчила във всяка пукнатина за да се задържи още малко над пропастта, да отложи за още известно време разпада си. Пукнатини като България, като Белене и Южен поток и въобще всякакви измишльотини, от които биха имали полза само политическите и олигархични върхушки на двете страни, не и българите, не и руснаците.

И кой ще се противопостави на това развитие?

Имаше едни Граждани за Европейско Развитие на България. Те няма да се противопоставят. Защото не са граждани, а гражданин. Един гражданин. На Банкя. А него хич не го брига за Европа. Него го брига дали ще продължи да властва, или в най-лошия случай дали ще го погне прокуратурата, ако дойдат социалистите на власт. Споко, между другото. Социалист герберу око не вади и обратното, поне що се отнася да прокуратура и съд.

Новите десни? И тях тия неща не ги бригат особено много. Тях ги брига дали да се съюзяват помежду си. Дали на изборите ще изкарат достатъчно гласове за държавни субсидия. Впрочем и последното не ги брига особено. Немат си грижи те. Защото по неведоми едни причини са си въобразили, че на изборите ще се дотътрят някак до заветните проценти осигуряващи им държавна издръжка. Пък има и такива, които са сигурни, че ще влязат в парламента. Защото са умни, добри, възпитани, любезни, свръхобразовани, защото са едни прекрасници и защото пълнят цели зали с почитатели. И най-вече защото имат изоглавено въображение.

Кой друг да провиди пагубната за България вероятност да бъде изхвърлена от Европейския съюз?

БСП? Тя няма какво да провижда. Тя точно това иска. И действа по така поставените й задачи. Засега прикрито, подмолно и подло – като троянски катър. Продавайки родината си. Както го е правила преди под други наименования, както го е правила винаги. Оня руски отворко, приятел на Путин си го каза съвсем открито и нахално: „България ще си я купим когато си пощем“…

Ами ще си я купят. Като кой да им я продава.

По същата задача –затриването на ЕС – дано да не е нарочно, дано е само от глупост, дано е несъзнателно, действа и българският президент – вижте му обкръжението – изцяло от отявлени путинофили, антинатовци и антиевропейци, вижте му изказванията, спомнете си кой го натика във властта.

Но пък има изненадващо много първични хорица, които вярват в неговата независимост и надпартийност, и въобще във всички ония предназначени за простолюдието изтъркани изявления и уверения.

Ами руската партия Атака? Ами проруският Каракачанов? Ами проруският Марешки? Всички ония, които ще нахлуят в парламента? Мнозинството в българското Народно събрание ще бъде путинолюбско, това е.

А четвъртата власт? Журналистиката?

Тя не може да се противопостави на нищо. Тя не съществува.

Остана един само политик достатъчно далновиден за да предвиди опасността. Но той пък вече не се занимава с политика. И предвижданията му нещо не се сбъдват напоследък.

Впрочем още двама души останаха. Първият е Евгений Дайнов. Вторият съм аз. /Който се сеща за трети да го каже – всичко това като печален майтап/. Двама-трима души в цяла една държава. Нещата са безнадеждни май.

И какво като България бъде напъдена от Европа? Какво като се сурне в третия и четвъртия свят при братската си Русия?

Ами такова. Имало е значи до едно време една надеждица страната ни да се отърси от безотрадните си предопределености и да стане част от развития свят. Бледа, рехава, посърнала и плаха една надеждица. Имало я е, вече я няма. Нещата не са безнадеждни май. Те са такива без „май“.

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.