Защо социалистите пак идват на власт

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Иво БеровЧудом се чудят значи десничарите. Как така след всичките свои провали социалистите пак се връщат на власт.

 

Ами така, връщат се. Поради една причина, за която с незначителни изключения десничарите не се договедиха, която не осъзнаха, не прозряха и не разбраха.

 

Имаше една игра на взаимовръзки /асоциации/. Ето пример. С какво свързвате думата провал? С какво свързва думата провал българското общество като цяло?

 

Най-вероятно се досетихте. С прехода. С „проваления“ преход. Изразът „проваления преход“, често в допълнения с„криминалната приватизация“ вече десетина години толкова често се повтаря, че вече е издълбал дълбоки и непроходими коловози в простолюдското съзнание. И не само в простолюдското, а и в съзнанието на така наречените „избраници“, независимо дали те са „избраници на народа“, или на олигархията. Като се каже „преход“ затъналите в тия коловози разбират „провален“, а като се каже провален, разбират „преход“. Същото е и с „приватизацията“. Като кажеш „приватизация“ веднага се сещаш за „криминална“.

 

Това обаче е тъпа, злобна, съшита с бели конци и лесно разобличима лъжа.

 

Наистина лесно разобличима. Даден отрязък от развитието на едно общество или една държава винаги се оценява от четири-пет простички, но задължителни показатели: Стопански растеж, брутен вътрешен продукт, заплати, пенсии, цени, безработица. По всички тези показатели България отбелязва чувствителен, а понякога и забележителен напредък. /Ние сме на първо място в Европа по стопански растеж през 2008 година, например. И по прираст на населението през 2006-та година/. През годините на прехода се увеличават и Брутният Вътрешен продукт, и заплатите и пенсиите /неколкократно/, и услугите, увеличава се жизненото равнище на хората като цяло. И този напредък започва тъкмо след приватизацията, която всички обявяват за „криминална“. Дали някой е понечил да провери колко от приватизираните предприятия спряха производството си и колко продължиха да произвеждат /проверката ще изненада всички/. Или вместо проверки, данни и числа е по-лесно да се повтаря тъпанарското „СДС унищожи промишлеността“ и „Филип Димитров унищожи земеделието“.

 

Добре, за социалистите е ясно, там е присъщо да лъжат, там е изгодно да оплюват прехода.

 

Изгодно им е, защото хорското мнение отново следва същите коловози: Преходът е дело на десните партии и всичко, което се случи след рухването на СОЦа е по тяхна вина. /Няма значение, че през същия този преход социалистите са управлявали открито или под прикритие много по-дълго време от десните/.

 

Мисловната врътка е първична, глуповата и въпреки това /или тъкмо поради това/ въздействаща: „Преходът е провален, той е дело на десните, следователно десните са се провалили, редно е сега социалистите да управляват„.

 

И тук вече започва голямата загадка. Защо през годините десните не само не разобличаваха тази лъжа, но я поддържаха и дори я разпространяваха. Не се ли досещаха, че това е самоубийство. Че това обезсмисля смисъла тяхното съществуване. Опитал съм се да го обясня преди десетилетия, обяснението важи и сега. /Ето го тук/

 

Нека започнем от най простичкото. /Обикновено най-простите причини най-вярно и точно обясняват следствието/.

 

Ами тъпи са. Просто са тъпи. Бяха такива и сега са си. А се знае, че когато си тъп, то е за цял живот.

 

Едно убедително доказателство за тъпотата им е следния уморазсъдък:

„Най-важната част от прехода е дело на Костов“. Негова е отговорността. Негова е вината. И като се разграничим от Костов, ще се разграничим и от „криминалната“ приватизация, и от „проваления“ преход. Нека социалистите плюят и по него, и по приватизацията, и по Прехода колкото си щат, нека лъжат на воля, ние сме от „добрите“ десни, нямаме нищо общо с „проваления преход“, ние също ще плюем по Костов, ще оплюваме прехода и хората ще ни харесат.

 

А един майчин и бащин телевизионер, десен уж, който се пише голям антикомунист се закани да направи цяло предаване в което да разобличи Костов. И това точно преди изборите. Същият е от ония дето чудом се чудят защо социалистите идват на власт.

 

Добре, разбираемо е, десните искат да се харесат на простолюдието, бива човек да се разграничи от Костов, лошо няма. Но това можеше да стане умно, не тъпанарски. Примерно биха могли да кажат разграничаващите се десничари: „Приватизацията беше несправедлива, но би било пресилено да се каже, че е криминална. Тя можеше да стане и по-добре, но все пак доказа своите предимства пред пагубната политика на Виденов. Преходът можеше бързо да доведе до желания икономически растеж от седем процента годишно. Не се получи, Костов не изпипа нещата баш както трябва, но все пак пазарното стопанство доказа своята могъща сила. А освен това станахме членове на НАТО и Европа. Така че като цяло преходът не беше изряден, но в никакъв случаи не беше провал“.

 

Или нещо подобно можеха да кажат – би било истина, би било умно, би било далновидно.

 

Да, ама нищо подобно. Водачите на десните партии и мнозина десни уж умници заповтаряха селскостопанските изявления на Волен Сидеров за криминалната приватизация. И пак се чудом чудят същите защо социалистите пак идват на власт.

 

Все пак някои десни бяха облагодетелствани от това разграничаване. Получи им се и то успешно. На Бойко Борисов му се получи успешно, например. Нали тържествено обяви, че е заварил България в небивала криза, че преди него нищо не е направено и че от него започва възход, та възход. И с тая пропаганда спечели. И с други едни лафове спечели. „Всяко правителство, което направи и една стотна от онова, което е направил Тодор Живков може да се гордее“… Че в новите български летописи някой де е славословил по-усърдно и по-възторжено Тошо и диктаторския му режим от Бойко Борисов? Че има ли някой да е принизявал толкова безпаметно и безогледно всичко, което се случи след падането на комунизма? И после Бойко бил десен. И после „Защо социалистите пак идват на власт“. Ами затова.

 

Сега му се връща на Бойко, обаче. Същия пиниз, който пробута някога на СДС, сега му пробутва Корнелия Нинова. Той нищо не е постигнал, нищо не е направил, тя ще изгражда България от нулата.

 

Разбира се, има и други причини социалистите да се устремят към властта. За тях – във втората част на това писание. Но тази причина е най-дълбинната. Най неосъзнатата. Най-въздействащата. И незабелязана от никого май. Дори Радан Кънев се разграничи от прехода. В едно предаване го определи като „така наречения преход“.

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.